Leer sinterklaas en kerstliedjes spelen - Online Muziek Academie
Leer sinterklaas en kerstliedjes spelen

Leer sinterklaas en kerstliedjes spelen

Wanneer de dagen korter worden en de temperatuur begint te zakken, weet je dat de feestdagen er bijna aankomen. Veel mensen slaan de winter liever over, maar een groot voordeel aan de decembermaand zijn Sinterklaas en Kerstmis. Dagen om met het gezin of de hele familie door te brengen, een paar kilo aan te komen dankzij het lekkere eten én natuurlijk omvergeblazen worden door een breed scala aan Kerst- en Sinterklaasliedjes. Wanneer jij bezigt bent met gitaarles, en liedjes leert spelen, vind je het misschien wel leuk om in december in thema te blijven.

Waarom zou je Sinterklaasliedjes willen leren spelen?

Het is heel gezellig om, wanneer je met een groep mensen rond een kampvuur zit, de gitaar erbij te pakken en vervolgens klassiekers in te zetten die iedereen mee kan zingen. Samen muziek maken en zingen help enorm voor het saamhorigheidsgevoel. Natuurlijk zijn alle kinderen gedurende de Sinterklaasavond al positief gespannen en in een goed humeur. Maar je maakt het voor hen nog leuker wanneer je de gitaar erbij pakt en “Zie ginds komt de stoomboot” of “Daar wordt aan de deur geklopt” begint te spelen.

Waar vroeger Sinterklaas-CD’s als warme broodjes over de toonbank gingen, en tegenwoordig in december tal van Sinterklaasliedjes worden gestreamd op diensten zoals Spotify en YouTube, kun je door zelf liedjes op de gitaar te leren spelen het een stuk warmer en gezelliger maken. En wie weet, horen Piet en Sinterklaas jullie wel van een afstand en komen ze nóg leukere cadeautjes brengen.

Op internet vind je een scala aan bronnen waarop je bladmuziek voor Sinterklaas kunt vinden. Ook YouTube staat er vol mee! Zijn er meerder familieleden die gitaar spelen? Dan kunnen jullie van tevoren afspreken om de rest van het gezin te verrassen met een ingestudeerd Sinterklaasoptreden. Doen jullie thuis aan gedichten en/of aan surprises? Kies er dan eens voor om een persoonlijk gedicht te schrijven op een bekend Sinterklaasliedje en deze met de gitaar te begeleiden. Als je de tekst uitdeelt aan de rest van de aanwezigen, kan iedereen uit volle borst meezingen.

Sinterklaas voorbij? Ga dan verder met het leren van Kerstliedjes

Sinterklaas is natuurlijk een échte nationale feestdag, terwijl Kerstmis in veel meer landen groots wordt aangepakt. Dat is extra leuk wanneer je met de familie samenkomt en je gitaar erbij pakt, want je kunt op deze manier klassiekers zoals “All I want for Christmas is you” en “Last Christmas” spelen. Zeker weten dat iedereen meezingt. Extra leuk om dit ook tijdens of ná het diner te doen, wanneer iedereen al een glaasje opheeft. Geheid succes: die normaal wat starre oom of je toch al excentrieke tante zullen zich niet inhouden. Wanneer je een uitgebreid repertoire aan kerstliedjes kunt aanbieden, vraag dan aan je familieleden of ze verzoeknummers hebben: zo voelen ze zich ook betrokken.

Naast jolige Amerikaanse meezingers, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om liedjes te leren spelen die vaak in de kerk worden gezongen. Deze gaan gepaard met meer gevoel en emotie en je kunt hier je talent in kwijt. Heb jij een familielid dat goed kan zingen? Dan kun je samen een nummer voorbereiden dat jij begeleidt op gitaar. Ook voor veel kerstliederen kun je gratis bladmuziek vinden online.