Zingen met een microfoon, waar moet je op letten?
Zingen met een microfoon, waar moet je op letten?

Zingen met een microfoon, waar moet je op letten?

Zingen met een microfoon vraagt wat oefening. Er zijn verschillende punten waar je op moet letten als je met een microfoon wilt zingen. Zing je normaal gesproken altijd zonder microfoon en ga je een optreden doen waarbij wel een microfoon nodig is? Oefen dan zeker een aantal keer met de microfoon vooraf. Het zingt echt heel anders. Je hoort opeens jezelf over de luidsprekers in plaats van rechtstreeks, dat is even wennen.

Het is belangrijk dat de microfoon goed bij je stem en je zangstijl past. Als je vaker een microfoon nodig gaat hebben bij het zingen is het wellicht verstandig een eigen exemplaar aan te schaffen. Er zijn grote klank en kwaliteit verschillen, de duurste is niet altijd de beste. Probeer ze uit en laat je goed adviseren door deskundigen, collega zangers en je zangdocent.

Soorten zangmicrofoons

Er zijn verschillende soorten zangmicrofoons van diverse merken en in uiteenlopende prijsklassen. Een dynamische zangmicrofoon wordt bijvoorbeeld veel gekozen. Ze zijn relatief betaalbaar, solide en storingsvrij doordat er niets door de lucht verzonden hoeft te worden.
De dynamische zangmicrofoon pikt minder omgevingsgeluiden op doordat er geen gebruik wordt gemaakt van een fantoomvoeding zoals bij een condensatormicrofoon. Dit is vooral heel fijn op een rumoerig podium.

Een condensatormicrofoon kan een flinke investering zijn. Maar je hoort dan ook echt alles. Daardoor is deze microfoon niet voor iedereen geschikt. Alleen zangers met een perfecte stem en uiterste stembeheersing kunnen met deze microfoon overweg.

Zingen in microfoon

Zingen met een draadloze microfoon

Zingen met een draadloze microfoon klinkt je waarschijnlijk als ideaal in de oren. Geen vervelende draden waarmee je in de knoop kunt raken of, nog erger, over kunt struikelen. Je hebt een optimale bewegingsvrijheid.

Bij draadloze microfoons zorgt de zender ervoor dat het signaal bij de mengtafel terecht komt.
Ook hier zijn weer veel soorten verkrijgbaar. Let bij draadloze microfoons vooral op het zendbereik en hoe storingsgevoelig ze zijn.

Waar moet je op letten bij het zingen in een microfoon?

Er zijn een aantal belangrijke punten waar je op moet letten als je in een microfoon gaat zingen. Houd bijvoorbeeld nooit je hand om de microfoonkop heen. Je verandert hiermee de klank en je vergroot de kans op irritant gepiep. Tik ook niet tegen je microfoon, dit is goed hoorbaar.

Oefen met de afstand tot je microfoon en het volume waarmee je moet zingen. Zelfs de hoek waarin je de microfoon vasthoudt kan de klank beïnvloeden. Hou de microfoon niet te ver van je mond, je bent dan niet meer goed te verstaan.

Zorg er altijd voor dat de microfoon schakelaar op ‘aan’ staat en de stekker goed vast zit geklikt. Je wilt niet dat de stekker eruit valt tijdens je optreden. Om dit te voorkomen kan je het snoer met een slag om je hand houden. Zo voorkom je ook dat de microfoon uit je handen getrokken wordt, mocht het snoer strak komen te staan. Van vallen wordt je microfoon nooit beter.

Als je een draadloze microfoon hebt zorg dan altijd voor volle batterijen of accu’s en een backup microfoon, mocht het draadloze systeem je in de steek laten.

Maak je microfoon altijd goed schoon om te voorkomen dat je besmet wordt met virussen van een ander. Heb je een eigen microfoon met zo’n schuim hoesje? Was deze dan regelmatig, voorzichtig uit.

Zingen microfoon in ear systeem

Doordat je jezelf opeens op een hele andere manier hoort zingen loop je het risico dat je jouw stem gaat forceren. Een oplossing hiervoor is een in-ear-systeem. Dit zie je vaak bij artiesten. Dit systeem zorgt ervoor dat je jezelf goed kunt horen zodat je niet onnodig je stem gaat forceren en belasten.

Hou je zangtechniek in de gaten tijdens het zingen in de microfoon

Als je vaak genoeg oefent met het zingen in de microfoon krijg je vanzelf het gevoel te pakken. Natuurlijk is het altijd belangrijk je zangtechniek in de gaten te houden. Regelmatig zanglessen volgen is altijd slim. Ook professionele zangers en zangeressen volgen regelmatig zangles om hun stem in topconditie te houden.

Met online zanglessen kan je oefenen waar en wanneer het jou uitkomt. Zo kan jij altijd werken aan een perfecte zangtechniek waardoor jou stem nog mooier klinkt!