Je gitaar onderhouden
Je gitaar onderhouden

Net als elk instrument heeft ook je gitaar onderhoud nodig. Door je gitaar netjes en regelmatig te onderhouden blijft hij mooi en heb je langer plezier van je instrument.
Je speelt natuurlijk graag op je gitaar, maar door het veelvuldige gebruik blijft er ook meer vuil en transpiratievocht van je handen op je gitaar achter.
Dit vuil zal je regelmatig van je gitaar moeten verwijderen, voor het blijvende schade achterlaat.

En als je toch je gitaar aan het onderhouden bent, is dat een mooie gelegenheid om de afstelling nog eens na te lopen. Dan is je gitaar meteen weer zo goed als nieuw, en kan jij weer heerlijk gitaarspelen.

Hoe maak je een gitaar schoon?Gitaar

Om regelmatig al het vuil van je gitaar te halen kan je natuurlijk gewoon een vochtige doek pakken met wat allesreiniger. Maar pak je een net iets te agressief schoonmaakmiddel dan loop je de kans dat je lakwerk beschadigd of dof uitslaat. Als je echt het beste wilt voor je gitaar, en naast schoonmaken ook het lakwerk mooi wilt houden, kan je speciale onderhoudssetjes kopen.

Met een compleet onderhoudssetje voor je gitaar heb je in één keer alles wat je nodig hebt om je gitaar netjes schoon te maken en af te stellen.
Zo bevat een gemiddeld onderhoudsset een middel om gelakt hout schoon te maken en te verzorgen, maar ook onbewerkt hout, de metalen delen en de snaren. Je kunt meteen aan de slag.

Het makkelijkste is om je gitaar te onderhouden als je de snaren gaat vervangen. Als de snaren eraf zijn kan je overal veel beter bij, wel zo makkelijk.

Waarom is onderhoud van je gitaar belangrijk?

Een goed onderhouden gitaar heeft een langere levensduur. Vuil en vetophoping op je akoestische gitaar dempen het geluid. De metalen delen op je gitaar, waaronder de snaren, worden aangetast door het transpiratievocht op je vingers. Hierdoor kunnen ze gaan oxideren. Door regelmatig deze delen schoon te maken voorkom je dit.

Zou je nooit onderhoud uitvoeren aan je gitaar dan wordt door de tijd het hout- en metaalwerk van je gitaar zo aangetast dat je instrument uiteindelijk kapot zal gaan.
Met andere woorden, door je gitaar goed te onderhouden kan je jezelf dure reparaties besparen.

Gitaarkoffer

Voorkom overmatig onderhoud en zorg voor goede bescherming

Door je gitaar goed te beschermen zorg je ervoor dat hij langer netjes en schoon blijft. En loop je minder risico op beschadigingen en invloeden van buitenaf door bijvoorbeeld het weer.

Een gitaar is gemaakt van hout, een natuurproduct. Hout is erg gevoelig voor temperatuurschommelingen en vocht. Door je instrument een zo gelijkmatig mogelijk klimaat te bieden kan je veel problemen voorkomen.

Een gitaar neem je gemakkelijk mee. Maar dat betekent ook dat je hem meeneemt vanuit een warme kamer naar buiten, waar het koud en vochtig kan zijn. Dit is een hele overgang. Regent je gitaar dan ook nog nat, dan heeft dit geen positieve invloed op de staat van het houtwerk.

Goede bescherming is erg fijn voor je gitaar. Niet alleen voorkom je beschadigingen, je beschermt hem tegen invloeden van buitenaf. Een goed passende gitaarkoffer doet al wonderen voor de staat van je gitaar. Zeker als je hem vaak mee op pad neemt. Een gitaarhoes biedt dan veel te weinig bescherming.

Ben jij in het bezit van een goed onderhouden gitaar, waar je graag op speelt? Probeer dan eens onze online gitaarlessen uit en verbeter jouw techniek tot in de puntjes!

Reactie plaatsen