Zelf muziek schrijven, hoe maak je jouw eigen nummer?
Zelf muziek schrijven, hoe maak je jouw eigen nummer?

Zelf muziek schrijven, hoe maak je jouw eigen nummer?

Heb je altijd al zelf muziek willen schrijven? Wat is er gaver dan je eigen geschreven nummer te spelen op je gitaar of piano? Maar hoe begin je daarmee, hoe maak je jouw eigen nummer?

Natuurlijk hangt het helemaal af van je creativiteit en inspiratie. Ga je een volledig muzikaal nummer maken of wordt er ook bij gezongen, en schrijf je er een tekst bij.

Ga aan de slag met dat melodietje in je hoofd!

Zelf muziek schrijven, waar begin je?

Vaak begint een nummer met een leuk melodietje in je hoofd. Wil je er een nummer van maken? Neem het op met je smartphone door het te neuriën of te fluiten, zo vergeet je het niet meer.
Je kunt dan later deze melodie naspelen op je gitaar of piano.

Zodra je de juiste melodie kunt naspelen kan je de notencombinaties gaan noteren. Het is handig om in dit geval notenschrift te kennen, dat is tenslotte de universele taal in de muziek.
Kan je zelf geen noten schrijven, of vind je dit ingewikkeld, dan zijn er tegenwoordig ook apps die een gezongen of geneuried stukje kunnen omzetten naar bladmuziek.

Je begint met een idee, een ruwe schets van jouw nieuwe nummer. Je zult het later nog talloze keren herschrijven en aanpassen. Dat is geen probleem. Het eerste idee staat op papier.

zelf muziek schrijven piano

Schrijf je muziekstuk voor één instrument, of meerdere?

Je kunt je eigen nummer natuurlijk zo ingewikkeld maken als je wilt. Misschien vind je het prima om je muziek voor één instrument te schrijven, het instrument waar je zelf op speelt.
Of misschien wil je juist een muziekstuk schrijven voor een band. Dit is ingewikkelder, maar wel super gaaf.

Wil je ook een zanger of zangeres betrekken in je muziekstuk? Dan zal je er ook nog een tekst bij moeten schrijven. Zo wordt je een echte singer-songwriter.
Soms heb je de tekst al voor je er een melodie bij hebt. Maar vaak komt de tekst pas later. Zorg hoe dan ook voor een goed verhaal en wees niet bang om je tekst, of melodie, tussentijds aan te passen.
Dit komt jouw muziekstuk alleen maar ten goede.

Zelf muziek schrijven gitaar

Speel je zelf geschreven muziek

Werk met een intro, couplet en refrein om structuur aan te brengen in je muziek. Maak je gebruik van tekst, dan laat je de structuur bepalen door de tekst.

Speel tussendoor regelmatig je zelf geschreven nummer, neem het op en luister het terug. Zo kan je gemakkelijk horen of het door jou geschreven nummer goed klinkt en of er nog iets nodig is.

Er zijn genoeg grote componisten die hits hebben geschreven op een servetje, zonder dat daar een instrument aan te pas komt. Zij horen de muziek in hun hoofd.
Maar waarschijnlijk ben jij nog niet zover. Het is altijd een goed idee om meer dan één instrument te leren bespelen. Kan je zowel op een piano als gitaar spelen, dan kan je veel makkelijker zelf muziek schrijven.

Verbreed je muziekkennis en schrijf zelf de mooiste nummers. Leer eenvoudig en snel piano- en gitaar spelen met onze online muzieklessen.