Optreden als gitarist? | Voorbereiding voor een gitaarconcert!
Optreden als gitarist? Handige tips om je droom waar te maken.

Optreden als gitarist? Handige tips om je droom waar te maken.

Mensen die graag gitaar spelen dromen vaak ook van het idee om ooit een keer voor een volle zaal een gitaarconcert te geven. Misschien gaan er bij deze gedachte beelden door je hoofd van een concert van je favoriete gitarist of rockband die hun kunsten voor duizenden mensen vertonen. Hoewel deze droom voor de meeste mensen helaas nooit zal uitkomen kan je het beste een keer een optreden als gitarist geven. Dit kan solo zijn of als onderdeel van een band. De locatie kan zo eenvoudig zijn als een familiefeestje, maar ook gerust een theater of concertzaal als je dit aandurft. Voordat het echter zover is doe je er goed aan om eens te kijken wat er komt kijken bij een optreden als gitarist.

Voorbereiding in de dagen voor het gitaarconcert

De belangrijkste tijd voor een gitarist zijn de dagen voor een gitaarconcert. In deze dagen heb je namelijk nog ruim de tijd om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden op het optreden. Door een goede voorbereiding zullen zenuwen afnemen en zal je een betere prestatie op de dag neer kunnen zetten. Maak ruim van te voren een playlist met alle liedjes die je graag wilt spelen en oefen deze intensief. Je doet er goed aan om de nummers exact in de volgorde te spelen als je op de avond zelf van plan bent.

Voordat de dag aanbreekt heb je hierdoor het complete concert al meerdere keren op je gitaar gespeeld. Probeer iedere dag ongeveer net zoveel uren te oefenen. Ga niet opeens veel meer of juist heel weinig spelen. Je vingers, handen en spieren moeten tijdens het optreden hetzelfde aanvoelen als alle andere dagen.

Gitaarconcert geven

Soundchecken en podium opbouwen

Op de dag van het optreden moet je zorgen dat je op tijd op de locatie van het concert bent. Je moet dan namelijk een zeer belangrijke voorbereidingstaak uitvoeren die essentieel is voor ieder gitaarconcert. We hebben het dan over ‘soundchecken’. Dit is het testen van de geluidsinstallatie om te weten te komen of jouw muziek wel mooi hoorbaar is in de zaal.

Voordat de soundcheck gedaan kan worden moet je eerst het podium opbouwen. Jouw taak hierin is het aansluiten van je eigen instrumenten. Je wilt immers zeker weten dat alles goed aangesloten is. Houd bij het soundchecken rekening met het feit dat de muziek in een lege zaal anders zal klinken dan wanneer de zaal gevuld is met mensen. Een soundcheck is essentieel voorafgaand aan ieder concert. Het is een taak waar je voldoende tijd voor uit moet trekken en nooit overhaast uitgevoerd moet worden.

Momenten voor het optreden als gitarist

Nu dat de voorbereiding, welke dagen van tevoren begonnen is, helemaal is afgerond sta je op het punt om te beginnen met je optreden als gitarist. Ondanks dat je alle liedjes nu zo ongeveer zonder na te denken kan spelen en je zeker weet dat het geluid goed zal klinken, zullen er toch nog wat zenuwen opspelen op dit moment. Dit is heel normaal en kan zelfs voor sommige mensen een gevoel zijn waarvan zij genieten. Het is het stromen van adrenaline door je lichaam die gepaard gaat met een optreden als gitarist geven.

Probeer je zenuwen niet onder bedwang te krijgen door alcohol te nuttigen voor een gitaarconcert. Je zal hier namelijk zowel lichamelijk als geestelijk sloom en traag van worden. Dat zijn dingen die je als gitarist niet kan gebruiken voor een optreden.

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten

Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: