Piano leren spelen en omgaan met perfectionisme
Piano leren spelen en perfectionisme 
Pianoles
Rogier
Pianoles
08/01/2019
3 min
1

Piano leren spelen en perfectionisme

08/01/2019
3 min
1

Ben je bang om fouten te maken? Geniet je niet meer van het piano spelen? In deze gevallen kan het zijn dat je perfectionistisch bent en dat dit je belemmert tijdens het piano spelen. In dit artikel vind je alle informatie over perfectionisme en piano spelen.

De gezonde perfectionist

Perfectionisme kan ook een kwaliteit zijn. Niet voor iedereen is perfectionisme een drempel. Wanneer is perfectionisme een goede eigenschap bij het piano spelen? Wanneer je er naar streeft om goed te kunnen spelen en je daar ook alle moeite voor doet. Je bent blij met het resultaat. Als het iets minder gaat, sta je open voor feedback en ervaar je het niet als kwetsend. Je bent niet bang om iets verkeerd te spelen, omdat je plezier hebt in het maken van muziek.

De ongezonde perfectionist

>Perfectionisme is niet meer gezond wanneer het onverzadigbaar is. Je blijft maar nadenken over de fouten die je hebt gemaakt. Je neemt je elke keer voor om het nog beter te doen, ook al weet je diep in je hart dat je je uiterste best al hebt gedaan. Je stelt het piano spelen steeds uit, omdat je bang bent om fouten te maken. Als je kritiek krijgt, kun je fel uit de bocht komen en het je enorm aantrekken. Je geniet niet meer van het spelen, omdat je zo erg bezig bent met het perfectioneren van je pianospel.

De symptomen van perfectionisme

Zo herken je perfectionisme:

Schaamte

Je schaamt je voor je fouten. Je vindt het moeilijk om piano te spelen voor anderen, omdat je bang bent om het fout te doen. Je oefent het liefst in een ruimte, waar niemand je hoort of waar je alleen bent.

Vergelijken met anderen

Wanneer je een ander piano hoort spelen, zakt de moed je al in de schoenen. Gedachtes als ‘ik kan het nooit zo goed als hij’ of ‘ik kan er niets van’ schieten door je hoofd als jij jezelf vergelijkt met anderen. Jezelf vergelijken met anderen doe je de hele tijd. Je legt daarmee de lat voor jezelf heel hoog.

Uitstellen of urenlang studeren

Je studeert urenlang, omdat je niet wilt falen. Je zet jezelf zo hard mogelijk aan het werk om maar zo goed mogelijk te kunnen spelen. Bij elk klein foutje begin je opnieuw. Een minder bekend symptoom van perfectionisme is het uitstellen van het spelen. Je bent bang om piano te gaan spelen, omdat er een kans bestaat dat je fouten zult maken.

Verboden voor fouten

Je hebt het jezelf verboden om ook maar een foutje te maken. Elke fout blijft maar door je hoofd malen, net zolang dat je er moedeloos van wordt. Je bestraft jezelf wanneer je een fout maakt.

Geen plezier

Je bent zo druk bezig met het perfectioneren van je pianospel, dat je er geen plezier aan beleeft. Je hebt een gespannen houding en het spelen geeft je totaal geen voldoening. Dat is jammer, want deze gespannen houding belemmert jouw creativiteit.

Gevolgen van perfectionisme

Door je perfectionisme sta je je eigen leerproces in de weg. Je bent zo hard bezig met het vermijden van fouten, dat je het jezelf niet gunt om te leren. Je hebt geen plezier, wat juist de bedoeling is van het maken van muziek. Je vindt het moeilijk om feedback te krijgen, omdat dit voelt als een aanval op jou als persoon. Je bent de hele dag teleurgesteld in jezelf, omdat je het voor je gevoel nooit goed genoeg doet. Je kunt door deze negatieve gedachten in een negatieve spiraal terechtkomen, waarin je minder gaat produceren en functioneren. Een burn-out is een veelvoorkomende klacht bij perfectionisten.

Tips voor perfectionisme tijdens het pianospelen

We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet:

1. Stel haalbare doelen voor jezelf

Wanneer je merkt dat je te lang bezig bent met het piano spelen of het juist voor je uit schuift, stel dan kleine doelen. Wanneer je door het uitstellen maar een dag in de week piano speelt, plan je voor jezelf twee dagen in, waarop je kort piano speelt. Je kunt het aantal dagen opbouwen. Wanneer je elke dag uren besteedt aan het piano spelen, kun je er met de week een half uur van je piano tijd af te trekken.

2. Wees mild voor jezelf

Perfectionisme wordt vaak gedreven door onbewuste gedachten die je over jezelf hebt. Probeer je bewust te worden van de gedachtes die door je hoofd gaan wanneer je piano gaat spelen. Als je een stemmetje hoort die zegt ”je kunt het toch niet goed”, dan zeg je tegen jezelf: “Ik ben goed, dat hangt niet af van mijn piano spel.” Of je zegt: “Ik mag fouten maken, want ik ben een mens.” Als je dit bewust tegen jezelf zegt, dan zul je merken dat dit invloed gaat hebben op je zelfbeeld.

3. Prioriteiten

Bedenk wat voor jou het belangrijkste is tijdens het piano spelen. Kleine foutjes maken het stuk vaak niet minder mooi. Door je alleen maar te focussen op kleine foutjes, kom je vaak niet aan de rest van het stuk toe. Je speelt voor je plezier. Als kleine kinderen spelen, gaan ze helemaal op in hun spel. Ze leven in de wereld van hun speelgoed. Zo is het ook met een pianospel, je bent een geheel met de muziek. Probeer jezelf voor ogen te houden wat het belangrijkste is tijdens het piano spelen.

Online muziekles volgen

Online gitaar leren spelen
Wil je akkoorden leren spelen op je gitaar of piano. De Online Muziek Academie verzorgt:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:

Reacties
Categorieën