Capo gitaar bestellen? | Wat is een gitaar capo? | Capos vergelijken!
Capo gitaar: uitleg, soorten capo's en handige tips

Capo gitaar: uitleg, soorten capo's en handige tips

Ben je een beginnende gitarist, maar heb je nog nooit van een gitaar capo gehoord? Dan is het verstandig om deze blog eens grondig door te nemen. De meeste beginnende gitaristen weten nog niet half zo goed waar een capo gitaar voor dient. Het maakt het gitaar spelen niet alleen eenvoudiger, maar geeft je ook de kans om met de kennis van basis gitaarakkoordenbarré akkoorden te kunnen spelen. Ben je al nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder en kom het volgende te weten:

 • Wat is een gitaar capo?
 • Waarom een capo gitaar kopen?
 • Welke soorten gitaar capo’s zijn er?
 • 3 handige tips voor het gitaar spelen met klem.

Gitaar capo

Wat is een capo gitaar?

Het woord ‘capo’ is ook wel een afkorting voor ‘capodastro’. Veel vervangende andere benamingen voor dit hulpmiddel zijn ‘barréklem’ en ‘gitaarklem’. De vervangende naam barréklem slaat op het feit dat dankzij een gitaar capo vele barré akkoorden kunnen worden gespeeld. Dit omdat deze klem de barrégreep vervangt.

De meest voorkomende capo’s zien eruit als een gitaarklem, die op een willekeurige plek op de gitaarhals is te plaatsen. Natuurlijk zijn er meerdere varianten capo’s, maar daar lees je straks meer over. De capo is vooral bedoeld om de grondtoon van de snaren enkele halve tonen hoger te laten klinken.

Dit gebeurt door de klem bijvoorbeeld voor de 2e fret te plaatsen, dit vanaf de topkam gezien. Dit hulpmiddel creëert eigenlijk van de fret waar die voor wordt geplaatst een nieuwe topkam. Niet alleen gaat de toon omhoog bij het plaatsen van de gitaarklem, maar ook de timbre en klankkleur veranderen van de snaren.

Hierdoor is een capo een handig hulpmiddel voor veel moeilijke barré akkoorden. Vooral beginnende gitaristen kunnen niet zonder de capo gitaar.

Waarom een gitaar capo kopen?

Eigenlijk mag dit geeneens meer een vraag zijn, na al de genoemde voordelen van deze gitaar accessoire. Toch snappen we dat een gitaar capo misschien een beetje stof doet opwaaien. Want tja, als je allemaal handige gadgets toepast speel je dan uiteindelijk nog wel zelf gitaar?

Niks is minder waar, want zelfs met het gebruik van een gitaar klem ben je er nog lang niet. Wel is het waar dat een capo gitaar het spelen op een akoestische of elektrische gitaar eenvoudiger kan maken. Zeker bij nummers waar veel barré akkoorden in voorkomen.

Neem bijvoorbeeld een liedje waar veel F barré akkoorden in voorkomen. Dan zou het toch zeker een uitdaging zijn om deze continue als een F akkoord te spelen. Terwijl een gitaarklem op de 3e fret van dit barré akkoord er een D akkoord van kan maken. Het klinkt toch als muziek in de oren dat hetzelfde gitaar liedje nu een stuk eenvoudiger kan worden gespeeld.

Welke gitaar capo’s zijn er?

Wil jij nu ook met een klem spelen? Dan is het moment daar om een gitaar capo te kopen, maar welke capo’s zijn er nou en welke zijn voor jou geschikt? Het was misschien voorspelbaar dat dit hulpmiddel in meerdere varianten verkrijgbaar zou zijn. Zo heeft een akoestische gitaar (western en klassieke gitaren) een ander hulpmiddel nodig dan wanneer we het hebben over een elektrische gitaar.

Dit heeft te maken met de vorm van de toets. Zo heeft een akoestische gitaar een vlakke toets, elektrische gitaren daarentegen meer een bolstaande toets. Voor beide vormen pas je een andere klem toe. Een rechte capo volstaat bij varianten onder de akoestische gitaar, terwijl een elektrische gitaar een gitaarklem nodig heeft die gelijk loopt met de ronding van de toets.

Nu zijn er vele soorten capo’s te koop, zoals net al duidelijk werd. Hieronder een opsomming van de verschillende soorten capo’s die er momenteel in de markt in omloop zijn. Laat je niet altijd misleiden door de vorm, want uiteindelijk hebben alle capo’s dezelfde functie (uitzonderingen daargelaten). Een aantal variaties waarin we deze kunnen onderverdelen zijn:

 • Capo’s met klem
 • Capo met schroefbevestiging
 • Gitaarklem met bandbevestiging
 • Met slide converter
 • Partiële capo’s

Klembevestiging Capo met klembevestiging

De capo met klem is de meest bekende gitaarklem. Deze is eenvoudig te verplaatsen van fretpositie. Een minpunt is wel dat bij een dikke gitaarhals de klem te veel druk uitoefent op de snaren, waardoor deze kunnen ontstemmen.

SchroefbevestigingCapo met schroefbevestiging

De capo met schroefbevestiging is wat lastiger te verplaatsen. Wel kan de gitarist zelf bepalen hoeveel druk erop de snaren wordt uitgeoefend.

BandbevestigingCapo met bandbevestiging

De band wordt om de gitaarhals heen gehaald en vastgezet met een aantrek mechaniek. Door de jaren heen kan de band zijn rek verliezen.

Slide converter

Partiële capo’s

De mogelijkheid om te spelen met een slide zonder dat de toetsen ratelen. Ook is deze te gebruiken als standaard hulpmiddel. De snaarhoogte is ook in te stellen voor normaal fret-gebruik.

Partiële capo’sCapo met slide converter

Een partiële capo overdekt niet alle snaren, maar geeft voorkeur om een snaar naar keuze een halve toon hoger te laten klinken. Let hierbij wel op dat het er één is die binnen één positie valt.

3 tips voor het gitaar spelen met capo

Natuurlijk willen we je als laatste een aantal handige tips meegeven over het goed gebruik maken van een gitaar capo. Tips waar je waarschijnlijk veel aan zult hebben tijdens het gitaar spelen met een klem.

Plaats de capo tegen de voorste fret aan

Misschien ben je het probleem weleens tegengekomen tijdens het gitaar spelen. Je zet de vingers wat verder van de fret af, omdat het bijvoorbeeld even niet anders kan. Direct is te merken dat er veel meer druk moet worden uitgeoefend op de snaar zodat er geen trilling ontstaat. Hoe dichter je je vinger bij de fret plaatst hoe minder trilling er ontstaat. Hetzelfde werkt ook voor een klem. Zet de gitaarklem daarom altijd het dichtste bij de fret in het vakje gelegen aan de klankkast zijde.

Gitaar opnieuw stemmen

Een nieuwe gitaar in combinatie met een gitaar capo wil nog weleens voor problemen zorgen. Door gebruik te maken van een klem willen de snaren sneller ontstemd raken. Dit heeft onder andere te maken met de hoeveelheid rek van nieuwe snaren. Het stemmen van de gitaar is dan vrijwel de enigste oplossing, herhaal dit zo vaak als nodig is.

Haal de gitaar capo na het spelen van je gitaarhals af

Het is een veelvoorkomend probleem waar je op de korte duur nog niet snel last van zult krijgen. We bedoelen hiermee het niet verwijderen van de gitaarklem na een speelbeurt. Toch verkort dit de levensduur van de fretten en kan het knikken veroorzaken aan de snaren. Verwijder daarom altijd de klem na het gitaar spelen.

Was de capo gitaar uitleg niet voldoende, en heb je nog andere vragen/opmerkingen? Dan mag je het ons laten weten in een reactie.

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

 • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
 • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
 • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
 • Krijg hulp van onze ervaren docenten

Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: