Linkshandige gitaar kopen? | Rechts- of linkshandig gitaar spelen?
Linkshandige gitaar: voordelen en nadelen

Linkshandige gitaar: voordelen en nadelen

Waarom kiezen voor een linkshandige gitaar? Het is een vraag waar bijna alle linkshandige gitaristen mee zitten, want is het beter om met een linkshandige gitaar te spelen of een rechtshandige? Er zijn al vele discussies gevoerd over deze vraag en de meningen verschillen dan ook sterk van elkaar. Toch is er niet een eenvoudige formule, die duidelijk maakt of je een links- of rechtshandige gitarist bent. Het heeft namelijk met je gevoel te maken, waardoor het voor elke gitarist weer anders is. Om je op weg te helpen geven we de voor- en nadelen van het linkshandig gitaar spelen. Daarnaast kom je ook te weten hoe andere linkshandige gitaristen hiermee omgaan. Een gitaar linkshandig spelen hoeft dus niet heel ingewikkeld te zijn.

Linkshandige gitaar

Wat is een linkshandige gitaar?

Met een rechtshandige gitaar worden de akkoorden gespeeld met de linkerhand en de gitaarsnaren aangeslagen met de rechterhand. De linkerhand bevindt zich dus bij de gitaarhals en de rechterhand bij de klankkast. Er zijn dus een aantal verschillen bij een gitaar links of rechtshandig bespelen.

Bij een linkshandige gitaar is alles omgedraaid. Hier sla je met je linkerhand de snaren aan en met je rechterhand speel je de akkoorden. Maar wat is nou echt het verschil? Want een rechtshandige gitaar kun je toch ook gewoon omdraaien om als linkshandig te bespelen? Het is namelijk zo dat de snaren E-A-D-G-B-e bij een rechtshandige op deze manier van boven naar beneden aflopen. Ga je een rechtshandige gitaar op een linkshandige manier bespelen, dan krijg je de snaren als volgt van boven naar beneden: e-B-G-D-A-E. Dit kan natuurlijk voor veel verwarring zorgen.

Rechtshandige gitaar ombouwen?

Veel gitaristen denken al snel: ‘Ach dan draai ik toch gewoon de snaren even om’. Dat kan zeker, mits je weet wat je doet. Omdat de topkam en de rest van de gitaar is ontworpen voor een rechtshandige besnaring is de kans op problemen erg groot. Denk maar aan een slechte intonatie als zowel het ontstaan van een valse gitaar. Ben je een persoon met twee rechterhanden? Dan kun je het vast en zeker eens proberen. Daarnaast is het meestal verstandiger iemand te vragen met ervaring van gitaar reparaties. Een rechtshandige gitaar ombouwen tot linkshandige gitaar is dus niet de beste oplossing.

Linkshandige gitaar kopen?

Mocht je toch de keuze maken om linkshandig te gaan spelen, dan kun je het beste ook een linkshandige gitaar kopen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan akoestische, bas, elektrische of western gitaren. De prijzen van linkshandige gitaren zijn in verhouding tot de rechtshandige exemplaren wel stukken hoger. Dit is wel per merk verschillend, maar toch meestal wel een prijsstijging van 10 a 20 procent. Het bestellen van een linkshandige gitaar is ook mogelijk, online heb je namelijk veel meer keuze.

Nu de vraag: “Is het beter om als linkshandige een linkshandige gitaar te kopen?”. Je denkt vast, dat is toch logisch. Als je linkshandig bent ga je toch ook niet schrijven met rechts. Toch, zoals we net al aangaven zijn hier de meningen sterk over verdeeld. Er zijn namelijk een aantal argumenten om juist niet voor een linkshandige gitaar te kiezen. Natuurlijk is dit weer per gitarist verschillend. Laten we eens een aantal feiten onder elkaar zetten over het spelen op een links- of rechtshandige gitaar.

Gitaar spelen op een linkshandige gitaar

Als je toch de keuze gaat maken voor een linkshandige gitaar. Houd er dan rekening mee dat linkshandige gitaren niet alleen duurder zijn, maar ook nog eens in een kleinere mate beschikbaar zijn op de gitaarmarkt. Misschien wel het grootste probleem is dat je niet zo even een gitaar kunt pakken om te spelen. Want tja, je bent nou eenmaal een linkshandige gitaar gewend en die staan niet overal voor het grijpen. Echter blijft het gitaar spelen voor linkshandigen wel gewoon mogelijk.

Dan hebben we nog niet eens gesproken over het leren gitaar spelen. Want alle online gitaarcursussen zijn gebaseerd op een rechtshandige methode. Niet alleen in cursussen, maar bijna alle YouTube filmpjes worden uitgelegd door gitaristen die op een rechtshandige manier spelen. Als linkshandige ben je dan altijd in het nadeel. Dit komt omdat maar ongeveer 10% van de mensen linkshandig zijn.

Nadelen van linkshandig gitaar spelen zijn:

  • Linkshandige gitaren zijn een stuk duurder;
  • Er is weinig keuze qua linkshandige gitaren;
  • Linkshandige gitaren zijn niet overal verkrijgbaar;
  • Op andermans gitaar spelen gaat moeizaam;
  • Akkoordsymbolen staan in spiegelbeeld;
  • Filmpjes leren van internet is lastig (in spiegelbeeld uitgelegd).

Dit laat zien dat de linkshandige gitaar alleen maar nadelen kent, sterker nog! Het is zelfs zo dat een linkshandige gitarist meer profijt heeft van een rechtshandige gitaar. Dit omdat de akkoorden met de linkerhand worden gespeeld. Als linkshandige kun je dus in principe sneller akkoorden overpakken.

Linkshandige gitaristen

Mocht je nog niet overtuigd zijn. Misschien is het leuk om eens te zien hoe beroemde gitaristen om zijn gegaan met hun linkshandigheid. Het is namelijk zo, dat niet iedere linkshandige gitarist meteen de voorkeur had voor een linkshandige gitaar. Bijvoorbeeld Paul Simon, Bob Wilson en David Bowie. Zij kozen terwijl ze linkshandig waren gewoon voor een rechtshandige gitaar.

Nu zijn er ook linkshandige beroemdheden die op een linkshandige gitaar spelen. Denk bijvoorbeeld aan: Albert King, Dick Dale, Jimi Hendrix, Tony Lommi, Kurt Cobain en Paul McCartney. Dat laat weer mooi zien dat het toch mogelijk is om zowel met een links- als rechtshandige gitaar een beroemde gitarist te worden.

Conclusie: laat je gevoel het toe? Kies dan als linkshandige voor een rechtshandige gitaar.

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten

Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: