Zingen als hobby. Verrijk je leven met muziek!
Zingen als hobby. Verrijk je leven met muziek!
in Zangles

Zingen als hobby. Verrijk je leven met muziek!

Zingen is veel meer dan alleen maar met muziek bezig zijn. Luisteren naar muziek, maar ook zingen en muziek maken verrijkt je leven en is rustgevend voor lichaam, ziel en geest. Iedereen die muziek maakt is het denk ik wel met mij eens als ik zeg dat muziek maken en dus ook zingen een prachtige reis is vol met emoties en ervaringen! Dit geldt natuurlijk voor alle soorten muziek. Het gaat erom waar jij je goed bij voelt en waar jij een gelukkig gevoel van krijgt. Er wordt zelfs gezegd dat muziek als een soort drugs werkt, alleen dan in goede vorm en compleet legaal! Wil jij ook weten wat de power van muziek is en wil jij je leven verrijken met een mooie hobby als zingen? Lees dan gezellig mee!

Zingen als hobby

Als je graag zingt en muziek maakt, wil dat niet gelijk zeggen dat je het doel nastreeft om beroemd te worden. Je kan ook gewoon lekker zingen als hobby! Doordat je je emoties loslaat op je muziek en je ervaringen daarmee deelt met jezelf of met meerdere mensen, zal je je gelukkiger voelen. Zie het maar als een dagboek waarin jij alles vertelt wat je voelt en mee hebt gemaakt. Het werkt helend en hierdoor kan je de dingen die je mee hebt gemaakt verwerken en loslaten of juist de mooie momenten koesteren. Misschien heb je al wat ervaring met zingen en vindt je je stem erg mooi en goed ontwikkeld. Het kan ook zijn dat je van je stem vindt dat het hier en daar nog wel iets beter kan. Om je stem en je stembanden goed te verzorgen kan het handig zijn om eens wat zanglessen te nemen om zo een goede zangtechniek aan te leren. Dit is niet alleen goed om ervoor te zorgen dat je geen blessures krijgt aan je stembanden, maar ook om op het zangniveau te kunnen komen dat je graag wilt. Wanneer je weet hoe je een goede zangtechniek nastreeft, zal je iedere dag veilig en met veel plezier kunnen blijven doen wat jij het liefste doet; zingen!

Reken af met dagelijkse stress

Eigenlijk willen we allemaal een mooi leven met zoveel mogelijk gelukkige momenten en mooie herinneringen die we de rest van ons leven meedragen. In de realiteit is het vaak zo dat we onszelf de tijd niet gunnen om dit te verwezenlijken. En dat is natuurlijk erg jammer! De sleutel tot echt gelukkig zijn ligt dan ook in jezelf tijd gunnen, voor jezelf, om te doen wat je graag wilt doen en wat jou gelukkig maakt. De momenten die ons gelukkig maken. Hierbij komt ook een goede balans tussen stress en ontspanning kijken. Dit geldt zowel voor je lichaam als je ziel. Stressen doen we met ons hele lichaam en dus ook met onze geest. Voor echt ontspannen geldt dan ook hetzelfde. Wanneer je ontspant is het belangrijk dat je ook je hoofd leeg maakt. We zien vaak dat wanneer we denken te ontspannen dat we in onze gedachten eigenlijk nog steeds met van alles bezig zijn. Dat kan zijn dat je denkt aan dat je boodschappen moet doen, dat je nog wat werk moet afmaken of andere dingen. Let er maar eens op als jij lekker knus op de bank zit en je denkt, ohh lekker even ontspannen.. Waarschijnlijk heb je het zelf niet eens door, maar vaak ben je met je gedachten nog steeds volop in gang. Probeer je hoofd dan ook leeg te maken wanneer je wilt ontspannen. Lukt het je niet om je hoofd leeg te maken en blijft dat boodschappenlijstje of je werk nog steeds in je gedachten hangen? Schrijf dan een lijstje met daarop de dingen die je in je hoofd hebt en laat het dan los. Dat komt later wel, nu is het tijd om te ontspannen.

Een hobby als balans

Uit wetenschappelijke studies is gebleken dat een hobby de ideale balans kan vormen tussen stress en ontspanning, of eigenlijk beter gezegd, inspanning en ontspanning. Bij een hobby maakt het hierbij niet zozeer uit of je iets creatiefs of fysieks is, de belangrijkste elementen van je hobby zijn uiteindelijk plezier en enthousiasme voor wat je doet. Wanneer je aan je hobby en sociaal aspect toevoegt zal je hobby je zelfs nog meer voldoening geven. Muziek staat hierbij heel hoog, of zelfs bovenaan de lijst om jezelf voldoening te geven, maar ook om je lichaam en geest rust te geven en je emoties te uiten. Ook is muziek maken en zingen als hobby een goede manier om motorische vaardigheden en je concentratievermogen beetje bij beetje te kunnen trainen. Met muziek maken leer je namelijk voortdurend, waardoor het een fantastische, oneindige reis is met veel voldoening en vermaak. Maar het allerbelangrijkste is dat een hobby als muziek maken je balans zal geven in je leven en dat je echt even compleet tot rust kan komen door hetgeen te doen waar je dol op bent!

De helende kracht van muziek

Zoals ik al eerder in dit blog heb verteld, heeft muziek maken en zingen een helende werking. Doordat je als muzikant je persoonlijke gedachten, gevoelens en ervaringen verwerkt in je muziek zal dit een helende werking hebben die veel effect heeft op jouw geestelijke en uiteindelijk ook algehele welzijn. Je lichaam en geest zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wanneer je veel stress in je geest (in je gedachten) ervaart kan dit een enorm effect hebben op je lichaam, zonder dat je ook maar iets aan het doen bent. Je kunt je dan ook wel voorstellen dat wanneer je in balans bent en je je gedachten en emoties kunt uiten in je muziek, je je een stuk beter zult voelen. Je hebt je emoties en gedachten namelijk geuit. Ook wanneer je ergens mee zit of ervaringen hebt die je graag wilt uiten, kan dit met zingen en muziek maken. Daarom is muziek zo’n geweldige uitlaatklep voor velen! Heb je er ooit over nagedacht waarom mensen eigenlijk zingen? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: muziek is in vele opzichten erg gezond voor je, zowel voor je lichaam als voor je geest. Dit geldt natuurlijk ook voor muziek luisteren. Muziek in zijn gehele vorm zorgt ervoor dat jij de perfecte balans in je leven ervaart en dat je kunt genieten van alle mooie momenten in je leven, je zorgen kwijt kunt of juist de mooie momenten kunt koesteren door deze te uiten. Verrijk je leven daarom met muziek!