Elektrische gitaar vs akoestische gitaar
Elektrische gitaar vs akoestische gitaar

Elektrische gitaar vs akoestische gitaar

Een elektrische gitaar of een akoestische gitaar. De ene zweert bij elektrisch, de ander bij akoestisch. Vroeger begon iedereen die gitaarles nam standaard op een akoestische gitaar. Die tijd is voorbij. Je kunt nu net zo makkelijk op een elektrische gitaar starten met je gitaarlessen.

Maar hoe maak je die keus als je nog niet begonnen bent met gitaarlessen? Om het je iets makkelijker te maken zullen we in deze blog de verschillen, voor- en nadelen van de elektrische- en akoestische gitaar op een rijtje zetten. Hopelijk maken we de keus daarmee voor jou iets makkelijker.

De verschillen tussen een elektrische- en akoestische gitaar

Het grootste verschil tussen de elektrische- en akoestische gitaar is wel de klankkast. Bij een akoestische gitaar is de klankkast hol. Daardoor krijg je een heel natuurlijk, vol geluid. Bij een elektrische gitaar heb je geen klankkast en zal je een versterker (of koptelefoon) aan moeten sluiten om er geluid uit te krijgen. Aan de andere kant kan je wel eindeloos variëren met geluiden, iets wat met een akoestische gitaar niet mogelijk is.

Vroeger was een akoestische gitaar duidelijk goedkoper. Maar tegenwoordig zijn er ook hele betaalbare elektrische gitaren te krijgen. Doordat je een versterker nodig hebt komt een elektrische gitaar maar iets duurder uit.

Op een elektrische gitaar kan je een koptelefoon aansluiten waardoor je ook kunt oefenen zonder anderen daarmee te storen. Ook iets wat je met een akoestische gitaar niet kunt doen.

En dan is er natuurlijk nog het verschil in klank. Een akoestische gitaar geeft een vol en natuurlijk geluid door zijn holle klankkast. Een elektrische gitaar geeft een compleet ander geluid. Of geluiden, want je kunt met allerlei instellingen diverse sounds kiezen. Van een wilde rock sound tot een hele cleane sound.

Enkele voordelen van de akoestische gitaar zijn:Akoestische gitaar en elektrische gitaar
– Geen versterker nodig
– Volle, natuurlijke klank
– Relatief goedkoop

Enkele voordelen van de elektrische gitaar zijn:
– Heel veel verschillende geluiden mogelijk
– Geschikt voor het echte rockwerk
– Kan gebruikt worden met koptelefoon
– Dunnere snaren dus minder kracht in je vingers nodig

Kies je de elektrische gitaar of de akoestische gitaar?

De keus voor de elektrische gitaar of akoestische gitaar is heel persoonlijk. Ben jij gewoon heel erg fan van de sound die een elektrische gitaar kan geven? En wil je zelf ook echte rock nummers kunnen spelen dan is de elektrische gitaar voor jou perfect.

Wil je meer popmuziek en wat klassiekere nummers spelen dan kan je beter uit de voeten met een akoestische gitaar.

Het ligt er dus helemaal aan wat jouw voorkeur heeft. Wat jouw muzieksmaak is en wat jij wilt leren spelen op je gitaar.

gitaar spelen

Waarom begon vroeger iedereen op een akoestische gitaar?

Er zijn mensen die vinden dat je moet beginnen op een akoestische gitaar. Dat je dan echt leert spelen. Nu is het wel zo dat gitaarspelen op een akoestische gitaar zwaarder is dan op een elektrische gitaar. Het kost meer moeite, en in het begin zere vingers, om op een akoestische gitaar te leren spelen.

En als je eenmaal op een akoestische gitaar kan spelen zal je met een klein beetje oefenen meteen leuk kunnen spelen op een elektrische gitaar. Dit kan een voordeel zijn als je eens om een kampvuur een akoestische gitaar in je handen gedrukt krijgt. Heb je tot dan toe alleen elektrisch gespeeld dan kan het zijn dat je er geen fatsoenlijk geluid uit krijgt. Terwijl je op je elektrische gitaar een aardig nummertje wegspeelt.

Of je nu besluit om te beginnen met een elektrische of een akoestische gitaar, het belangrijkste is dat je de juiste begeleiding en lessen vindt om je vaardigheden te ontwikkelen. Bekijk onze elektrische gitaar cursus voor een uitgebreid leertraject dat je helpt om je muzikale talenten te ontdekken en te groeien als gitarist. Met online gitaarlessen verbaas je over een aantal weken iedereen met jouw gitaarspel.