De diverse gitaar materialen
De diverse gitaar materialen

De diverse gitaar materialen

Wanneer we gaan kijken naar een gitaar zit daar zoveel meer achter dan wat je aan de buitenkant ziet. De gitaar is gemaakt van een bepaalde houtsoort, maar ook komt er instrumentenbouw bij kijken dat plaatsvindt voordat jij je prachtige gitaar in handen krijgt. Wil je graag weten hoe dit allemaal te werk gaat en welke diverse materialen er worden gebruikt om een gitaar te bouwen en te spelen? Lees dan snel verder!

De diverse gitaar materialen

Zoals je misschien wel al weet kan een gitaar van diverse materialen gemaakt worden. Zo kan jouw gitaar bijvoorbeeld gemaakt zijn van hout, maar ook van metaal, aluminium en zelfs 3D geprint plastic. In dit artikel gaan we alle materialen met je bespreken en hoe een gitaar gemaakt wordt met deze verschillende materialen. Ook gaan we het hebben over het tonale spectrum, welke houtsoort er gebruikt wordt is namelijk zeker van invloed op het geluid en de toon van jouw gitaar. Iedere houtsoort, maar ook de gebruikte materialen hebben eigen, unieke kenmerken wat ook invloed heeft op de speelwijze en klank van jouw gitaar.

Gitaar materialen van hout

Zoals we hierboven al zeiden, is het materiaal van invloed op de klank van jouw gitaar. Zo zijn er ook verschillen in klank afhankelijk van welke houtsoort er wordt gebruikt. Als we gaan kijken naar akoestische gitaren, zijn de meest gebruikte houtsoorten toch wel het mahonie, esdoorn en vurenhout. Voor de klankkast wordt veelal Europees Sparren of Dennen hout gebruikt, en dan vaak hardhout om een diepe toon te creëren en voor een goede stevigheid van de gitaar. 

Het klankblad daarentegen wordt het liefst gemaakt van zacht hout zodat de klank niet te schel zal gaan klinken. Voor de zijkant van de gitaar en het achterblad wordt vaak Palissander hout gebruikt, maar ook Notenhout, Esdoorn, Beukenhout en andere hardhoutsoorten zijn erg geschikt voor deze onderdelen. De hals wordt meestal gemaakt van Ceder of Mahonie hout. Het bovenblad wordt idealiter gemaakt van hoogwaardige houtsoort zoals Dennen of Sparren hout met een rechte draad welke noestvrij, kwartier gezaagd, gespiegeld en goed uitgewerkt is. 

Hout voor instrumentenbouw

Er worden verschillende soorten hout gebruikt voor instrumentenbouw. diverse soorten, ieder met zijn eigen uiterlijke en tonale kenmerken. Hieronder de diverse houtsoorten op een rij en hun kenmerken.

Sparrenhout (German Spruce)

Sparrenhout is een steeds meer zeldzame houtsoort. Het Duitse Sparrenhout is vaak romig-wit tot licht-goud van kleur.

Cederhout (Western Red Cedar)

Deze zachte, licht houtsoort zorgt voor een open geluid en warme, zachte tonen. Cederhout is vaak warm rood tot bruin van kleur. 

Mahoniehout (mahogany)

De warme, volle toon die mahoniehout met zich meebrengt zorgt voor een prachtig en eigen karakter. Mahonie is roodbruin van kleur.

Esdoorn (Sycamore)

Voor het bouwen van voornamelijk Jazz gitaren is het Esdoornhout of ook wel Sycamore en Maple genaamd een veelgebruikte houtsoort. En dan zowel de Europese als het Duitse Esdoorn. Esdoorn is vaak bleek, roodbruin van kleur.

Palissander (Brazilian Rosewood)

Deze prachtige houtsoort is ongeëvenaard in zijn schoonheid. Inmiddels is het een beschermde houtsoort waardoor gitaren gemaakt van Palissander steeds schaarser zullen worden. De kleur is uniek en heeft een vlamachtige, warme roodbruine kleur met donkere tinten. Ook geeft dit hout een warme en mysterieuze toon aan het gitaargeluid.

Indian Rosewood (Indiaas Palissander)

Ook het Indian Rosewood of Indiaas Palissander geeft jouw gitaar een warm en mysterieus geluid. Indiaas Palissander heeft een elegante uitstraling en heeft vaak een pallet aan diverse bruintinten in het hout, samen met diverse lijnen. 

KOA hout

KOA hout heeft een mooi gedefinieerd, gevlamd patroon en zorgt voor een heldere en warme toon.

Sitka

Sitka hout is de meest gekozen houtsoort voor akoestische gitaren met stalen snaren. Dit hout accentueert de warme, ronde tonen van het gitaarspel.

Gitaren gemaakt van metaal

Tijdens het vervaardigen van gitaren wordt ook gebruik gemaakt van metaal. Denk bijvoorbeeld aan metalen snaren, maar ook plectrums en diverse knoppen op de elektrische gitaar. Ook worden diverse gitaren gemaakt van metaal. Metaal is een erg stevig metaal en geeft een gitaar een unieke sound en uiterlijk! Zo wordt bijvoorbeeld de Resonator gitaar gemaakt van metaal, maar natuurlijk ook diverse andere elektrische gitaren hebben een metalen body.

Gitaar gemaakt van aluminium

Naast metaal wordt er in de gitaarbouw ook wel eens gebruik gemaakt van aluminium. Niet zo vaak als hout of zelfs metaal, maar je komt zeker wel aluminium gitaren tegen. Ook een aluminium body geeft de gitaar een eigen, unieke sound die je uit moet proberen om te weten hoe het klinkt. 

Gitaar gemaakt van 3D geprint materiaal

Naast de andere hierboven genoemde materialen, kan een gitaar tegenwoordig ook 3D geprint worden! Er zijn al diverse gitaristen geweest die een dergelijke gitaar hebben uit laten printen, om zo hun geheel eigen ontwerp en design te kunnen doorvoeren. Bij het 3D printen van een gitaar is het alleen wel zo dat niet de gehele gitaar geprint kan worden. Vele onderzoekers en gitaristen zijn het erover eens dan de hals van de gitaar toch echt wel van ander materiaal gemaakt dient te worden om een goede klank te kunnen produceren. Over dit onderwerp hebben we ook een interessant blog geschreven. Je leest hem hier: 'De gitaar en de 3D printer'.

Tonaal spectrum of geluidsspectrum gitaar

Een geluidsspectrum is een reeks opeenvolgende geluiden die je met je gitaar speelt. Hoge en lage tonen opeenvolgend aan elkaar veroorzaken een zogeheten 'soundwave'. Ieder gebruikt materiaal, of dit nu hout, metaal of 3D geprint plastic is heeft invloed op dit spectrum oftewel het geluid van jouw gitaar. Het ene materiaal zorgt voor een hoog spectrum, het andere voor een wat lager spectrum en weer een ander materiaal zorgt voor midden geluid. Wanneer je er nog niet helemaal zeker van bent wel geluid en welk spectrum bij jouw als (beginnende of gevorderde) gitarist past, probeer dan gewoon eens een aantal verschillende gitaren uit. 

Er zijn zoveel verschillende materialen en houtsoorten om uit te kiezen en dan hebben we het nog niet eens gehad over het uiterlijk van de gitaar en de verschillende soorten gitaren! Heb jij een beetje een idee van naar wat voor een geluidsspectrum je neigt? En wat je zelf erg mooi vindt? Vertel dit dan ook zeker tegen de specialist in de winkel! Hij of zij kan je zeker verder helpen om een goede keuze te maken. 

Reactie plaatsen