De drie basisprincipes bij zingen
De drie basisprincipes bij zingen

Om goed en veilig te leren zingen zijn er drie belangrijke basisprincipes waar je op moet letten. Iedereen kan leren zingen en als je op deze drie basisprincipes let kan ook jij helder en krachtig zingen, zonder dat je bang hoeft te zijn voor heesheid en andere stembeschadigingen.

Als je de drie basisprincipes goed aanleert heb jij de perfecte basis voor je verdere zangcarrière.

Wat zijn de drie basisprincipes bij zingen?

Natuurlijk zijn er veel meer dingen waar je bij het zingen op moet letten om een bepaald muziekstuk goed te kunnen zingen, of om die speciale toon te kunnen halen. Maar deze drie basisprincipes gelden altijd, ongeacht de effecten die je aan je stem wilt meegeven.

Het is zelfs belangrijk om eerst de drie basisprincipes goed onder de knie te krijgen, voordat je andere effecten op je stem gaat toepassen.

De drie basisprincipes bij het zingen zijn; de ademsteun, de noodzakelijke twang en de ontspannen houding van je kaak en lippen. Als je goed wilt leren zingen zijn dit de dingen waar je altijd op moet blijven letten.

Waarom zijn deze basisprincipes zo belangrijk bij het zingen?

Iedereen kan zingen, maar als je op een verkeerde manier je stem gebruikt kan je jouw stem flink beschadigen. Daarnaast klinkt je zangstem lang niet zo mooi als deze zou kunnen klinken wanneer je de juiste techniek gebruikt.
Ook zal je moeite hebben met het zingen van lange zinnen. En je stem zal veel minder krachtig klinken, en lang niet zo helder als voor jou mogelijk is.

Als je wel de basistechnieken goed toepast heb je de beschikking over jouw hele stembereik. En je loopt veel minder risico op heesheid of een pijnlijke stem tijdens het zingen. Zingen mag nooit pijn doen of ongemakkelijk voelen. Zolang je blijft letten op het correct toepassen van deze drie basisprincipes komt het helemaal goed!

zingen de basis

Meer uitleg over de basisprincipes bij zingen

Ademsteun en twang zijn veelgebruikte termen tijdens het zingen. Wellicht heb je er al wel eens van gehoord. Weet je niet meer precies wat ademsteun inhoudt? Bekijk dan onze blog “Wat is ademsteun?”
Ook over twang hebben wij een duidelijke uitleg geschreven in de blog “Wat is twang?”

Het derde basisprincipe is het ontspannen van de kaak en lippen. Wanneer je namelijk je lippen teveel, of zelfs onnatuurlijk, spant en je kaak (onbewust) naar voren gaat steken ontstaat er een vernauwing rond je stembanden. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Zorg dus voor ontspannen lippen en een losse kaak tijdens het zingen. Open je mond op een ontspannen manier. Door de klinkers niet met je mond/lippen te vormen maar met je tong voorkom je dat je jouw zang belemmert. Check regelmatig tussendoor of je nog steeds ontspannen bent in je gezicht.

De juiste basistechnieken aanleren

Wil je leren zingen dan is het van belang meteen te starten met het aanleren van de juiste basistechnieken. Dit kan je doen bij een zangleraar of op een muziekschool. Maar wat is er fijner dan lekker leren zingen in je eigen huis? Of waar en wanneer je maar wilt?!
Dat kan met onze online zanglessen. Met deze zanglessen heb jij je zangleraar altijd bij je en kan je oefenen wanneer het jou uitkomt.

De eerste 7 lessen mag je gratis uitproberen, zo weet je meteen of deze lesvorm bij jou past. Begin vandaag nog!