Gitaar snaren vervangen? | Elektrische, western en akoestische gitaren!
Gitaar snaren vervangen

Waarom je gitaar snaren vervangen? Nou, je gitaar snaren gaan niet voor altijd mee en dan nog niet eens gesproken over het gitaar stemmen. Het is namelijk zo dat oude snaren frequenter gestemd moeten worden.  Gitaar snaren vervangen is voor de meeste mensen niet het leukste werk en soms ook niet het makkelijkste. Daarom vertellen we in deze blog alles over het vervangen van je snaren. Na het lezen weet je hoe je:

 • Zelf gitaar snaren vervangt;
 • Hoe je snaren van verschillende soorten gitaren vervangt;
 • Waar je op moet letten bij het vervangen van je snaren.

Gitaar snaren vervangen

Gitaar snaren vervangen per soort

Niet elke gitaar maakt gebruik van dezelfde bevestigingsmethodes om de snaren vast te zetten. Zo kunnen de snaren van een western gitaar heel anders worden gemonteerd dan bijvoorbeeld een Spaanse gitaar. Niet alleen het vastzetten van de snaar aan de brug kant, maar ook het vastzetten van de snaar aan de stemmechanieken kan verschillend zijn. Wij vertellen je hoe je de snaren vervangt, van elektrische als zowel akoestische gitaren. Dit zijn de volgende vier gitaren:

 • Les Paul
 • Stratocaster
 • Western gitaar
 • Spaanse gitaar

Snaren vervangen elektrische gitaren

We laten zien hoe de snaren van een elektrische gitaar kunnen worden vervangen. Dit doen we door de snaren van twee beroemde gitaren te vervangen. Dit zijn de elektrische gitaar ‘Les paul’ en de ‘Stratocaster’.

Gitaar snaren vervangen Les paul

Om de snaren van een Les Paul model te vervangen heb je een aantal dingen nodig. Dit is een setje snaren, kniptang, winder * en stemapparaat.

* Winder: is een eenvoudige slinger om snel de stemknoppen van je gitaar los of vast te draaien. Al verkrijgbaar voor 1 euro en een tweede functie van de winder is voor de akoestische western gitaar. Hiermee kunnen de pinnen waaraan de snaren op de body vast zitten makkelijk los worden gemaakt.

Stappenplan

We beginnen de snaren te vervangen van boven naar beneden (van dik naar dun). Om de bovenste snaar te verwijderen draaien we hem eerst losser met de winder. Dan knip je de snaar in het midden door met de kniptang. Dit doen we, omdat de snaar bij de stemknoppen is opgerold en moeilijk meer door het gleufje past, bij de body van de elektrische gitaar.

Nu kun je de nieuwe bijbehorende snaar plaatsen. De snaar heeft aan de ene kant een verdikkend rondje. Nu haal je eerst de normale kant van de snaar door het eerste gat van de brug (bevindt zich bij de body). Vervolgens zie je dat de verdikkende kant van de snaar vast blijft steken in de brug, tot zover gaat het goed. Tenslotte ga je met de snaar naar de stemknoppen toe. Zet de stemmechanieken zo neer dat het gaatje wijst naar de gitaarhals. Haal de snaar nu door het gaatje, maar hou vier vingers dik tussen de gitaarhals en de snaar.

Draai nu de stemknop 90 graden, zodat het uiteinde van de snaar naar je toewijst. Haal het uiteinde van de snaar nu onder de snaar door die naar het stemmechaniek gaat. Trek het strak en haal de snaar dan weer over de snaar voor het stemmechaniek heen. Houd nu de wijsvinger op de snaar waar de topkam zich bevindt. Nu kun je de snaar vastdraaien (draai tegen de klok in).

Let op: bij het vastdraaien van de snaar moet de snaar bij de body wel in het zadeltje liggen als zowel bij de topkam.

Stemmen van de Les Paul

Nu is het tijd om de gitaar te stemmen tot je een lage E hebt. Nieuwe snaren ontstemmen best snel, dit komt door de rek die er nog in zit. Daarom gaan we de rek uit de snaar halen dit doe je als volgt.

Til de snaar met je vier vingers omhoog van de gitaarhals af en druk met de duim de snaar weer naar beneden. Dit doe je over de gehele lengte van de gitaarhals. Als je hiermee klaar bent stem je de gitaar opnieuw. Deze stappen herhaal je 3 keer. Wees wel voorzichtig met het optillen van de snaar. Het stukje snaar dat nog uitsteekt bij de stemknoppen knip je af, zodat er nog 1 cm lengte overblijft. De andere snaren vervang je precies op dezelfde manier.

Snaren vervangen Stratocaster

We gaan een nieuw setje snaren plaatsen op een Stratocaster. Hiervoor heb je het volgende nodig: nieuw setje snaren, winder, kniptang en een stemapparaat. We beginnen bij het vervangen van de dikke E snaar. Daarvoor draai je eerst de stemknop van de E snaar los, zodat je de snaar eenvoudig met de kniptang kunt doorknippen. Haal de twee delen van de snaren nu los. Eén haal je van de kop van de gitaar af en de ander van de body. De snaar die van de body afkomt duw je terug, zodat die onder de body weer tevoorschijn komt.

Nu plaats je de nieuwe dikke E snaar. Haal het dunne gedeelte aan de onderkant door de gitaar heen. Als het goed is raakt het dikke gedeelte van de snaar nu vast bij het zadeltje. De rest van de snaar trek je door naar de kop van de gitaar. Onthoud dat de snaar 4 vingers langer mag zijn dan het stemmechaniek, waar die aan wordt gemonteerd.

Nu druk je het uiteinde van de snaar boven in het gaatje van het stemmechaniek. Dan buig je de snaar naar beneden en draai je het stemmechaniek tegen de klok in. Houd de snaar met de wijsvinger vast tijdens het draaien tegen het stemmechaniek, dit voorkomt namelijk dat de snaar los schiet. Kijk daarna of de snaar zowel bij de topkam als bij de brug in de zadeltjes ligt. Als dit zo is dan kun je de snaar strakker spannen.

Stratocaster stemmen

Nu is het tijd om de gitaar te stemmen. Stem eerst de E snaar en haal daarna alle rek uit de snaar. Dit doe je als volgt. Plaats je vier vingers onder de snaar en trek deze iets omhoog van de gitaarhals. Duw tegelijkertijd met je duim de snaren weer naar de gitaarhals toe (voorzichtig duwen). Herhaal dit over de gehele gitaarhals. Nadat je dit hebt gedaan stem je de gitaar weer opnieuw, herhaal deze stappen minimaal 3 keer. Vervang nu de andere snaren op dezelfde manier.

Gitaar snaren vervangen akoestische gitaar

De akoestische gitaar is een veel gebruikte gitaar. De snaren van een akoestische gitaar worden op een andere manier vervangen dan die van een elektrische gitaar. We leggen hier uit hoe je de snaren van een Spaanse als zowel western gitaar kunt vervangen.

Snaren vervangen western gitaar

We gaan nu de snaren vervangen van een akoestische western gitaar. Hiervoor heb je nodig stalen snaren, western gitaar, winder, kniptang en stemapparaat. Verwijder eerst de dikke E snaar van de western gitaar. Dit kun je gemakkelijk doen met de winder, draai hiervoor de winder met de klok mee. Nu kun je de snaar eruit halen bij de kop.

Stappenplan

Bij de body van de gitaar gaat het wat lastiger. Hiervoor moet je de pinnetjes waarmee de snaren bevestigd zijn los halen. Dit kun je doen door de snaar naar het pinnetje te duwen en de pin omhoog te trekken. Een andere manier is het gebruiken van de winder. Hierin zit een gleufje die je onder de kop van het pinnetje kunt zetten. Nu kun je de winder als hefboom gebruiken en zo het pinnetje te verwijderen.

Nu is het tijd om de nieuwe dikke E snaar te pakken. Pak de dikke kant van de E snaar waar een balletje aan is bevestigd. Duw de snaarkant met het balletje in het gat waar de pin zat. Druk daarna het pinnetje met het gleufje richting de snaar, zodat dit mooi op elkaar aansluit. Houd eerst de snaar omhoog en druk dan het pinnetje er in totdat die goed vast zit.

Daarna duw je de snaar tegen de kam aan, zodat die in de kam valt. Trek de andere kant van de snaar nu naar het stemmechaniek en haal hem door het gaatje. Houd 4 vingers tussen de hals en snaar, dit is de lengte die je moet bewaren. Haal nu de overige lengte die aan de andere kant uit het gat van het stemmechaniek komt weer onder de snaar door aan de voorkant. Buig daarna de snaar weer over de snaar heen die het stemmechaniek in ging.

Stemmen western gitaar

Nu ga je de gitaar eerst stemmen. Hierbij moet je voorkomen dat er teveel rek in de snaar blijft. Dit doe je door met je 4 vingers de gitaar iets van de gitaarhals op te tillen. Tegelijkertijd duw je de snaar met de duim weer naar de gitaarhals. Als dit is gebeurd stem je de gitaar opnieuw. Dit proces herhaal je 3 keer.

Het stukje E snaar wat nog uitsteekt bij het stemmechaniek knip je af, zodat er nog 1 cm overblijft.

Tip: de dikke snaren hebben weinig wikkels nodig om de stemmechanieken. De dunne snaren daarentegen wat meer.

Snaren vervangen Spaanse gitaar

Nu laten we zien hoe je de snaren kunt vervangen van een akoestische Spaanse gitaar. Om de snaren van een Spaanse gitaar te vervangen heb je het volgende nodig: een setje nylon snaren, winder en een stemapparaat. Eerst begin je met het verwijderen van de dikke E snaar. Om de snaar van de Spaanse gitaar snel los te maken gebruik je de winder. Deze zet je op het stemmechaniek en zo draai je met de klok mee de snaar los. De andere kant maak je los door de snaar naar de knoop toe te duwen en de snaar dan los te maken.

Stappenplan snaren vervangen Spaanse gitaar

Nu is het tijd om de nieuwe nylon snaar van de Spaanse gitaar te monteren. Het uiteinde van de nieuwe snaar haal je door het gat in de brug. Haal de snaar ongeveer 10 tot 12 centimeter door de brug heen. Nu maak je een knoop, dit doe je door de snaar die door de brug heen ging weer over de brug heen te halen. Daarna haal je de snaar onder de snaar voor de brug door. Als dit is gebeurt haal je hem nog een keer door de knoop heen. Vervolgens haal je hem nog een keer onder de knoop door. Nu kun je de snaar aantrekken.

Tip: bij de dunne snaren haal je hem niet twee keer, maar 3 keer eronder door om hem goed vast te zetten.

Nu maak je de andere kant van de snaar vast aan het stemmechaniek. Zorg ervoor dat het gat van het stemmechaniek naar boven gericht staat. Haal hem daarna weer omhoog langs het stemmechaniek heen. Haal hem dan onder de snaar langs die voor het stemmechaniek zit. Daarna doe je de snaar als een ‘U vorm‘ weer omlaag als waar die vandaan kwam.

Stemmen Spaanse gitaar

Nu kun je de E snaar op spanning brengen door hem tegen de klok in te draaien. Stem nu de snaar met je stemapparaat. Om te voorkomen dat de snaar te snel ontstemd kun je de snaar wat uitrekken. Dit doe je door met je vier vingers de snaar van de gitaarhals af te halen en met je duim de snaar weer naar de gitaarhals toe te duwen. Doe dit over de gehele lengte. Als dit is gebeurd stem je de gitaar weer opnieuw, herhaal deze stappen 3x. Nu kun je de overige snaren vervangen op dezelfde manier.

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Nu je weet hoe je de snaren van je gitaar kunt vervangen, is het misschien tijd om je vaardigheden verder te ontwikkelen. Onze klassieke gitaar beginnerscursus is ontworpen om je te helpen de basis van het gitaarspelen te leren en je techniek te verbeteren, zodat je het meeste uit je nieuw besnaarde gitaar kunt halen.

 • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
 • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
 • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
 • Krijg hulp van onze ervaren docenten

Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: