Gitaar leren spelen met een plectrumtechniek. Hier lees je hoe!
Gitaar leren spelen met een plectrumtechniek. Hier lees je hoe!

Gitaar leren spelen met een plectrumtechniek. Hier lees je hoe!

Gitaar spelen met een plectrumtechniek zie je vaak bij het spelen van de elektrische gitaar, maar je kunt natuurlijk ook de akoestische gitaar met een plectrum bespelen. Met een plectrum spelen wordt ook wel ‘picking’ of ‘flatpicking’ genoemd. Andere technieken om de gitaar te bespelen zijn de ‘hybrid picking’, dit is spelen met je vingers zowel als met een plectrum en ‘Finger Picking’, waar je met alleen je vingers speelt. Er zijn ook nog gitaristen die met thumbpicks of vingerpicks spelen, hierbij shuif je een soort plectrums over je vingertoppen om te kunnen spelen. Maar nu even terug naar de plectrumtechniek. Het is erg belangrijk een goede plectrumtechniek aan te leren om een goed en mooi dyamische sound met expressie en voldoende snelheid te kunnen beheersen. Maar wat is een goede plectrumtechniek en waar moet je op letten tijdens het aanleren van een goede techniek? In dit blog vertellen we je er alles over. Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder lekker door!

Verschillende soorten plectrums

Plectrums zijn er veel verschillende soorten, maten, kleuren en vormen en worden van diverse materialen gemaakt. De kleur en tekeningen van de plectrum zijn puur afhankelijk van je persoonlijke smaak, maar het gebruikte materiaal, de vorm, de dikte en de maat zijn erg belangrijk om goed op te letten wanneer je een plectrum gaat aanschaffen. Welke plectrum je kiest is uiteindelijk erg persoonlijk en gericht op je persoonlijke voorkeur. Er is geen beste plectrum, alleen de beste voor jou. Probeer er dus gewoon een aantal in de winkel en beoordeel welke je het fijnste vindt spelen. Tijdens het spelen mag alleen het puntje van het plectrum de snaren raken, waarbij je vinger de snaren nét niet aanraken. Als we het hebben over de vorm, dan is het hierbij belangrijk om zo min mogelijk wrijving met de snaren te verkrijgen. Daarom is ook een puntig uiteinde het beste. Door het puntige uiteinde van het plectrum is het het contact tussen deze en de snaar het minimaal, maar de sound wordt hierdoor net wat scherper. Je kunt dan ook een wat stomper uiteinde verkiezen voor een minder scherper geluid tegenover een scherp uiteinde van je plectrum. Ook kun je net als beroemde gitaristen plectrums wisselen om zo een mooi, samenhangend gitaarspel te verkrijgen. Ook is het altijd handig om meerdere plectrums aan te schaffen en deze mee te nemen tijdens een optreden of bij je te houden tijdens het spelen, de uiteinden van een scherpere plectrum wordt namelijk wat sneller bot.

Dikte van het plectrum en welke materialen zijn er?

Als we het gaan hebben over de dikte van het plectrum, kun je het beste kiezen voor een plectrum met een dikte tussen de 0,7 tot 2 mm. Wanneer je een dunnere plectrum kiest zal er minder controle zijn over je gitaarspel. Met een dikkere plectrum bepaal jij als gitarist veel meer wat er gebeurt en is er dus ook meer controle. Met een dikkere plectrum spelen vergt wel wat meer oefening, maar zal het uiteindelijk waard zijn omdat een dikkere plectrum essentieel is om strak, expressief en dynamisch te kunnen spelen! Plectrums kunnen gemaakt zijn van oneindig veel materiaalsoorten, maar de meest gebruikte materialen zijn toch wel kunststof en dan met name celluloid en nylon. Natuurlijk zijn er nog veel meer goede materialen die gebruikt worden om plectrums te maken, zoals hout, titanium, steen, been, carbonaat en metaal. De goede kwaliteit plectrums van kunststof kun je als ze wat botter beginnen te worden zelf aanscherpen met een mes, wat een voordeel is van deze materiaalsoort. Plectrums die gemaakt zijn van metaal, ook wel brass genaamd kunnen de nijging hebben wat schril te klinken. Bovendien moet je er bij een metalen plectrum goed op letten dat je niet te dicht in de buurt van de elementen van je gitaar komt, deze zijn namelijk magnetisch. Dus opletten met een metalen plectrum! Plectrums die gemaakt worden van zachter materiaal, zoals hout, geven je gitaarspel een meer donkere toon. Harder materiaal zorgt voor een meer hogere, scherpere en heldere klank.

Gitaar leren spelen met een plectrumtechniek

Ondanks dat er geen vaste regels zijn over hoe je een plectrum vast moet houden, houden veel gitaristen de plectrum verkeerd vast. Nu denk je vast ‘huh? Maar er zijn toch geen vaste regels voor? Hoe kan je de plectrum dan verkeerd vasthouden?’. Dit komt omdat wanneer je net begint met gitaar spelen met een plectrumtechniek er een aantal richtlijnen zijn die toch best wel belangrijk en noodzakelijk zijn om een goede techniek te kunnen gaan beheersen. Je kunt bijvoorbeeld het plectrum vasthouden tussen je vingers, maar hierbij heb je de kans dat het plectrum rond zal gaan draaien en je kunt hem op deze manier zelfs laten vallen. Dat is natuurlijk niet handig. Bovendien zal de aanslag steeds onder een andere hoek gebeuren waardoor je steeds een andere klank krijgt of dat je de snaren niet goed kunt aanslaan.

Een plectrum vasthouden

Er zijn meerdere manieren om een plectrum op een goede manier vast te houden, we zullen er hier één van uitleggen. Maak een nul vorm van je duim en wijsvinger. Vervolgens leg je het plectrum op de zijkant van je wijsvinger. Leg nu je duim er bovenop. Het makkelijkste is om je hand op een tafel te plaatsen met de nul vorm van je wijsvinger en duim naar boven gericht. Zo kan je het plectrum eenvoudig op de zijkant van je wijsvinger leggen. Zorg ervoor dat je de nul vorm behoudt tijdens het spelen, zo kan je namelijk flexibel bewegen en met je vingers en zal je meer expressie en dynamiek in je gitaarspel gaan horen.

Het aanslaan van de snaren

Om in grote lijnen te praten zijn er 4 manieren van aanslagtechniek tijdens het spelen met een plectrum. Namelijk steunend met de vingers, steunend met de pols of de zijkant van de pols, aanslaan los uit de pols of aanslaan vanuit de arm. Om goed strak en op tempo te kunnen spelen is het belangrijk dat het aanslaan van de snaren met een korte en constante beweging gebeurt. Een beweging waarbij de gitarist de controle heeft. De plectrumtechniek kent een omlaag slaande aanslag, ook wel ‘downstroke’ en een omhoog slaande aanslag, dit wordt ‘upstroke’ genoemd. De aanslag dient steeds op dezelfde manier te gebeuren waardoor een constante beweging plaatsvindt. Een upstroke geeft iets meer accent dan een downstroke. Bij muziekstijlen zoals Pop, Grunge, Rock en Metal zijn de refreinen vaak mechanisch en strak, waardoor er vaak enkel downstrokes gespeelt worden. Bij andere muziekstijlen of technieken  zoals Reggae, Jazz en Swing is er de voorkeur voor de iets hardere upstroke. Bij snel gitaarspel, ook wel ‘speedpicking’ genoemd, kan je het beste je plectrum iets draaien tot deze parallel ligt met je snaar. Zo vallen de accenten weg en kan er meer tempo gemaakt worden. Ook de wijze van het plectrum draaien tijdens sneller gitaarspel is weer erg gericht op je persoonlijke voorkeur, er zijn namelijk ook een hoop gitaristen die deze draai niet maken tijdens het snellere tempo van het gitaarspel. Wat wel altijd erg belangrijk blijft is dat je de snaren enkel aanraakt met het uiterste puntje van je plectrum, om zo wrijving tot het minimale te beperken.