Piano muziek om iedere dag heerlijk te ontspannen
Piano muziek om iedere dag heerlijk te ontspannen

Piano muziek om iedere dag heerlijk te ontspannen

Piano muziek luisteren en maken is een heerlijke manier om te ontspannen. Muziek helpt je sowieso om meer te kunnen ontspannen, maar de klanken van de piano hebben een nog meer relaxend effect op je lichaam en geest. Lekker even alle lasten en spanning van je af laten glijden is hierdoor direct een stuk makkelijker! Bovendien is het ook geweldig om naar muziek te luisteren en piano te spelen toch? Daar wordt je waarschijnlijk, net als ik, al helemaal zen van. In dit blog gaan we alle voordelen van piano spelen en luisteren bespreken en wat voor effect het op je kan hebben. Zowel op de korte als langere termijn. Lees je mee?

 Piano muziek. De voordelen;

Eigenlijk zijn de voordelen eindeloos van piano muziek luisteren en spelen. Piano spelen, maar ook het luisteren is heerlijk. Het is een mooie ontspannende bron om iedere dag alle drukte van de dag van je af te laten glijden en optimaal te genieten van een relaxt gevoel. Wanneer je piano speelt is het niet alleen zo dat je bezig bent met mooie muziek te maken. Het is ook erg goed voor je! Zowel geestelijk als lichamelijk. Misschien kun je nog geen piano spelen. Dat geeft echt niet. Het is nooit te laat om te beginnen met piano leren spelen. Of je nu jong of al wat ouder bent. Probeer het ook gewoon eens, je zult merken dat wanneer je het piano spelen onder de knie hebt je je steeds meer ontspannen zal gaan voelen.

Piano spelen vermindert stress

Stress lijkt er momenteel wel een beetje bij te horen. De drukte in ons leven is namelijk best wel met wat graden omhoog gegaan. Hierdoor ervaren ook heel erg veel mensen stress. In mindere of meerdere mate. Dat stress heel normaal is geworden betekent natuurlijk niet dat het goed is. Stress is een echte boosdoener en kan vele effecten hebben op je lichaam en geest zoals een hoge bloeddruk, ziektebeelden en een burn-out. Daarom moet er ook niet te licht gedacht worden over stress. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat vooral piano spelen, maar ook het luisteren naar muziek je stressniveau laat dalen. Dit komt doordat wanneer je met muziek bezig bent een stofje in je hersenen wordt aangemaakt dat stress doet verminderen. Namelijk oxytocine. Dit stofje bestrijdt het stress-hormoon cortisol.

Spelen op de piano zorgt voor soepele gewrichten

Doordat je veel met je handen bezig bent tijdens het spelen van piano muziek zorgt dit voor soepele handen, maar ook gewrichten. Doordat onze wereld tegenwoordig veel handelingen omvat door onder andere het gebruik van mobiele telefoons en tablets heeft dit een nadelig effect op onze handen en de gewrichten daar omheen. Zo zie je ook dat er steeds meer mensen klachten krijgen hierdoor. Piano spelen is hiervoor een erg goede en bovendien leuke oplossing. Het is een soort work-out voor je vingers en handen waardoor ze soepel blijven en klachten kunnen en zullen verminderen. Wel is het belangrijk dat je de juiste houding aanhoudt tijdens het spelen. Anders heeft het geen positief effect en kun je zelfs blessures oplopen. Stop daarom ook altijd met spelen wanneer je pijn krijgt in je handen of gewrichten.

Oog-hand coördinatie

Door piano te spelen verbeter je je oog-handcoördinatie aanzienlijk. Mooi en goed spelen kan dan ook best een uitdaging zijn, er zijn immers zoveel toetsen, de pedalen en de bladmuziek. Daarnaast zijn er veel handelingen nodig om goed te spelen dat je hierdoor veel leert tegelijk te doen. Je handen, ogen en voeten worden een soort team die perfect afgestemd op elkaar leren te bewegen. Door steeds meer te oefenen en vaker te spelen zal je je oog-hand coördinatie steeds verder en beter ontwikkelen. In het begin vergt het wat oefening, maar na een tijdje heb je het onder de knie en gaat het allemaal automatisch. Je zult dan ook merken dat je reactievermogen enorme sprongen zal gaan maken.

Goed voor je hersenen

Je hersenen gezond houden is erg belangrijk. Dit geldt niet alleen als je wat ouder bent of wordt, maar ook als je nog jong bent. Muziek in het onderwijs helpt kinderen om leerstof beter op te pakken en dus over het algemeen sneller en beter te kunnen leren. Wanneer je met muziek bezig bent gebruik je namelijk allebei je hersenhelften en laat je deze samenwerken. Zo worden er nieuwe verbindingen in de hersenen gemaakt. Dit zorgt er weer voor dat je beter kunt onthouden, maar je ook langer kunt concentreren en je leert bovendien gemakkelijk dingen aan. Doordat beide hersenhelften goed samenwerken komt dit ook je creativiteit ten goede. Zo wordt je bijvoorbeeld handiger in het bedenken van oplossingen en ideeën.

Meer zelfvertrouwen door piano muziek

Het vergt natuurlijk wat doorzettingsvermogen en plezier in het piano spelen en muziek, maar met onze bewezen methode leer je in vrij korte tijd goed en mooi piano spelen. Je kunt met onze lessen de basis namelijk al binnen een aantal weken onder de knie hebben! Misschien is de piano niet het gemakkelijkste instrument om te leren bespelen, maar wanneer je het eenmaal kent gaat er een compleet nieuwe wereld voor je open. Doordat je steeds beter piano kunt spelen en hierdoor ook steeds geconcentreerder naar piano muziek kunt luisteren zal dit een enorme boost geven aan je zelfvertrouwen! Je moet er vooral voor zorgen dat je gemotiveerd blijft en plezier blijft houden in het pianospel. Maar dat komt vast wel goed.

Goed voor je humeur

Tot slot is piano spelen en muziek luisteren in het algemeen erg goed voor je humeur. Weg met die moodswings en hier met die positiviteit! Muziek beïnvloed namelijk echt je humeur. Is het je weleens opgevallen dat je bepaalde muziek luistert wanneer je je down voelt en weer andere muziek wanneer je je fijn voelt? Vast wel. Zou het dan niet fantastisch zijn om je emoties los te laten op je pianospel en door de muziek te luisteren weer helemaal lekker in je vel te komen? Bovendien kun je tijdens het spelen op de piano heerlijk mee neuriën of zingen. Alles samen zorgt ervoor dat jij alle zorgen en negativiteit (even) opzij kunt zetten en lekker kunt genieten van het moment en de muziek.