Zingen en piano spelen. Tips voor begeleiding op de piano!
Zangles
Charlotte
Zangles
12/21/2020
5 min
0

Zingen en piano spelen. Tips voor begeleiding op de piano!

12/21/2020
5 min
0

Wil je zingen en piano spelen tegelijkertijd en wil je jezelf leren begeleiden op de piano? Dan ben je op de juiste plek terecht gekomen! In dit blog gaan we het over zang onder begeleiding van de piano hebben en geven we je tips hoe dat het beste kunt doen. Zang en piano tegelijk is op zich niet erg moeilijk, je moet het alleen even onder de knie krijgen. Je bent natuurlijk tegelijk bezig met zingen, maar ook bespeel je met je handen (en voeten) de piano. Dit vergt wat oefening die het uiteindelijk zeker waard zal zijn! Is het jouw droom om piano te spelen en tegelijkertijd je zangkunsten te laten horen? Lees dan snel verder!

Zingen en piano spelen

Als je wilt leren om piano te spelen en zingen tegelijk zal je veel moeten oefenen om dit onder de knie te krijgen. Het is een beetje vergelijkbaar met het bespelen van twee instrumenten tegelijk, op hetzelfde moment. Nu is alleen je stem je tweede instrument. Zang en piano spelen tegelijk wordt ook wel kortweg begeleiding op de piano genoemd omdat je eigenlijk jezelf begeleid op de piano. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om iemand anders de piano te laten spelen en je zelf te focussen op de zang. Dit is een stuk eenvoudiger, maar dat is natuurlijk niet waarom je dit blog aan het lezen bent! Jij wilt jezelf begeleiden op de piano en leren om deze twee instrumenten tegelijk te gaan gebruiken op een mooie en vloeiende manier. Daar gaan we je bij proberen te helpen door hieronder een aantal tips te geven.

De basis van begeleiden op de piano

Allereerst is het belangrijk om de basis te leren van begeleiding op de piano. Eerst gaan we proberen met de rechterhand de noten te spelen op de piano. Wanneer een nummer begint met een C-noot, kun je de noten C-E-G spelen. Hierna ga je alle noten van het liedje proberen te spelen. Wanneer je dit goed onder de knie hebt kun je ook je linkerhand erbij gaan gebruiken. Met je linkerhand speel je de grondtonen, ook wel bastonen genoemd. Heb je de grondtonen gevonden? Speel deze dan nu één of twee octaven lager. Wanneer je het spelen van de piano met beide handen onder de knie hebt, heb je de basis van de begeleiding te pakken! Oefen dit nog even rustig verder totdat je eigenlijk vlekkeloos ieder gewenst nummer op de piano kunt spelen, met twee handen uiteraard. Zo weet je zeker dat je er helemaal klaar voor bent om de zang erbij te gaan toevoegen.

Tijd om erbij te gaan zingen!

Heb je de begeleiding op de piano goed onder de knie? Mooi! Dan is het nu tijd om erbij te gaan zingen. Spannend! Probeer om te beginnen de begeleiding te spelen op de piano en ga hier rustig aan bij zingen. Het is belangrijk dat op den duur je stem goed boven de begeleiding op de piano uitkomt. Je stem geeft nu eigenlijk de melodie van het muzieknummer aan. Wanneer je alleen piano speelt, speel je deze melodie op de piano. Nu zing je dus de melodie en begeleid je jezelf, je stem op de piano. Om de begeleiding en de zang helemaal compleet te maken gaan we een ritme toevoegen. Je kunt bijvoorbeeld met je rechterhand een noot aanslaan die je meerdere malen achter elkaar herhaald. Vervolgens pak je een andere toon. Dit is slechts een voorbeeld. Dit mag je natuurlijk helemaal zelf bepalen!

Tips om jezelf op een goede manier te begeleiden

Hieronder geven we je een aantal tips om een goede, vliegende start te maken met je zang en piano begeleiding;

Tip 1. Ritmisch geheel

Zorg ervoor dat je je pianospel als een ritmisch geheel ziet. Zo zorg je ervoor dat je gaat voorkomen om de melodie op de piano gaat spelen, zonder dat de zang hiervan afwijkt. Het gaat er nu niet om een melodie te spelen op de piano, dat doe je namelijk met je stem. Op deze manier is het gemakkelijker om flexibel te zijn in je begeleiding op de piano wanneer de zang sneller of langzamer gaat.

Tip 2. Aanwezig pianospel

Probeer niet te aanwezig te zijn met je pianospel. De piano is nu bedoeld om echt te dienen als begeleiding van je zang. Je pianospel maakt onderdeel uit van het totale plaatje, net als je zang. Je kunt beter net iets te zacht spelen op de piano, dan iets te hard. Houd hier dan ook rekening mee voor een mooi samenspel.

Tip 3. Gebroken akkoorden/ noten spelen

Wanneer je jezelf begeleid op de piano is het het mooiste om gebroken akkoorden, noten of arpeggio’s te spelen. Hier wordt je pianospel een heel stuk mooier van en prettiger om naar te luisteren. Ook is dit echt een fijne vorm van spelen tijdens de begeleiding van je stem en vormt je pianospel zo een mooi geheel met je stem.

Tip 4. Twee handen

Als je jezelf op de piano begeleid speel je met twee handen. Het ritme kun je het beste met je linkerhand spelen en met je rechterhand geef je de gebroken (arpeggio) akkoorden ofwel noten aan. Misschien zal het voor jou even wennen zijn, maar wanneer je dit onder de knie hebt zal je merken dat je op deze manier van spelen een stuk effectiever pianospel zult krijgen.

Tip 5. Akkoorden en noten

Houd voor jezelf duidelijk voor ogen hoe de akkoorden en noten eruit zien. De manier van vingerzetting zal nog wel een verschillen, vooral bij omkeringen.

Tip 6. Duurzaam pianospel

Wanner je aan de slag gaat met zang begeleiding op de piano is het fijn om je akkoorden en noten mooi in elkaar te laten overlopen. Daarom is het belangrijk dat je om gemeenschappelijke tonen te hergebruiken om zo een vloeiend pianospel te verkrijgen.

Tip 7. Toonsoorten

Elke toontrap heeft zijn eigen functie binnen een toonladder. Daarom is het goed om de toonsoorten te leren herkennen. Het is belangrijk om deze veel te oefenen met de kwintencirkel, er is namelijk vrijwel altijd sprake van een herhaling van patronen.

Tip 8. De centrale C

Om een mooi, vloeiend pianospel voor de begeleiding te creëren is het goed om te onthouden altijd vanuit de centrale C te spelen. Een octaaf boven en onder de centrale C is het register punt. Hierin klinken de akkoorden en noten het allerbeste.

Tip 9. Schema opstellen

Het is erg fijn om een akkoorden schema op te stellen. Dit doe je door teksten te schrijven of erbij te pakken en hier de akkoorden (noten) boven te schrijven. Dit kun je zeer gemakkelijk zelf maken. Luister goed naar de nummers die je graag of veel speelt en schrijf iedere keer dat er een akkoord/ nootverandering plaatsvind deze op het schema.

Tip 10. Inspiratie

Luister ook eens naar andere pianisten die in de begeleidende vorm spelen. Laat je inspireren door hun pianospel en leer hier ook van. Dat komt je eigen begeleidende pianospel alleen maar ten goede! Door te observeren zal je dingen gaan opmerken in de moeilijkheidsgraad van zang begeleiding op de piano.

Tip 11. Creatief zijn

Doordat je niet de melodie speelt van een muzieknummer kan het begeleiden op de piano een beetje saai overkomen. Hier komt je creativiteit om de hoek kijken! Zie de begeleiding als een vraag- en antwoordspelletje. Zo kun je improvisatie mogelijk maken door bijvoorbeeld creatief om te gaan met je akkoorden en noten schema.

Uiteindelijk is het het allerleukste om lekker met muziek bezig te zijn. Heb je de zangbegeleiding op de piano helemaal onder de knie en heb je er enorm plezier in gekregen? Super fijn! Je kan ook samen met anderen spelen, dat is natuurlijk ook erg leuk. Misschien ken je iemand die een ander instrument speelt en kun je een keertje een leuke jamsessie inplannen!

Reacties
Categorieën