Pijn aan de vingers bij het gitaarspelen (eelt kweken): Muziek Academie
Pijn aan de vingers bij het gitaar spelen: zo voorkom je dit!

Pijn aan de vingers bij het gitaar spelen: zo voorkom je dit!

Gitaarspelen is een leuke en ontspannende bezigheid. Maar als je last begint te krijgen van je vingers, kan het ineens een stuk minder leuk en ontspannend voelen. Daarom hier een paar tips om het plezier in het spelen te behouden zonder pijnlijke vingers

Hoe ontstaat pijn aan de vingers?

De snaren van een gitaar hebben een bepaalde spanning nodig om de juiste klank te geven. Deze spanning zorgt er ook voor dat je wat kracht nodig hebt om de snaren tegen de fret te drukken. Omdat de snaren vrij dun zijn komt die kracht maar op een klein deel van je vingertop terecht en dan kan het voelen alsof de snaren in je vingers snijden.

Wat valt eraan te doen?

De meest gehoorde opmerking van veel gitaardocenten is dat je eelt moet kweken op je vingertoppen en gewoon door de pijn heen moet. Dat is makkelijk gezegd, maar werkt nou niet bepaald motiverend.

Zoals gezegd komt de pijn vooral door de spanning van de snaren. Daarom hieronder een paar tips:

Stalen of nylon snaren

Western- en elektrische gitaren gebruiken stalen snaren. Spaanse gitaren hebben nylon snaren. Nylon snaren hebben een lagere spanning en zijn veel zachter voor de vingers. Beginners kiezen daarom vaak voor een Spaanse gitaar.

Snaardikte

Mocht je toch graag willen beginnen op een western of elektrische gitaar, dan kun je ook nog letten op de dikte van de snaren. Snaren zijn namelijk in allerlei soorten en maten te verkrijgen. Hoe dikker de snaar is, hoe strakker hij gespannen dient te worden om een bepaalde noot te bereiken en omgekeerd. Bij dunnere snaren is de snaarspanning dus lager en daardoor gemakkelijker (en minder pijnlijk) om mee te leren spelen.

eelt kweken gitaar spelen

Afstelling van de gitaar

Zeker als je een gitaar gebruikt die al wat jaren ervaring heeft, kan de hals van de gitaar wat kromgetrokken zijn door de spanning van de snaren. Hierdoor komen de snaren verder van de hals te staan, waardoor ze verder ingedrukt moeten worden. Dit kost meer kracht en dat voel je ook aan je vingers. Bij veel gespecialiseerde muziekwinkels kunnen ze gemakkelijk je gitaar controleren en afstellen, zodat deze weer gemakkelijk en licht speelt.

Geef je vingers rust

Zodra je merkt dat je vingers wat pijnlijk beginnen te voelen, stop dan met spelen, zet de gitaar aan de kant en pak hem een dag later pas weer op. Juist door je vingers af en toe wat rust te gunnen bouw je langzaam maar zeker een eeltlaag op je vingertoppen op. Geforceerd doorspelen helpt niet om sneller eelt op te bouwen en kan ervoor zorgen dat je vingers langdurig pijnlijk aanvoelen.

Juiste techniek

De juiste techniek, dat wil zeggen het goed plaatsen van je vingers op de snaren, is ook belangrijk om pijn te voorkomen. Deze techniek wordt je stap voor stap uitgelegd in onze online gitaarlessen. En doen je vingers dan alsnog zeer? Geen ramp! Zet de gitaar weg en start de les opnieuw zodra je er weer aan toe bent. Je hoeft geen week te wachten zoals bij een gewone gitaarles, maar pak de draad gewoon weer op waar je gebleven was op het moment dat het jou het beste uitkomt.


Verbeter Je Speelcomfort – Start Je Cursus!


Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: