Wat zijn de stemfuncties bij het zingen?
Wat zijn de stemfuncties bij het zingen?

Wat zijn de stemfuncties bij het zingen?

Weet jij wat de stemfuncties zijn bij het zingen? In een van onze eerdere blogs hebben we het gehad over de basisprincipes bij het zingen. Deze basisprincipes waren de ademsteun, de noodzakelijke twang en een ontspannen gebruik van de kaak en lippen. Zodra je deze basis goed onder de knie hebt kan je aan de slag met de 4 stemfuncties.

In deze blog leggen we je uit wat de vier stemfuncties zijn en hoe deze klinken. De vier stemfuncties zijn: neutral, curbing, overdrive en edge. Deze vier functies worden omschreven in de CVT, Complete Vocal Technique. Het zijn manieren waarop je jouw stem kunt gebruiken. Elke functie heeft zijn eigen karakter. De vier stemfuncties zijn ingedeeld naar aanleiding van de hoeveelheid ‘metaal’ in de klank. ‘Metaal’ is een luidere, directere klank.

Stemfunctie 1: Neutralstemfuncties zingen

De neutrale stemfunctie is zacht qua karakter en heeft geen ‘metaal’ in de klank. Je produceert deze klank voornamelijk met de stembanden zelf. Je kunt deze neutrale stemfunctie voor de gehele stemomvang gebruiken.

Zowel het volume als het karakter van deze klank is zacht. Denk bijvoorbeeld aan het zingen van een wiegeliedje. Je zingt neutral met een losse kaak. Het wordt gebruikt voor rustige passages in een nummer. Als je praat kan je neutral gebruiken wanneer je fluistert.

In het westerse zangonderwijs is neutral de meest gebruikte stemfunctie.

Stemfunctie 2: Curbing

Curbing is een stemfunctie met een half metaalachtige klank. Deze middelluide stemfunctie heeft een licht terughoudend karakter en wordt mede geproduceerd met de valse stembanden. Dit betekent natuurlijk niet dat je vals gaat zingen. Je valse stembanden zijn plooien in je keel, boven je echte stembanden.

Curbing heeft een ingetogen karakter met een middelsterk volume. Je kunt het toepassen op je gehele stemomvang en op alle toonhoogtes.

Stemfunctie 3: Overdrivezingen met stemfuncties

De naam van de derde stemfunctie, overdrive, zegt al een beetje wat je kunt verwachten. Deze metaalachtige stemfunctie is luid en roepend. Overdrive heeft een sterk volume en veel metaal op de toon. Het wordt dan ook veelvuldig toegepast in de rockmuziek.
Als je praat gebruik je overdrive als je schreeuwt of roept.

Overdrive is de meest beperkte stemfunctie van de vier. In de lage tonen is hij goed toepasbaar maar in de hoge tonen wordt al snel de grens bereikt, vooral voor vrouwen. Hoe hoger de gezongen toon, hoe opvallender de overdrive naar voren komt.

Stemfunctie 4: Edge

Edge is de meest luide stemfunctie, het schelle karakter heeft een metaalachtige klank. Vroeger werd edge ook wel belting genoemd. De klank van de stemfunctie edge is helder, agressief en krijsend. Het kan op de gehele stemomvang worden toegepast.

Edge wordt bereikt met opvallende twang. Twang is zelfs noodzakelijk om edge te bereiken. Je kunt edge toepassen op alle toonhoogtes. Hoe hoger de toon, hoe opvallender het krijsende karakter van edge naar voren komt. Je hoort egde vaak terugkomen in heavy rock.

Leren zingen met stemfuncties?

Wil jij deze vier stemfuncties goed leren toepassen? Volg dan onze online zanglessen. Daarin leer je alle zangtechnieken die je nodig hebt om professioneel te leren zingen.
Zowel beginners als gevorderde zangers zullen hun technieken tot in de puntjes perfectioneren met onze zanglessen.

Je hebt altijd en overal toegang tot de online zanglessen dus oefen waar en wanneer je maar wilt, en zo vaak als je wilt.
De eerste 7 lessen zijn gratis dus start vandaan nog met zingen!