Wat is een gitaar relicen?
Wat is een gitaar relicen?

Een gitaar relicen is een term die wordt gebruikt om de kunstmatige veroudering en slijtage van een gitaar na te bootsen. Dit proces wordt meestal gedaan op nieuwe gitaren om ze er ouder en meer gebruikt uit te laten zien.

Wat is een gitaar relicen?

Het doel van het relicen is om de gitaar een vintage uitstraling te geven en het gevoel te geven alsof de gitaar al vele jaren bespeeld is. Dit kan worden bereikt door het aanbrengen van krassen, deuken, verkleuringen en andere kenmerken die ontstaan door langdurig gebruik. Sommige gitaristen en verzamelaars houden van het uiterlijk van een gerelicte gitaar, terwijl anderen de voorkeur geven aan een ongerepte en nieuwe gitaar. 

Hoe gaat een gitaar relicen in zijn werk?

Het proces van het relicen van een gitaar kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, afhankelijk van de gewenste resultaten. Hier zijn enkele veelvoorkomende methoden: 

  • Fysieke slijtage: Dit omvat het handmatig aanbrengen van krassen, deuken en andere beschadigingen op de gitaar. Dit kan worden gedaan met behulp van gereedschappen zoals schuurpapier, messen of zelfs hamers. Het doel is om de gitaar eruit te laten zien alsof deze intensief is gebruikt. 
  • Verkleuring: Om een vintage look te creëren, kan de gitaar worden blootgesteld aan verschillende chemische stoffen of verftechnieken. Bijvoorbeeld door het aanbrengen van een dunne laag nitrocellulose-lak en het vervolgens blootstellen aan zonlicht of hitte, kan de kleur van de gitaar veranderen en een verouderde uitstraling krijgen. 
  • Hardware-veroudering: Naast het verouderen van de gitaar zelf, kunnen ook de hardware-onderdelen (zoals de brug, knoppen en stemmechanieken) worden bewerkt om er ouder uit te zien. Dit kan worden gedaan door ze bloot te stellen aan corrosieve stoffen of door ze handmatig te polijsten. 

Het relicen van een gitaar vereist vaardigheid en ervaring om de gewenste resultaten te bereiken. Het is belangrijk op te merken dat het relicen van een gitaar een subjectief proces is en dat de esthetiek ervan afhangt van de persoonlijke voorkeuren van de gitarist of verzamelaar. 

Kan ik mijn gitaar zelf relicen?

Ja, het is mogelijk om zelf je gitaar te relicen als je de juiste materialen en vaardigheden hebt. Er zijn verschillende online tutorials en handleidingen beschikbaar die je kunnen begeleiden bij het proces. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn en stap voor stap te werken, zodat je de gitaar niet per ongeluk beschadigt. 

Als je twijfelt of niet zeker bent van je vaardigheden, is het wellicht verstandig om een professional in te schakelen of een ervaren gitarist om advies te vragen. 

Waarom niet gewoon een oude gitaar kopen? 

Sommige mensen geven er de voorkeur aan om een nieuwe gitaar te relicen in plaats van een oude gitaar te kopen om verschillende redenen. 

Ten eerste kunnen oude gitaren vaak erg duur zijn, vooral als ze een bepaalde merknaam of model hebben. Het relicen van een nieuwe gitaar kan dus een goedkopere optie zijn om die vintage uitstraling te krijgen. 

Ten tweede kan het moeilijk zijn om een specifieke oude gitaar te vinden die aan al je wensen voldoet, zoals de juiste kleur, halsprofiel, pickups, enzovoort. Door een nieuwe gitaar te relicen, kun je de gewenste specificaties behouden terwijl je toch die vintage look krijgt. 

Ten slotte kan het ook gewoon leuk zijn om zelf betrokken te zijn bij het relicen en het personaliseren van je eigen instrument. 

Stappen om een gitaar te relicen

1. Bereid de gitaar voor: Verwijder de snaren, bescherm de hardware en tape eventuele delen af die niet reliced moeten worden, zoals de hals of het fretboard. 

2. Maak de gitaar ruw: Gebruik schuurpapier, messen of hamers om de gitaar te beschadigen. Maak deuken, krassen en slijtplekken op verschillende plaatsen, zoals de body, de hals en de kop. 

3. Verkleur de gitaar: Breng chemische stoffen aan op de gitaar om verkleuring te veroorzaken. Dit kan worden bereikt door bijvoorbeeld koffie, thee, azijn of roest op de gitaar aan te brengen. Je kunt ook verftechnieken gebruiken, zoals dry brushing, om een verouderde look te krijgen. 

4. Verouder de hardware: Bewerk de hardware-onderdelen van de gitaar om ze er ouder uit te laten zien. Dit kan worden gedaan door ze bloot te stellen aan corrosieve stoffen of door ze handmatig te polijsten. 

5. Bescherm de reliced gitaar: Breng een dunne laag nitrocellulose-lak aan op de gitaar om de reliced look te behouden en te beschermen. 

Het is belangrijk om stap voor stap te werken en geduld te hebben tijdens het relicen van een gitaar. Experimenteer met verschillende technieken en materialen om de gewenste resultaten te bereiken.