Leer een gebroken akkoord spelen op de piano of gitaar %%page%% -
Leer een gebroken akkoord spelen op de piano of gitaar

Leer een gebroken akkoord spelen op de piano of gitaar

Arpeggio's of gebroken akkoorden zijn een geweldige muzikale techniek, die je in veel verschillende muziekstijlen zo goed als altijd tegenkomt. In theorie beschrijft de term "gebroken akkoord" het moment wanneer de noten van een akkoord een voor een worden gespeeld in plaats van op hetzelfde moment. De meeste pianisten hebben jaren nodig om gebroken akkoorden met finesse te leren spelen. Raak dus niet in paniek als het niet meteen lukt!

Wat is een gebroken akkoord?

Een gebroken akkoord is een serie van drie of vier gespeelde noten, die achter elkaar goed klinken. Het leren spelen van arpeggio's is een van de eerste stappen in het begrijpen van hoe je prachtige harmonieën creëert op het pianoklavier. Gebroken akkoorden of arpeggio's goed spelen op de piano is zowel een kunst als een wetenschap.
Arpeggio's met één octaaf zijn er in veel verschillende stijlen en smaken en ze zijn allemaal gebaseerd op akkoorden. De meest voorkomende zijn arpeggio's met drie en vier noten. Gebroken akkoorden met drie noten zijn een geweldige manier voor beginnende pianostudenten.

Het verschil tussen een akkoord en arpeggio

Het woord arpeggio is afgeleid van het Italiaanse arpeggiare, wat betekent "een harp spelen". Als je nadenkt over hoe een harpist een groot akkoord benadert, dan weet je dat ze niet alle snaren tegelijk spelen. Ze plukken ze achter elkaar. In muzikale termen wordt arpeggio vaak vertaald als "gebroken akkoord", of een akkoord dat wordt gespeeld in segmenten van een of meer noten, waarbij elk segment de laatste volgt, maar allemaal samen opgeteld het akkoord vormen.

Traag of snel oplopend

Alle arpeggio's zijn dus akkoorden, maar niet alle akkoorden zijn arpeggio's. Als je alle noten tegelijk speelt, heb je het akkoord niet "gebroken". Dus, het belangrijkste verschil is dat in een akkoord de noten tegelijkertijd worden gespeeld. Als je een arpeggio speelt op de piano, dan speel je dezelfde noten een voor een. Dit kan zowel snel of traag en oplopend of aflopend zijn. gebroken akkoord gitaar

De effecten van een gebroken akkoord op de piano en gitaar

Gebroken akkoorden zijn een geweldige manier om geluidseffecten op een piano te creëren. Het snelle getinkel in de hoge tonen klinkt engelachtig. Ze zijn als kleine druppels van de eerste regen in de lente en roepen het beeld op van een impressionistisch schilderij. Een mysterieus en donker akkoord in de basistonen heeft een bekend maar onheilspellend geluid, zoals het geluid dat je te horen krijgt in spannende delen van een enge film. Het volledige bereik van arpeggio-geluiden kan een vrijwel onbeperkte combinatie van effecten produceren. 

Of je nu jong of oud bent, er is geen beter gevoel dan een instrument te leren bespelen. Droom je er al lang van om piano of gitaar te leren spelen, maar durf je eigenlijk niet die eerste stap te zetten? Zet je angst aan de kant en neem snel contact op! Met enkele piano- of gitaarlessen win je snel en eenvoudig het vertrouwen dat je nodig hebt om je droom in werkelijkheid om te zetten.

Online muziekles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je akkoorden leren spelen op je gitaar of piano. De Online Muziek Academie verzorgt:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:
Reactie plaatsen