Wat is de juiste zithouding achter de piano?
Wat is de juiste zithouding achter de piano?

Wat is de juiste zithouding achter de piano?

Zitten is een van de slechtste houdingen voor een mens. Rugpijn, een stijve nek en last van je schouders. Een verkeerde houding kan allerlei vervelende klachten veroorzaken. Als je vloeiend piano wilt leren spelen is een juiste zithouding extra belangrijk. Je moet gemakkelijk kunnen bewegen om een houterig pianospel te voorkomen.
En natuurlijk zit je er niet op te wachten voortijdig je pianospel te beëindigen omdat je last krijgt van stijve, verkrampte spieren en een pijnlijke rug.

Slechte houding achter de piano

Een slechte houding achter je piano kan vervelende klachten geven. Onnatuurlijk opgetrokken schouders beperken jeSlechte houding achter piano bewegingsruimte en bezorgen je verkrampte spieren waar je flink last van kunt hebben.
Een holle of juist bolle rug veroorzaakt op den duur rugklachten. Net als een verkeerd gekanteld bekken.

We zitten bijna de hele dag. Over het algemeen neem je al snel een slechte houding aan. Scheef hangend in de auto, onderuitgezakt achter je bureau en als een zoutzak op de bank.
Maar wat is nu de juiste houding achter je piano? Hoe moet je zitten om optimaal piano te kunnen spelen?

De juiste houding, begin bij je pianokruk

Voor de juiste zithouding achter je piano is de hoogte van je pianokruk heel belangrijk. Staat je kruk te hoog dan zal je automatisch meer voorovergebogen of ingezakt gaan zitten. Is de kruk te laag dan moet je de schouders optrekken om goed bij de toetsen te komen.

Wanneer je de hoogte van je pianokruk gaat instellen let je op je ellebogen. Laat je armen ontspannen langs je lichaam hangen. Je ellebogen zijn naast je lichaam. Leg nu je handen op het klavier. Bij de juiste houding is de hoogte van je ellebogen gelijk aan het klavier. Is dit niet het geval? Stel dan de hoogte van je pianokruk bij.

De juiste afstand van je pianoZitten achter piano

Heb je de hoogte van je pianokruk goed ingesteld dan moet je deze nog op de juiste afstand van de piano plaatsen.
De juiste afstand heeft vooral te maken met de lengte van je benen en zal dus voor iedereen anders zijn. Na een tijdje zal je wennen aan een bepaalde afstand die voor jou het beste is. Ga niet helemaal op de kruk zitten maar gebruik het voorste gedeelte. Hierdoor neem je een ‘actieve’ houding aan en hebt je voldoende bewegingsruimte om de pedalen goed te bedienen.

Hoe weet je dat je een goede houding achter je piano aanneemt?

De beste houding achter je piano is een zithouding waarbij je lichaam ontspannen aanvoelt. Soepele spieren geven een vloeiend pianospel en een mooie klank.
Blijf op je houding letten tot dit een gewoonte is. Zit netjes, ontspannen rechtop. Je mag met je bovenlichaam iets naar voren leunen om beter bij bepaalde toetsen te komen. Houd je voeten stevig op de grond. Eventueel mag je rechtervoet op een pedaal rusten.

Uiteraard zit je altijd in het midden achter je piano. Heb je een pianobankje? Ga niet meeschuiven naar links of rechts. Waar je handen ook heen gaan, jij blijft in het midden zitten.

Leer jezelf een goede houding aan achter je piano en je hebt er jaren lang plezier van!

Uiteraard leer je tijdens je pianolessen een goede zithouding aan, ook tijdens de online pianolessen.