Wil je zuiver leren zingen? Dat kan met onze 8 onmisbare tips!
Wil je zuiver leren zingen? Dat kan met onze 8 onmisbare tips!

Wil je zuiver leren zingen? Dat kan met onze 8 onmisbare tips!

Wil jij ook zo graag mooi en vooral zuiver leren zingen? Net die ene hoge noot kunnen halen zonder dat je stem vals gaat klinken? In dit blog onthullen we je 8 onmisbare tips die je zullen helpen in het ontwikkelen van een prachtig, zuiver stemgeluid! Lees je mee?

Zuiver leren zingen. De eerste tip!

Een van de belangrijkste tips om zuiver te kunnen zingen is een goede ademhaling. Zingen is als het ware een verlenging van praten en gebeurd onder invlucht van lucht. Om echt goed te kunnen leren zingen is het daarom erg belangrijk dat je adem gaat halen door je buik. Hierdoor zal je meer ontspannen kunnen zingen en komt je stemgeluid het beste naar voren. Door je buik ademhalen is zeker aan te leren. Focus je hierbij dan ook echt op je buik. Je kunt ook je hand op je buik leggen om het eenvoudiger te maken. Verplaats vervolgens je ademhaling van je borst naar je buik en zorg dat alleen je buik beweegt wanneer je in- en uit ademt. De allerbeste ademhaling door je buik is af te meten door het feit dat je borst niet of nauwelijks beweegt tijdens het ademhalen. Wordt je er een beetje benauwd van? Ontspan je dan even en probeer het daarna opnieuw. Het vergt misschien wat oefening, maar het zal het zeker waard zijn! Bovendien is een buik ademhaling ook erg goed voor ontspanning. Je zult je minder gehaast voelen en minder stress ervaren. Dit is natuurlijk erg goed om ontspannen en vrij te kunnen zingen, maar ook zeker voor over het algemeen ontspannen gedurende ieder moment.

Tip nummer twee: je houding

Zorg ervoor dat je rechtop staat. Je houding is ook erg belangrijk als je een mooi stemgeluid wilt ontwikkelen! Zit je op een kruk? Zorg er dan in ieder geval voor dat je rug recht is en ontspan je schouders. Ook hierbij is een ontspannen houding erg belangrijk. Ben je het gewend om onderuit te zitten? Doe dit niet tijdens het zingen! Het zal je stemgeluid absoluut onderdrukken en verkrampt gaan aanvoelen doordat je in elkaar gedoken zit. Wanneer je staat doe je eigenlijk hetzelfde; zorg ervoor dat je rug recht is en je schouders een ontspannen houding hebben. Je wilt je rechte houding natuurlijk ook niet pushen, dan heeft je houding juist weer een averechts effect. Zorg ervoor dat je gewoon lekker kunt ontspannen, maar let er hierbij op dat je rug mooi recht staat. Dit vergt misschien even wat oefening, maar zal na een tijdje gewenning worden. Je zult dan ook merken dat het wel degelijk een positief effect heeft op je stemgeluid. Wanneer je staat zet je je voet net iets voor de andere en plaats je je voeten op schouderbreedte. Zo zorg je ervoor dat jouw longcapaciteit optimaal is waardoor je misschien net die ene noot wél kunt halen!

De derde tip

De derde tip en ook zeker niet onbelangrijk, is het opwarmen van je stem. Doe dit iedere keer vóórdat je gaat zingen. Dit zal er niet alleen voor zorgen dat je geen of in ieder geval minder snel last zult krijgen van kwalen aan je stembanden, maar zal er ook voor zorgen dat je een groter stembereik zult gaan krijgen. Het opwarmen van je stem kun je doen door verschillende noten te zingen in verschillende octaven. Hiervoor kun je verschillende toonladders gebruiken. Zing de noten in de toonladders op een vloeiende manier van hoog naar laag en andersom om je stem goed op te warmen.

Tip vier: op een ontspannen manier de lucht laten stromen

Iets wat ook erg belangrijk is om mooi en zuiver te leren zingen is oefenen met het goed laten stromen van de lucht door je longen. Door diep in te ademen en de lucht vervolgens heel geleidelijk uit te ademen en weg te laten stromen zorg je ervoor dat je meer controle krijgt over je stem. Het geleidelijk verdelen van de lucht is namelijk nodig om goed en vooral beheerst te kunnen zingen. Je kunt het geleiden van de lucht in je longen en de beheersing van je ademhaling oefenen door eerst diep in te ademen en vervolgens je vingers bij je lippen te zetten en heel zachtjes een klank te maken zoals de B. Wanneer er geen geluid meer uit je mond komt is de lucht in je longen op en kun je weer diep ademhalen om zo opnieuw te beginnen. Door hiermee te beginnen zal je merken dat hoe vaker je deze oefening doet, des te meer je beheersing zult krijgen over de luchtstroom in je longen en jouw stemgeluid.

De vijfde tip. Oefenen met klinkers

Zing verschillende klinkers op verschillende hoogtes. Je kunt hier bijvoorbeeld de klinkers A, O, I, en de E voor gebruiken en rek deze dan ook mooi uit. Wanneer je oefent met het zingen van klinkers, ontspan dan je kaak en houd je tong iets naar voren. Zorg er hierbij voor dat de klinkers duidelijk en goed te horen zijn. Tijdens het zingen vormen klinkers de woorden, zorg er dus voor dat je tijdens het oefenen van klinkers zingen goed articuleert. Probeer deze oefening zoveel mogelijk te doen of voeg deze oefening toe aan je dagelijkse routine. Je kunt klinkers oefenen terwijl je aan het koken bent, het huishouden aan het doen bent of aan de klus bent. Wanneer je eraan went zangoefeningen aan je dagelijkse routine toe te voegen, zal je merken dat op ten duur de oefeningen steeds vloeiender zullen gaan en je stemgeluid steeds beter zult gaan worden!

Tip zes. De hoogte in!

Vind je het lastig om hoge of juist lage tonen te zingen? Zoek dan uit tot hoe hoog of hoe laag je kunt gaan. Hierbij is het belangrijk dat je octaven pakt die prettig blijven aanvoelen. Je kunt natuurlijk oefenen een hogere noot te halen, maar ga hierbij noot te ver door! Dit zal funest zijn voor jouw stem en kan je hierdoor zelfs last krijgen van je stembanden. Push het dus absoluut niet! Wil je die hoge noot of die lage noot leren halen met je stem? Oefen dan zoveel mogelijk in de noot die je wel haalt en ga steeds een klein stukje hoger. Je stem is ook zeker te trainen, maar doe dit rustig aan.

Je stemspieren ontwikkelen tijdens tip nummer 7

Heb je een zwakke stem? Dit komt waarschijnlijk door zwakke spieren rondom je stembanden. Geen nood, want je stemspieren kun je net als iedere andere spier gemakkelijk trainen. Deze spieren kan je trainen door iedere dag 30 minuten vrij te maken om te zingen. Gelukkig houd je van zingen, dus dat zal vast geen probleem zijn! Door je stemspieren iedere dag te trainen zorg je ervoor dat je stem sterker zal worden en meer aan kan. Heb je al een sterkere stem? Ook dan is het belangrijk je stemspieren te blijven trainen! Dit voorkomt namelijk blessures aan je stembanden.

Onze laatste tip

Hierbij de achtste tip en tevens onze laatste tip voor dit blog. Neem jezelf iedere maan op. Zo zal je horen in hoeverre jouw stemgeluid vooruit gegaan is in de afgelopen maand! Zorg er hierbij voor dat je iedere keer dezelfde nummers zingt, zodat je je stemgeluid goed kunt vergelijken met de vorige opname. Hoe leuk is het ook om iedere maand weer je vooruitgang te kunnen horen! Dit zal een grote bron voor inspiratie voor je zijn om goed door te gaan met het ontwikkelen van je stemgeluid.