Gitaareffecten - 5 tips voor de beste sound
Gitaareffecten - 5 tips voor de beste sound

Gitaareffecten - 5 tips voor de beste sound

Als jij al een tijdje bezig bent als (elektrisch) gitarist zal het je waarschijnlijk niet raar in de oren klinken als ik je vertel dat de gemiddelde gitarist eens in de zoveel tijd een nieuw effectpedaal erbij koopt. Er is alleen één dingetje. Het wordt op deze manier natuurlijk wel steeds drukker op je pedalboard en eigenlijk is dat niet echt een probleem, maar zelfs erg leuk! Er is alleen wel één ding waar je goed over na moet denken om een goede geluidskwaliteit te waarborgen. Dat is de volgorde van je effectpedalen. In dit blog gaan we je 5 tips geven om de beste sound uit jouw gitaareffecten te halen en te behouden! Lees je mee?

Gitaareffecten

We beginnen met de gitaareffecten in de theorie en waar de verschillende effectpedalen voor gebruikt (kunnen) worden. Het meest gebruikte gitaareffect is distortion, wat eigenlijk vervorming betekent. Dit gitaareffect wordt veel gebruikt in de Rock en Metalmuziek. Als we het hebben over vervorming, dan kan je deze opsplitsen in een drietal categorieën. Namelijk de distortion, fuzz en overdrive.

Distortion

Distortion is meestal de term die wordt aangegeven als we het hebben over vervorming. Deze vervorming is niet zo wild als fuzz, maar wel harder dan overdrive. Deze vervorming biedt een extra twist voor Rock en Metal gitaristen. er zijn hierbij dan ook weer vele verschillende types te vinden die het distortion effect geven. Probeer er eens een aantal uit en ontdek welke het beste bij jou past.

Fuzz

Fuzz wordt vaak gezien als het meest wilde en hardste effect van vervormingen. Fuzz is in de geschiedenis onder andere erg populair geweest bij de muziek van The Rolling Stones en Jimi Hendrix. Op ten duur werd fuzz zo enorm populair in de muziekindustrie, dat er een geheel eigen genre voor verzonnen is; namelijk noiserock.

Overdrive

Als je je bezig gaat houden met overdrive zul je merken dat dit onderdeel van vervorming de meest zachtste vorm is. Deze vorm van vervorming werd ontdekt doordat een buizenversterker te luid uitliep. Hierdoor werd het geluid gecomprimeerd en een soort van geknipt waardoor een beetje een vreemd geluid teweeg werd gebracht. Tegenwoordig is overdrive erg populair en vind je dit effect in Rockmuziek, maar ook in andere genres in de muziek.

Overige gitaareffecten

Naast distortion, fuzz en overdrive zijn er nog veel meer effecten die je kunt gebruiken tijdens het (elektrisch) gitaar spelen. We zetten ze hieronder voor je op een rij;

Reverb

Reverb produceert een geluid dat blijft hangen nadat de muziek is stilgevallen. Het geluid is te vergelijken met wanneer je in een lege hal staat en roept of in je handen klapt. De galm die blijft hangen nadat je bent gestopt met geluid maken noemen we in de muziek reverb.

Wah

Een ander effect is wah. Dit pedaal bedien je met je voet om zo een geluid te produceren met je gitaar dat lijkt op klinkers. De reden dat dit effect wah wordt genoemd is omdat het net lijkt of je gitaar het geluid 'wahwahwah' maakt.

Chorus

Het chorus effect zorgt ervoor dat het gitaargeluid als het ware in tweeën wordt gesplitst. Eén van de twee signalen verandert hierbij een beetje in toonhoogte en timbre. Op sommige momenten wordt er zelfs een beetje vibrato toegevoegd. Wanneer dan de twee signalen weer samen komen lijkt het net alsof er met twee gitaren tegelijk wordt gespeelt wat natuurlijk een geweldig effect teweeg brengt.

Vertraging

Vertraging zorgt ervoor dat wat je zojuist hebt gespeelt, wordt herhaalt alleen dan met vertraging. Een beetje te vergelijken met een echo. Wat dat betreft lijkt het vertragingseffect wel een beetje op de reverb wat meer een snelle echo is. Een vertraging kan zowel kort als lang duren en kan zorgen voor een episch geluid.

Flanger

De flanger zorgt ervoor dat je gitaar een soort suizend geluid effect krijgt. Het geluid is een beetje te vergelijken met een opstijgend vliegtuig. De flanger is hierdoor een erg leuk en uniek effect.

Modulatie

Modulatie omvat eigenlijk verschillende effecten. Met modulatie kan je zowel het gitaargeluid manipuleren en een geheel nieuw geluid produceren als het geluid in tweeën splitsen en het ene signaal geheel onafhankelijk van het andere signaal aan te passen.

Tremolo en vibrato

De effecten tremolo en vibrato worden nog weleens door elkaar gehaald en voor hetzelfde effect aangezien. Niets is echter minder waar, want de verschillen tussen deze effecten zijn best groot. Tremolo zorgt voor een snelle fluctuatie in het volume. Hierdoor lijkt het alsof het volume van de gitaar snel in volume omhoog gaat en weer afneemt. Vibrato daarentegen zorgt ervoor dat er een schommeling in de toonhoogtes te horen is. Vibrato wordt ook veel gebruikt in opera tijdens het zingen.

Phaser

Een phaser veroorzaakt een effect dat erg moeilijk om uit te leggen is. Het lijkt een beetje op de flanger, maar dan sneller en meer merkbaar.

Octaaf pedalen en toonverschuivers

De octaaf pedalen en toonverschuivers lijken erg veel op elkaar in effect. Octaaf pedalen veroorzaken een beetje een symfonisch geluid doordat deze een octaaf toevoegen op of onder het signaal van de gitaar, in sommige gevallen zelfs beide. Een toonverschuiver of een pitch shifter verandert de toonhoogte van de noot. Dit kan zowel naar beneden als naar boven zijn.

Dan als laatste in de lijst effecten; multi effecten

Wanneer je nog niet precies weet welke effecten je graag zou willen gebruiken of wil je er juist veel tegelijk kunnen uitproberen? Dan kan je denken aan een multi effectpedaal. Zo hoef je niet ineens een hele hoop geld uit te geven aan meerdere pedalen en eerst uitproberen wat bij jouw sound past. Multi effecten zijn in verschillende prijsklassen te verkrijgen, dus er is voor iedereen en voor ieder budget wel een geschikt multi effectpedaal te vinden.

De beste sound door de juiste volgorde

We hebben een set-up voor je klaarliggen die eigenlijk vrijwel niet fout kan gaan. Een fijne pedalboard-setup; als eerste plaats je de reverb/ delay, vervolgens de modulatie, dan de equalizer (EQ), de distortion/ overdrive, compressor, toonverschuiver (pitch shift), dan de wah, de tuner en vervolgens aansluiten op je gitaar. Je kunt deze volgorde eerst proberen om te kijken of het voor je werkt, vervolgens kan je natuurlijk altijd nog aanpassingen maken. Hieronder geven we je nog 5 tips om met de gitaareffecten jouw beste sound te vinden;

Tip 1. Geen regels

We geven je tips om een goede sound te verkrijgen, de effectpedalen goed te laten functioneren en hoe je om moet gaan met ruis en hoe je deze niet versterkt. Maar het gaat er uiteindelijk natuurlijk om dat jij het geluid produceert waarnaar je op zoek bent! Daarom zijn er geen regels en kan je helemaal zelf op zoektocht gaan naar wat jou het beste bevalt.

Tip 2. Ruis

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je ruis in je speelsessie gaat versterken. Ruis kan vooral een probleem vormen wanneer je aan de slag gaat met high-distortion klanken. Pedalen die volume kunnen toevoegen (dit zijn de wah's, de distortions, overdrives, EQ's en de compressors) versterken de ruis die door het pedaal voor hen wordt veroorzaakt. Let hier dus goed op.

Tip 3. Pedaal na het distortion pedaal

Pedalen zoals de octaaf-effectpedalen en stemapparaten functioneren niet goed met een distorted (verstoord) signaal. Zorg er dus voor dat je deze pedalen voor de pedalen zoals overdrive en distortion plaatst.

Tip 4. Modificeren en genereren

Effectpedalen die tonen modificeren worden later in de effectpedaal-ketting geplaatst dan pedalen die de basgeluiden genereren. Chorus effecten en andere modulatie effectpedalen worden dus later geplaatst dan bijvoorbeeld overdrives. Er zijn echter wel uitzonderingen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je bijvoorbeeld het phaser pedaal een stuk beter vindt klinken als deze voor het distortion pedaal wordt geplaatst. Dat geeft echt niet, we geven je hier alleen wat richtlijnen die je uiteraard niet precies hoeft te volgen. Probeer gewoon eens uit wat je lekker vindt klinken. Je kan de volgorde altijd nog veranderen!