De toonsoort is de basis van een muziekstuk. Als je de toonsoort kent, weet je grotendeels ook hoe het muziekstuk in elkaar zit. Lees hier waar een toonsoort uit bestaat, hoe je de toonsoort van een muziekstuk bepaalt en wat het verschil is tussen een toonsoort en een toonladder.
De opbouw van de toonsoort
Een toonsoort bestaat uit een toonladder en een toongeslacht. Een toonladder is een vastgestelde volgorde van zeven tonen, die leidend is voor het hele stuk. Majeur en mineur zijn de toongeslachten.De toonladders van majeur en mineur hebben allebei een ander verloop, waardoor ze anders klinken. In majeur muziekstukken zitten er twee tonen tussen de eerste en derde toon, in mineur muziekstukken is het verschil anderhalve toon. Dit verschil in toonovergang zorgt ervoor dat muziek in majeur een vrolijkere sfeer heeft dan de muziek in mineur.
Toonsoort bepalen
Als je de toonsoort van een muziekstuk omschrijft, doe je dit met de eerste toon, ofwel de grondtoon van de toonladder. Dit kan in principe iedere toon zijn. Daarnaast geef je aan of de muziek in majeur of mineur is, zodat je ook de volgorde van de toonladder weet. Zo heeft de toonsoort ‘C mineur’ een C als begintoon, en een mineurtoonladder. Je kunt de toonsoort dus gemakkelijk bepalen als je de grondtoon en het toongeslacht van een muziekstuk kent.
Toonsoort en toonladder
Zoals je merkt zijn de toonsoort en de toonladder van een muziekstuk onlosmakelijk met elkaar verbonden, het een is er niet zonder het ander. Om ze uit elkaar te houden kun je het zo zien: de toonladder is de verzameling tonen die samen de toonsoort vormen.
De basis voor ieder muziekstuk
De toonsoort leren kennen is een belangrijk deel van piano leren spelen. Als je weet dat de toonsoort G mineur is, weet je op welke toon de muziek begint, de toonladder die als leidraad dient en de sfeer van het stuk. Omdat vrijwel ieder klassiek stuk opgebouwd is volgens deze basisregels, zal het kennen van de toonsoort helpen om de logica achter de compositie te begrijpen.