Welke gitaar kies je als beginner?
Welke gitaar kies je als beginner?

Als je gitaar wilt leren spelen zal je eerst op zoek gaan naar een gitaar. Maar dan kom je er al snel achter dat er heel veel verschillende soorten gitaren zijn. En welke moet je dan kiezen?

Als beginner is het niet nodig een hele dure gitaar te kopen. Wie weet vind je gitaarspelen na een aantal gitaarlessen toch minder leuk dan je dacht. Of blijkt piano spelen, of zingen, meer jouw ding te zijn. Je kunt als beginner prima uit de voeten met een goedkope- of tweedehands gitaar.

Klassieke Gitaar

Welke gitaar past bij jou?

Belangrijker is het te kiezen voor een gitaar die bij jou past. Wat voor muziek wil jij leren spelen? Het is een fabel dat je alleen op een klassieke, akoestische gitaar kunt leren gitaarspelen. Spaanse gitaarstukken komen mooi uit op een klassieke gitaar. Maar als jij meer houdt van folk, western, pop of rock dan past een andere gitaar beter bij jou.

Kies daarom een gitaar die past bij jouw muzieksmaak. Maar let er ook op dat je er goed op kunt spelen. Een klassieke, akoestische gitaar heeft bijvoorbeeld een bredere hals. Heb jij kleine handen dan zal deze gitaar voor jou niet lekker spelen.

Welke gitaren zijn er?

Om het simpel te houden zijn gitaren onder te verdelen in twee groepen. De elektrische- en akoestische gitaren. Een elektrische gitaar heeft geen klankkast en gebruik je in combinatie met een versterker. Akoestische gitaren zijn er in allerlei soorten en maten. Een klassieke, akoestische gitaar is een goede keus als je houdt van flamenco en klassieke gitaar stukken. Het is een minder goede keus als je van plan bent pop, rock, funk of metal nummers te spelen.

Akoestische Gitaar

Akoestische Gitaren

Akoestische gitaren zijn ook weer onder te verdelen in twee groepen. De klassieke- en western gitaren. De klassieke gitaar heeft een vollere, warmere klank. Western gitaren hebben een scherpe, heldere klank en de hals is vaak smaller dan bij de klassieke gitaar.
Met een elektrische gitaar kan je eigenlijk alle kanten op. Zowel klassiek als akoestische popmuziek kan je prima op een elektrische gitaar spelen.

De keus is aan jou!

Als je nog helemaal geen idee hebt welke muziek stijl je wilt gaan spelen kan een elektrische gitaar handig zijn door zijn veelzijdigheid. Maar het moet je wel liggen. Misschien houdt jij meer van de natuurlijke klank die een akoestische gitaar geeft.

Het bespelen van een gitaar vergt inspanning van je spieren en gewrichten. Een akoestische gitaar heeft stalen snaren waar je, in het begin, zere vingers en pijnlijke gewrichten van kunt krijgen. Heb je snel last van je spieren en gewrichten dan is de elektrische gitaar het minst belastend.

Elektrische Gitaar

Elektrische Gitaar

Probeer je gitaar eerst uit

Onze beste tip? Bedenk welke muziekstijl bij jou past en kies daar een gitaar bij. Je weet nu welke gitaar het beste bij jouw muzieksmaak past. Maar dan nog zijn geen twee gitaren hetzelfde.

Ga daarom naar een muziekwinkel en probeer een aantal gitaren uit. Let goed op of de gitaar lekker in de hand ligt. Is hij niet te breed voor jouw hand? Speelt en klinkt hij fijn?

Neem vooral je tijd. Een goede gitaar heb je jaren lang plezier van. Het is een stukje persoonlijkheid die jij, met je muziek, kan overbrengen. Kies dus een gitaar waar jij je goed bij voelt.

Heb je jouw gitaar gevonden dan ben je helemaal klaar voor gitaarlessen, probeer er 7 gratis uit!