Ontspannen en gelukkig zijn. Vul je leven met de mooiste muziek!
Ontspannen en gelukkig zijn. Vul je leven met de mooiste muziek!

Ontspannen en gelukkig zijn. Vul je leven met de mooiste muziek!

Het beluisteren van de mooiste muziek heeft vele voordelen. Door regelmatig naar muziek te luisteren zal je merken dat je veel meer ontspannen bent en je meer gelukkig zal zijn! Als je het zo bekijkt zou je zelfs kunnen zeggen dat muziek een soort medicijn is om je beter te laten voelen en gelukkig te zijn. Wanneer je je gelukkig voelt en je ontspannen bent krijgt stress geen kans om jou overspannen te maken en je te laten piekeren. Zet lekker even een muziekje op of sluit jezelf even helemaal af van de wereld om je heen met een heerlijke koptelefoon en pak even een momentje voor jezelf om alle drukte van je af te zetten en lekker even helemaal tot rust te komen! Of je je nu verdrietig of goed voelt, muziek kan je helpen gebeurtenissen te verwerken en gelukkig te worden en te blijven.

Ontspannen en gelukkig zijn met muziek

Je zal het vast wel herkennen; het ene moment heb je meer zin in een bepaalde soort muziek als het andere. Wanneer je verdrietig bent luister je misschien liever naar rustige muziek met veel emotie of waar je jouw situatie in herkent. Sommige mensen luisteren juist liever naar hardere muziek wanneer ze verdrietig zijn. Ieder zijn gevoel is natuurlijk anders, maar ook hoe iedereen met verdriet omgaat is anders. Wanneer je lekker in je vel zit en je je fijn voelt luister je vast weer naar andere muziek. De muziek die we luisteren is natuurlijk afhankelijk van smaak, maar ook zeker afhankelijk van hoe we ons voelen omdat er bij veel muziek emoties zijn verbonden, aan zowel de melodie als de woorden die gebruikt worden. The British Academy of Sound Therapy, ook wel BAST genaamd, bestudeert al vele jaren welke invloed het beluisteren van muziek op ons heeft en gebruikt het resultaat voor therapeutische doeleinden. Het Music as Medicine onderzoek heeft als doel aan te tonen welke muziek een positief effect op onze emotionele stemmingen heeft en er wordt hierbij ook onderzoek gedaan naar hoelang je deze muziek zou moeten luisteren om de positieve effecten te kunnen ervaren.

Het onderzoek van BAST

Wij als mensen stemmen vaak onze afspeellijsten af aan de stemming die we op dat moment hebben. Daarom hebben zoveel mensen ook verschillende afspeellijsten welke vaak dan ook een emotionele benaming krijgen, zoals bijvoorbeeld slow jams, party music of zoiets dergelijks. Veel mensen luisteren dagelijks naar muziek, maar lang niet iedereen heeft een emotionele verbintenis met de soort muziek dat ze beluisteren. Sommige mensen luisteren enkel naar één soort muziek en laten het daarbij. Ook is hun stemming vrijwel niet van invloed op de muziek die ze luisteren op dat moment. Deze mensen zoeken in muziek juist een manier om hun emoties aan de kant te kunnen zetten en niet teveel te hoeven nadenken over wat zij voelen. Helaas komt emotie altijd terug en als je het wegstopt en probeert te vergeten komen de emoties vaak zelfs harder terug! Daarom is het zo goed om muziek als een therapeutische hulp te kunnen zien. Niet dat je therapie nodig hebt natuurlijk, maar iedereen is vandaag de dag vaak zo druk dat ontspanning en rust vaak tekort schiet in ons dagelijks leven. Daarom is het fijn om iets binnen handbereik te hebben wat zo fijn is om te beluisteren en tegelijkertijd ons de rust en ontspanning geven die we zo hard nodig hebben om weer op te laden en met een goed gevoel door te kunnen.

Gezondheid en welzijn

Psychologen gespecialiseerd in muziek hebben keer op keer in een grote diversiteit aan onderzoeken bewezen dat muziek een groot positief effect kan hebben op onze gezondheid en ons welzijn. Zou het niet fantastisch zijn als muziek, of bepaalde soorten muziek, zou kunnen worden voorgeschreven als natuurlijk medicijn om emotionele problemen op te kunnen lossen? Veel onderzoeken wijzen dan ook uit dat voor velen muziek essentieel is voor een gezond lichaam en welzijn en voor het in balans zijn. Uit onderzoek van BAST blijkt dat de ideale beluistertijd van muziek ongeveer zo’n 13 minuten is. Hierbij wordt ontspannende muziek gezien als muziek met een vrij laag tempo, een simpele melodie en zeer weinig tot geen tekst in het muzieknummer. Weightless van Marconi Union is een mooi voorbeeldnummer van een ontspannende nummer. Dit nummer blijkt namelijk de symptomen van angst tot wel 65 % te verminderen!

Jezelf gelukkig dansen

Er zijn natuurlijk ook mensen die graag dansen en dit gebruiken als (onderdeel van) hun work-out. Wanneer je dansen gebruikt als work-out is er volgens onderzoekers minder nodig om mentaal gelukkiger te worden. Bovendien word je er natuurlijk ook fit van en ben je lekker bezig, wat je ook een fijn gevoel kan geven en een gezonder gevoel! Wanneer je zo ongeveer 9 minuten luistert naar ritmische muziek met een wat hoger tempo en vrolijke muzikale inhoud zal je bijna vrijwel zeker een verbeterd energie niveau hebben bereikt! Dit bleek ook uit onderzoek. 89 % van de ondervraagden voelden zich energieker en metaal beter in hun vel. Ook had 65 % meer gelachen en hadden een gelukkiger gevoel en ongeveer 82 % van de mensen voelden zich zo goed dat ze voelden dat ze in staat waren alles te kunnen doen en bereiken op dat moment en meer controle te hebben op hun leven. Hoe fantastisch is dat!

Samen met muziek met verdriet omgaan

Verdriet is een heel persoonlijk iets. Iedereen maakt op zijn eigen manier dingen mee en ieder heeft hier dan ook andere gevoelens bij. Omdat verdriet heel persoonlijk is, kiezen veel mensen voor muziek die past bij hun emotionele gevoel van het moment. Om zo verbinding te voelen met de muziek die zij aan het luisteren zijn. Ook bij het luisteren van muziek op deze momenten is bewezen dat zo’n 13 minuten luisteren al een positief effect kan hebben om je beter te voelen. Dit ligt natuurlijk ook aan hoe verdrietig je voelt, want misschien heb je wel langere tijd nodig om je wat beter te gaan voelen. Dat maakt natuurlijk niet uit, neem gewoon lekker je tijd en ga op in je emoties. Je verdriet verwerken kan best een opgave zijn en wanneer jij je verdriet kwijt kunt in het beluisteren van muziek is dat natuurlijk alleen maar goed. Het zal je dan vast en zeker helpen om de dingen te verwerken waar je zo verdriet over hebt en het zal je dan ook zeker helpen om je beetje bij beetje weer beter te gaan voelen en weer gelukkig te zijn. Je kunt een gevoel van opluchting voelen en een gevoel van stabiliteit en begrip. Het is dan ook erg belangrijk om verdriet te verwerken, dit is namelijk een groot onderdeel van onze gezondheid en welzijn. Het allerbelangrijkst is om jezelf de tijd te geven je verdriet te verwerken, hierbij kun je gebruik maken van muziek waar jij jezelf in terug kunt vinden of waar jij je even helemaal in kunt verplaatsen, misschien moet je even in tranen uitbarsten totdat je het gevoel hebt dat je tranen op zijn. Ga hierna terug naar de dingen die je gelukkig maken. Dit is ook zeker een heel belangrijke stap! Want na het toelaten van je verdriet is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je je verdriet gaat verwerken en dus ook de dingen waardeert die je gelukkig maken. Kortom: muziek is een geweldige manier om met verschillende emoties om te gaan, of je je nu verdrietig of gelukkig voelt en is een hele fijne manier om te ontspannen en je gelukkig te voelen!