Ben jij ook zo dol op je gitaar en speel je er meer dan regelmatig op? Dan is het een goed idee om eens te kijken naar de omgeving waarin je je gitaar opbergt of neerzet. Door aan de gezondheid van je gitaar te denken zorg je ervoor dat jouw gitaar lang meegaat, maar ook zal je ervoor zorgen dat je gitaar een optimaal geluid produceert én lekkerder speelt! Dat is wel de moeite waard toch? In dit blog vertellen we je onder andere alles over de verzorging van je gitaar en hoe je de luchtvochtigheid en temperatuur onder controle houdt in de kamer waar je je gitaar bewaard. Lees je mee?
Omgeving van je gitaar, denk aan de gezondheid van je instrument!
Wanneer we praten over de gezondheid van je instrument, praten we eigenlijk vooral overal de verzorging van je gitaar. Omdat iedere gitaar van hout gemaakt wordt en hout een prachtig natuurproduct is, zal de gitaar kwetsbaar zijn voor invloeden van buitenaf. Daarom is de omgeving van je gitaar, maar ook de verzorging van het hout erg belangrijk. Zoals gezegd is hout een natuurproduct en heeft naast zeer sterke eigenschappen ook een kwetsbaar karakter welke voldoende zorg en aandacht nodig heeft om sterk te blijven. Het kwetsbare karakter komt meer naar voren bij een instrument zoals de gitaar omdat het hout bewerkt wordt tot een functioneel instrument. Door jouw instrument de juiste verzorging te geven zal je daar vrijwel direct de vruchten van plukken want niet alleen het geluid zal beter klinken, ook zal je merken dat je gitaar geweldig zal (blijven) spelen!
Het hout van je gitaar verzorgen
Doordat hout een natuurproduct is en dus kan gaan "werken" zoals we dat noemen, is het erg belangrijk om het hout van je gitaar op regelmatige basis te voeden. Hier bedoelen we mee dat je het hout het beste regelmatig kunt voorzien van goede natuurlijke oliën die vaak op basis van onder andere zaden zijn vervaardigd. Vooral het voeden met oliën van de toets zijn erg belangrijk. Wanneer het hout van de toets namelijk te droog wordt kan het gebeuren dat de toets krom of juist bol kan gaan staan door het uitdrogen van het hout. Ook is het zo dat wanneer de toets uitdroogt de gitaar minder fijn zal spelen omdat dit voor een ruwer oppervlak zorgt. Door de oliën in te wrijven op de toets(tussen de fretten) en in te laten trekken in de nerven zorg je ervoor dat de toets van je gitaar niet zomaar kan uitdrogen. Let er bij het gebruik van oliën op dat deze erg vet kunnen zijn en moeilijk te verwijderen zullen zijn van je vingers. Gebruik daarom het beste een schone microvezeldoek om de olie op de toets te smeren en te verdelen. Let er ook op dat wanneer je een gitaar hebt met een gelakte toets je geen oliën kunt gebruiken. De lak voorkomt namelijk dat de olie i het hout kan trekken. Wanneer je lemon oil wilt gebruiken let er dan op dat jouw gitaar niet gemaakt is van esdoorn, oftewel maple. Deze gitaren kunnen er namelijk niet tegen dat je deze olie gebruikt.
Andere onderdelen van de gitaar met olie behandelen
Naast de toets kun je ook andere delen van je gitaar met olie behandelen, aangezien er meerdere onderdelen van je gitaar van hout zijn gemaakt en dus ook kunnen uitdrogen. Zo kun je bijvoorbeeld de achterkant van de hals, de body, de headstock en bij akoestische gitaren ook de brug met olie behandelen. Hoe meer aandacht jij geeft aan een optimale verzorging van je instrument, hoe meer je er voor terug zal krijgen! Let bij het oliën van andere onderdelen van je gitaar op dat deze onderdelen niet gelakt zijn in zowel hoogglans als satin finish. Wanneer dit namelijk wel zo is zal de olie niet goed in het hout kunnen trekken. Een hoogglans lak herken je aan de hoge glansgraad van het oppervlak van je gitaar. Een hoogglans lak is vaak makkelijk te herkennen en niet te missen in tegenstelling tot een zijdeglans oftewel satin finish. Bij een satin finish is het namelijk juist de bedoeling dat de gitaar ongelakt en onbewerkt lijkt. Wanneer je je gitaar onder goed licht houdt en een soort van doffe glans ziet, dan is je gitaar waarschijnlijk voorzien van een satin finish. Kun je het niet goed zien en weet je het niet zeker? Bekijk dan voor de zekerheid eens de specificaties van jouw gitaar. Daarin is meestal wel te achterhalen of jouw gitaar van een lak is voorzien.
De omgeving van je gitaar: temperatuur en luchtvochtigheid
Naast de verzorging van je instrument is ook de omgeving waarin je gitaar zich vaak bevindt van groot belang voor de gezondheid van je instrument. Door voor een optimale omgeving te zorgen zal je ervoor zorgen dat je gitaar goed in stemming blijft, het hout niet zal "werken" zoals het bollen of krommen van bijvoorbeeld de hals en een langdurige levensduur van de snaren. Wanneer je weinig tot geen aandacht besteed aan de juiste omgeving van je gitaar zal de kwaliteit en de speelbaarheid van je gitaar snel achteruit gaan en dat is natuurlijk erg zonde! Wanneer we het hebben over de omgeving van je gitaar bedoelen we vooral de temperatuur, de luchtvochtigheid en de hoeveelheid zonlicht in de kamer waar je gitaar bewaard wordt. Voor je gitaar is het het allerbeste als deze condities vrij constant zijn en dus weinig schommelingen bevatten in temperatuurverschil, veel of weinig zonlicht en een schommelende luchtvochtigheid. Wat betreft zonlicht is het aan te raden om je gitaar altijd op een plaatsje te bewaren waar vrijwel geen direct zonlicht schijnt. Het is het beste om de temperatuur in de ruimte op een constant niveau te houden tussen de 17 en 21 graden en daarnaast is een luchtvochtigheid van ongeveer 50% optimaal. Let vooral in de winter goed op de luchtvochtigheid in de kamer. We hebben namelijk in de winter de verwarming aan staan wat kan zorgen voor een vermindering van de luchtvochtigheid. Wanneer je in de zomer gebruik maakt van airco is het ook dan aan te raden om goed op de luchtvochtigheid te letten. De airco zorgt er namelijk juist voor dat de luchtvochtigheid stijgt. Wanneer je niet goed let op het percentage luchtvochtigheid in de ruimte waar je gitaar zich bevindt zal je gitaar hieronder lijden. In het ergste geval kunnen zelfs de bruggen van de body afspringen en kunnen er scheuren in het hout ontstaan! Dit is vaak het geval wanneer de luchtvochtigheid te laag is. Natuurlijk heeft de levensduur ook te maken met de kwaliteit van jouw gitaar en de kwaliteit van gebruikte houtsoort en materialen, maar vergis je er zeker niet in dat de omgeving hier ook een enorme invloed op kan hebben!
De luchtvochtigheid en temperatuur onder controle houden
Wat kun je doen om de luchtvochtigheid en temperatuur in de ruimte (of de studio) onder controle te houden? Daar zijn gelukkig verschillende manieren voor zodat je zo lang mogelijk van je gitaar kunt genieten! Hieronder een aantal voorbeelden:
Luchtbevochtiger -en ontvochtiger
Het is zeker de moeite waard om een luchtbevochtiger -en/ of ontvochtiger aan te schaffen. Een luchtbevochtiger -of ontvochtiger is een apparaatje die je kunt aansluiten op het net om zo het water uit de ruimte te onttrekken of juist te verspreiden. Er zijn ook meer simpele luchtbevochtigers -en ontvochtigers op de markt die je gewoon kunt neerzetten of ophangen aan bijvoorbeeld de radiator. Een luchtbevochtiger kan je vullen met water en beetje bij beetje zal dit water verdampen om zo de luchtvochtigheid in de kamer te verhogen. De luchtontvochtiger daarentegen zorgt er juist voor dat het vocht uit de lucht wordt weggenomen, dit wordt ook wel een vochtvreter genoemd en bevat een reservoir waarin het vocht kan worden opgevangen. Het lastige aan deze meer simpele luchtregelaars is dat je de luchtvochtigheid steeds zelf in de gaten moet houden omdat je deze regelaars niet kunt instellen op een bepaalde hoeveelheid luchtvochtigheid. De luchtbevochtigers -en ontvochtigers die worden aangesloten op het net kan je wel instellen en zo heb je er vervolgens eigenlijk nog weinig omkijken naar. Dat is toch wel echt een groot voordeel van deze regelaars. Let er bij de aanschaf van een luchtbevochtiger of ontvochtiger wel op dat de regelaar geschikt is voor het aantal m2 kamer of ruimte waarin hij gebruikt zal gaan worden. De capaciteit is van belang om de juiste luchtvochtigheid in de kamer of ruimte te kunnen blijven garanderen.
De hygrometer
Het gebruik van een hygrometer is zeker aan te raden als je de optimale omgeving voor je instrument wilt creëren. De hygrometer heeft als functie om zowel de luchtvochtigheid als de temperatuur in de ruimte te meten en bij te houden.
De omgevingstemperatuur
Zoals we al eerder hebben besproken is de temperatuur in de kamer of ruimte ook erg belangrijk om een lange levensduur en optimale bespeelbaarheid van je gitaar te kunnen garanderen. Om in de zomer de temperatuur niet te hoog te laten oplopen is het aan te raden gebruik te maken van een airco. Alleen wel een minpuntje aan de airco: deze gebruikt veel stroom! Zijn er eventueel alternatieven? Wanneer je een hygrometer hebt aangeschaft kun je iedere ruimte in huis afgaan om op te meten waar de meest ideale of lage temperatuur gemeten wordt en hier je instrument bewaren. Let in deze ruimte ook weer op de luchtvochtigheid en zet er eventueel een bevochtiger neer om de vochtigheid optimaal te houden. In de winter hebben maken we vrijwel allemaal gebruik van de verwarming waardoor je op deze manier de temperatuur kunt regelen en instellen op de ideale temperatuur.