Gitaar repareren, of een nieuwe kopen?
Gitaar repareren, of een nieuwe kopen?

Gitaar repareren, of een nieuwe kopen?

Een kapotte gitaar repareren is vaak mogelijk. Niet elke beschadiging aan je gitaar is te repareren, maar vaak is het niet nodig om meteen een nieuwe gitaar te kopen.
Natuurlijk moet de gitaar het wel waard zijn. Als de reparatie veel meer kost dan de gitaar zelf waard is kan je wellicht beter een nieuwe aanschaffen. Tenzij je natuurlijk heel erg aan je gitaar gehecht bent.

In deze blog vertellen we je welke reparaties aan je gitaar mogelijk zijn. Zo kan je zelf inschatten of het de moeite waard is je gitaar voor reparatie aan te bieden. En waar… Want een gitaar zelf repareren is een moeilijk klusje.

Welke onderdelen van je gitaar kunnen gerepareerd worden?

Natuurlijk moeten de snaren van je gitaar regelmatig vervangen worden. Maar dit rekenen we eerder onder het onderhoud van je gitaar dan onder reparatie.
Omdat een gitaar van hout is gemaakt is deze gevoelig voor vocht en luchtvochtigheid. Hout heeft de neiging om krom te trekken. Dit kan soms op het oog niet meteen te zien zijn, maar je hoort het wel.

Daarnaast zijn er ook verschillende onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn. Hier een lijstje met gitaar onderdelen die vaak gerepareerd kunnen worden:Gitaar repareren

  • Elektrische onderdelen van je elektrische gitaar
  • Gebroken nek
  • Losgelaten zangbalk
  • Gescheurd bovenblad, onder de kam
  • Losgelaten brug
  • Scheuren in de body
  • Versleten fretten

Waar laat je jouw gitaar repareren?

Je kunt je gitaar op meerdere plaatsen laten repareren. Veel muziekwinkels bieden een reparatie service aan, of je gaat naar een gespecialiseerde reparateur. Let er wel op dan niet iedere reparateur ervaring heeft met zowel elektrische als akoestische gitaren. Vraag dat dus altijd even na.

Vraag ook gerust om ervaringen bij een specifieke gitaar reparatie, en een gerichte offerte. Als je dit bij een aantal reparateurs doet heb je een goed beeld van wat je kunt verwachten van de reparatie en de bijbehorende kosten.

Wil je proberen om de schade zelf te repareren? Bedenk dan wel dat, als het niet lukt, de reparatie duurder uit kan vallen dan wanneer je direct naar een ervaren gitaar reparateur was gegaan.

Kleine schades zelf repareren

Natuurlijk kan je kleine schades zelf repareren. Een lakschade kan je zelf, met een beetje geduld, heel netjes bijwerken. Er zijn ook speciale onderhoud setjes te koop waarmee je jouw gitaar in goede conditie houdt. Hierdoor kan je schade door overmatige slijtage voorkomen. Wat je duurdere reparatie kan besparen.

Gitaar repareren vochtschade

Wat kost een gitaar reparatie?

Wat het kost om je gitaar te repareren hangt natuurlijk helemaal af van de schade zelf. Voor het uitvoeren van simpele reparaties, zoals het monteren van een topkam of een stemmechaniek, ben je met enkele tientjes klaar.

De Frets ronden, vlakken en afstellen is daarentegen een veel duurdere ingreep die zomaar meer dan € 100,- kan kosten. En zijn de fretten echt helemaal versleten dan lopen de kosten nog meer op. Herfretten, vlakken ronden en afstellen kost al snel het dubbele.

Jouw gitaar weer als nieuw!

Is jouw gitaar, na reparatie, weer als nieuw? Dan sta je natuurlijk te trappelen om er weer op te gaan spelen! Speel met nog meer plezier op jouw gitaar met de online gitaarlessen van de Online Muziek Academie. Stap voor stap til je jouw gitaarspel naar een hoger level. Je zult versteld staan van je eigen kunnen!
Begin vandaag nog en krijg de eerste 7 gitaarlessen gratis.