8 Tips om beter gitaar te leren spelen
8 Tips om beter gitaar te leren spelen

8 Tips om beter gitaar te leren spelen

Gitaar leren spelen doe je niet in een paar dagen. Goede lessen en veel oefenen helpen je om sneller gitaar te leren spelen. Met onderstaande, soms verrassend simpele, tips zal het je nog beter af gaan.
Dus volg deze tips om nóg beter te leren gitaar spelen.

Gitaar tip 1: Kies de juiste maat gitaar

Als je fijn gitaar wilt spelen is het belangrijk dat je gitaar lekker in de hand ligt. Ben jij niet zo groot van stuk? Dan moet jij je waarschijnlijk in vreemde bochten gaan wringen om je gitaar de baas te kunnen. Dat speelt niet fijn, en het is niet nodig. Want gitaren zijn er in verschillende maten. Dus heb jij kleinere handen en/of kortere armen dan gemiddeld dan is er ook gewoon een gitaar waar jij goed op kunt spelen zonder eerst rek en strek oefeningen te moeten doen. 😉

Gitaar tip 2: Begin makkelijk

Het klinkt als een open deur, en dat is het ook. Begin niet te moeilijk. Als je net begint met gitaar spelen ben je wellicht overenthousiast en wil je zo snel mogelijk jouw favoriete nummers kunnen spelen. De kans is groot dat je er snel genoeg van krijgt. Want als je meteen moeilijk begint is de kans aanwezig dat je denkt dat je nooit goed gitaar zult leren spelen.

Begin daarom simpel. Leer eerst de simpele technieken met één hand. Daarna de andere hand. Gaat dat goed, voeg de technieken van beide handen samen. Ga pas daarna over naar moeilijkere technieken en bouw ook dit weer langzaam op.

Gitaar Spelen simpel beginnen

Gitaar tip 3: Concentreer je op één gitaar techniek tegelijk

Eigenlijk is het een vervolg op tip 2 maar concentreer je op één gitaar techniek per keer. Start met het aanleren van een simpel slagritme.
Je moet al op zoveel dingen letten, het juiste ritme en de maat houden, laat die akkoorden nog even voor wat ze zijn. Gaat dit lekker? Leer dan één voor één een aantal simpele akkoorden en moeilijkere slagritmes. Opeens kun je al een lekker stukje spelen. Zit ook dit er goed in, ga dan weer een stapje moeilijker.

Overhaast het niet. Hoe beter jij de basis technieken onder de knie hebt hoe makkelijker je later de moeilijke technieken zult oppakken.

Gitaar tip 4: Luister goed naar jouw favoriete gitaristen

Het is natuurlijk het mooiste om je eigen stijl te ontwikkelen wanneer je leert gitaar te spelen. Maar wat is jouw stijl? Om daar achter te komen kan je beginnen met luisteren naar het gitaarspel van jouw favoriete gitaristen. Wat maakt hun manier van spelen nu juist zo speciaal? Veel gitaristen hebben hun eigen technieken en stijlen ontwikkeld. Kijk en luister hier goed naar. En ontwikkel op basis hiervan je eigen unieke stijl.

Gitaar tip 5: Leer de belangrijkste akkoorden

Wil jij toch heel snel jouw favoriete nummers kunnen meespelen? Focus je dan, na de basis technieken, op de belangrijkste akkoorden. De meeste popmuziek is gebaseerd op maar 4 of 5 akkoorden. Heb jij deze onder de knie dan is de kans groot dat jij de meeste nummers zo mee kunt spelen. Ook hier heb je weer makkelijke en moeilijke akkoorden. Open akkoorden zijn makkelijker en pak je meestal met 3 vingers. De moeilijkere akkoorden pak je vaak met 4 vingers.
Begin ook hier weer makkelijk en bouw het op.

Gitaar tip 6: Wel of geen plectrum?

Gitaar Plectrum

Voor beide is wat te zeggen. In feite heb je aan elke hand 5 ‘plectrums’ zitten. Die je altijd bij je hebt en nooit kunt vergeten.
Sommige gitaristen spelen altijd met een plectrum. Soms willen ze zelfs niets anders dan één type plectrum. Het is de moeite waard om meerdere plectrums uit te proberen.
Maar probeer ook zeker zonder plectrum te spelen. Met je vingers gitaar spelen geeft een heel andere klank. En het kan je coördinatie verbeteren.

Gitaar tip 7: Let op de lengte van je nagels

Vooral de nagels van de hand waarmee je de akkoorden pakt mogen kort gehouden worden. De nagels van je andere hand laat je juist wat langer. Je zult merken dat je veel makkelijker en zuiverder de akkoorden kunt pakken.

Gitaar tip 8: Speel niet te snel

Als je net begint met gitaar spelen is het aantrekkelijk om snel te spelen. Je kan op deze manier je foutjes verdoezelen. Het klinkt al snel goed. Toch is het beter om in het begin op een langzamer tempo te spelen. Hierdoor oefen je de technieken beter en daar zal je de rest van je muzikale carrière plezier van hebben.

Wil je graag leren gitaar spelen op je eigen tempo, wanneer het jou uitkomt? Begin met online gitaar lessen, de eerste 7 lessen zijn gratis!