Onderhoud gitaar snaren: dit is belangrijk | Online Muziek Academie
Onderhoud gitaar snaren: dit is belangrijk!

Onderhoud gitaar snaren: dit is belangrijk!

Niets klinkt zo fijn als ‘verse’ snaren op je gitaar. Als je net nieuwe snaren op je gitaar hebt gezet klinkt je instrument weer fantastisch. Maar na verloop van tijd wordt het minder. Hoe komt dat en hoe hou je jouw gitaarsnaren zo lang mogelijk in topconditie?

Extra voordeel, gitaar snaren die in topconditie zijn hoef je minder vaak te vervangen!

Waardoor vermindert de conditie van je gitaar snaren?

Door het spelen op je gitaar zullen de snaren slijten. Maar dat is niet de enige reden waardoor je gitaarsnaren op een gegeven moment niet meer lekker klinken, of zelfs breken.

Via je vingers komt er veel vuil op de snaren van je gitaar terecht. Je vingers zijn van nature vettig en regelmatig vuil. Tenzij je heel trouw je handen wast voor je gitaar gaat spelen, kan je verwachten dat er veel vuil op de ruwe snaren achterblijft na het spelen.
Ook transpiratie tast de snaren aan. Door het vocht en de zuurtegraad zullen de snaren aangetast worden, en kunnen ze gaan roesten.

Daarnaast kan de conditie van je gitaarsnaren snel achteruit gaan door je gebruikte stemtechnieken en het plectrum dat je gebruikt. En natuurlijk is het ook erg afhankelijk van de kwaliteit snaren die je gebruikt.

Gitaar snaren onderhouden

Wat kan je doen om je gitaarsnaren in topconditie te houden? 5 tips

Er zijn een aantal punten waarmee je jouw gitaarsnaren zo lang mogelijk in topconditie kunt houden.

  1.  Maak regelmatig de snaren van je gitaar schoon om aanslag en roestvorming te voorkomen.
  2. Let op je plectrum. Vervang deze op tijd zodat je niet met een scherp randje je snaren beschadigd.
  3. Let goed op de manier waarop je de snaren om de stemknop draait. Door je snaren hier wat meer speling te geven voorkom je dat ze breken als er teveel druk op komt.
  4. Rek je snaren bij het eerste gebruik goed op zodat er voldoende flexibiliteit in komt. Je verlengt hiermee de levensduur en de stemming van je gitaar.
  5. Investeer in goede snaren. Er zijn zelfs snaren die ruime tijd onderhoudsvrij blijven door een coating laag die er in de fabriek op gezet wordt.

Wanneer zijn je gitaarsnaren echt aan vervanging toe?

Natuurlijk moet je de snaren van je gitaar vervangen zodra die breken. Maar je zult op een gegeven moment ook merken dat je gitaar niet meer zo fijn klinkt. Heel geleidelijk aan zal de klank van de snaren veranderen. Dit komt door vuil en slijtage.
Vaak merk je wel dat je snaren aan vervanging toe zijn. Ze zien er zwart uit en je merkt dat je de gitaar steeds vaker moet stemmen.

Gitaar snaren

Hoe vaak moet je snaren vervangen?

Hoe vaak je de snaren van je gitaar moet vervangen hangt erg af van hoe je de gitaar gebruikt. Ook de kwaliteit van je snaren bepaald hoe lang ze meegaan. De duurdere setjes gaan over het algemeen langer mee dan goedkope snaren. Een ander belangrijk punt is je eigen gehoor. Wanneer vind jij dat je snaren vervangen moeten worden?

Als je al een tijdje gitaar speelt merk je al snel wanneer de klanken van je gitaar veranderen. Je weet dan dat je nieuwe snaren nodig hebt. Het is aan jou de keus wanneer je het geluid niet langer mooi vindt en de snaren wilt gaan vervangen.

Veel gitaristen, die zeer regelmatig op hun gitaar spelen, wisselen hun snaren elk kwartaal. Maar er zijn er ook die elke maand of zelfs elke week snaren vervangen. Of maar 1 of 2 keer per jaar. Hoe meer ervaring je krijgt, hoe beter je aan kunt voelen of je snaren aan vervanging toe zijn.

Spelen op een gitaar in topconditie

Niets leukers dan gitaar spelen als je gitaarsnaren in topconditie zijn. Dan klinkt hij op zijn mooist. Wil jij je gitaar technieken nog verder verbeteren? Volg dan online gitaarlessen en perfectioneer jouw gitaarspel tot in de puntjes.

De eerste 7 gitaarlessen zijn gratis, dus begin vandaag nog met online gitaarlessen.

Gerelateerde informatie

Heb je deze blogs al gelezen: