De gitaar en de 3D Printer
De gitaar en de 3D Printer

Een grote aantrekkingskracht voor het spelen van elektrische gitaar is de ontzettend gave en diverse ontwerpen van het instrument zelf. Met de uitvinding van 3D printen is het tegenwoordig steeds makkelijker om je volledig zelf ontworpen elektrische gitaar te spelen. Wat dacht je van een gitaar met zotte vormen of eentje die helemaal is opengewerkt in een honing-graat motief? De kleinst details kunnen geprint worden en jouw ontwerp nog unieker maken.

Niet de volledige gitaar is te printen

Hoewel verleidelijk, is het nog niet gelukt om een, mooi klinkende, gitaar volledig te 3D printen. Uiteraard hebben gitaristen er al wel mee geëxperimenteerd, maar ze zijn het er allemaal mee over eens dat de hals van de gitaar toch altijd nog in hout moeten worden uitgevoerd. De populaire 3D geprinte gitaren van Olaf Diegel, professor mechatronics aan de Massey Universiteit in Auckland, Nieuw-Zeeland, hebben zelfs nog een kern van hout om voor een optimaal geluid te zorgen. Want zelfs de houtsoort is, zoals alle instrumentenbouwers zullen beamen, altijd nog cruciaal voor het specifieke geluid van het instrument.

3D geprinte gitaren zijn altijd elektrisch

Doordat een 3D printer werkt met kunststof als bouwmateriaal is het per definitie eigenlijk al niet mogelijk om akoestische gitaren te maken. Hout is cruciaal om de juist trillingen om te zetten in mooie klanken als je gitaar speelt. Daarnaast is een standaard 3D printer ook te klein om de grote klankkast van een akoestische gitaar te maken. Elektrische gitaren zijn smaller en daardoor wel mogelijk om met deze nieuwe technologie te maken.

Nieuwe mogelijkheden door gitaren in 3D te printen

Naast alle toffe, bizarre en unieke ontwerpen die mogelijk zijn door gitaren 3D te printen biedt de nieuwe techniek nog wel meer bijzondere opties. Een 3D printer kan namelijk ook zeer eenvoudig objecten fabriceren met complexe interne vormen, wat interessante akoestische mogelijkheden brengt. “Vanaf dat moment kun je enorm veel plezier hebben door elke snaar met een andere akoestische kamer te laten resoneren.” Zegt Olaf Diegel.

Zelf je gitaar 3D printen

Wil je nu toch op je eigen 3D geprinte gitaar spelen, dan kun je eens kijken op websites als www.thingiverse.com of gewoon eens googelen naar ontwerpen voor 3D geprinte gitaren. 3D printers zijn tegenwoordig al te koop vanaf €300, hoewel je voor de echt zotte ontwerpen waarschijnlijk wel een grotere en duurdere printer nodig gaat hebben. Maar dan kun jij samen met onze online gitaarlessen binnen de kortste keren ook de mooiste muziek maken op een uniek instrument.