5 interessante feiten over de piano
5 interessante feiten over de piano

De piano is een prachtig en interessant instrument met een mooie geschiedenis. Zo zijn er dus ook heel veel leuke en interessante feiten te vertellen over de piano! Vandaag vertellen we je de 5 meest interessante piano feitjes. Ben jij dol op de piano, de muziek die de piano voortbrengt of hou je zelf enorm van piano spelen? Lees dan gezellig mee en kom meer te weten over dit prachtige instrument!

5 interessante feiten over de piano

Er zijn natuurlijk heel erg veel interessante en fascinerende feiten te vinden over de piano, maar dat is voor nu een beetje te veel om in één keer te bespreken. Daarom zetten we er vandaag vijf voor je op een rij. Ben je al nieuwsgierig geworden?

Feit nummer 1: piano is Italiaans voor zacht

Zoals heel veel in de muziekwereld, heeft ook de piano een connectie met Italië. Piano is namelijk de Italiaanse verwoording voor het woord 'zacht'. Nu hoor ik je denken; je speelt toch niet altijd zacht op een piano? Je kan toch ook harder op een piano spelen? Dat klopt helemaal! Piano oftewel het woord zacht is afgeleid van de originele benaming van de piano. De piano werd namelijk in beginsel door zijn uitvinder 'cimbalo di piano el forte' genaamd. Een stukje langer dus. Cimbalo di piano el forto betekent instrument die zowel hard als zacht kan spelen. De benaming slaat op de voorganger van de piano, de klavecimbel. Dit instrument kon namelijk maar op één enkel toon volume bespeelt worden waardoor de piano de verbeterde versie was van zijn voorganger en daarom deze benaming kreeg. Cimbalo di piano el forte werd na verloop van tijd ingekort naar 'fortepiano' of 'pianoforte'. Weer een tijdje verstreek en zo werd de naam nog verder ingekort naar enkel 'piano'.

Feit nummer 2: eens per jaar stemmen

 Om een piano zijn mooie klank te laten behouden is het noodzakelijk om je piano minstens één keer per jaar te (laten) stemmen. Als je dit een keertje overslaat zal je piano niet meteen enorm vals worden, maar je zult merken dat wanneer je piano eenmaal weer gestemd is dat je meteen een groot verschil zult merken en dat de piano meteen weer een stuk mooier, meer helder en een stuk frisser klinkt! Het geluid van je akoestische piano gaat namelijk na verloop van tijd achteruit en dat zal je zeker merken wanneer je er op speelt. Tenzij je zelf erg veel verstand hebt van de piano en het stemmen van dit instrument, is het aan te raden om het stemmen over te laten aan een professional die gespecialiseerd is in het stemmen van een instrument zoals de piano. Zo voorkom je dat je onbedoeld schade aanbrengt aan je piano. Als je bedenkt dat je een driejarige opleiding moet volgen om een professioneel pianostemmer te worden, kan je wel nagaan hoe lastig het is om een piano te stemmen en wat er allemaal bij komt kijken. Ieder piano is anders en het vergt heel erg veel training aan het gehoor evenals het werken met de stemhamer of stemsleutel om te kunnen stemmen als een professional. Er zijn wel apparaatjes en software te verkrijgen die je helpen bij het stemmen van je instrument, maar dit zal slechts een fractie van het stemmen teweeg brengen. Daarom raad ik je aan om jezelf te veel moeite te besparen (tenzij je natuurlijk een professioneel pianostemmer wilt worden) en een professioneel in te schakelen die gespecialiseerd is in het stemmen van piano's. 

Feit nummer 3: de unieke klank van de hamers

Zoals je inmiddels weet is de piano de opvolger van de klavecimbel. Bij de voorganger van de piano werden de snaren zogeheten 'geplukt'. Bij de piano is dit anders. Bij dit instrument worden de snaren namelijk aangeslagen met hamertjes die de piano direct een geheel ander geluid geeft als de klavecimbel. De mechaniek van de piano is best wel een ingewikkeld gebeuren. Zo mag de hamer niet op de snaar blijven liggen, want anders klinkt de klank niet door en dat is wel de bedoeling wanneer je op je piano speelt. Daarnaast mag de hamer ook niet stuiteren, ook dit veroorzaakt een verkeerde klank in het pianospel. De hamertjes moeten als het ware de snaar aantikken en direct weer in de goede positie komen te staan om klaar te zijn voor een eventuele volgende aanslag van de toetsen. Cristofori is de uitvinder van de piano. Hij was de eerste die het lukte om dit voor elkaar te krijgen en de juiste mechaniek te ontwikkelen voor het perfecte geluid van de piano. Toch kan je je wel voorstellen dat een piano uit die tijd (omstreeks 1700) nog een stuk anders klonk dan onze hedendaagse akoestische piano. Dit omdat de piano door de eeuwen heen natuurlijk ook steeds verbeterd is. 

Feit nummer 4: scala aan onderdelen

Zoals je misschien wel weet heeft de standaard piano 88 toetsen. Wanneer je de klankkast opent van een akoestische piano zal je merken dat er veel meer snaren in de piano te vinden zijn dan 'slechts' 88. Het zijn er eerder zo'n 200! Het exacte aantal snaren is bij ieder model piano anders, maar je kan er vanuit gaan dat iedere piano wel meer dan 200 snaren bevat. Waarom zijn er zoveel snaren? Dat zal ik je vertellen. Wanneer je een hogere toon aanslaat worden namelijk drie snaren per toets tegelijk gebruikt om de juiste klank voort te brengen. Anders zou de toon te zacht klinken in vergelijking met andere toetsen. De gemiddelde tonen gebruiken twee snaren per toets en de allerlaagste tonen één. Zo zie je dat je dus een hele hoop meer snaren nodig hebt dan de 88 toetsen die zichtbaar zijn. Naast de hoeveelheid snaren zijn er nog veel meer onderdelen te vinden in de klankkast van een piano. Zo heb je natuurlijk de hamers die de snaren aanslaan terwijl jij een toets aanslaat, maar daarnaast ook nog maar liefst meer dan 10.000 onderdelen die samen het mechaniek van de piano bevatten. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de beroemde Steinway vleugel zal je al gauw 12.000 onderdelen vinden. Voor het mechanisme van iedere toets worden niet minder dan 57 onderdelen gebruikt!

En dan zijn we aangekomen bij het laatste feit voor dit blog. Feit nummer 5: het enorme bereik van de piano

Wist je dat wanneer je een piano hoort in een orkest dat de piano het grootste bereik heeft van alle instrumenten? Het bereik van de piano is namelijk echt enorm! het bereik gaat lager dan de laagste tonen van de overige instrumenten en hoger dan de hoogste tonen van de instrumenten in een orkest! Op de piano kun je bovendien minstens tien tonen tegelijk aanslaan en daarnaast kan je ook nog tonen aanslaan en vasthouden met het sustainpedaal. Dat zijn dus echt enorm veel tonen tegelijk! Hierdoor maak je het mogelijk om met een piano tegelijkertijd akkoorden, melodieën en baspartijen te spelen wat echt ongeëvenaard is als je kijkt naar andere muziekinstrumenten. De piano is al eeuwen verreweg het meest geliefde en populaire instrument om te spelen en dat is niet voor niets. Je kunt dit enkele instrument namelijk de rol op je nemen van een geheel orkest of band en zo bijvoorbeeld zangers en zangeressen begeleiden. 

Nog veel meer te leren over de piano

Naast deze vijf feiten, is er over de piano natuurlijk nog véél meer te leren! Zo kan je bijvoorbeeld aan de slag met piano termen of leren hoe je je piano in goede conditie houdt. Als je erg veel van piano spelen houdt en je compleet gefascineerd bent door dit geweldige instrument is het natuurlijk altijd erg leuk om steeds weer een beetje te leren over de piano. In ons blog kan je dan ook heel erg veel leuke en informatieve blogs vinden over zowel de piano zelf als het spelen van de piano! Speciaal voor jou als pianoliefhebber geschreven.