Gitaar spelen met een capo
Gitaar spelen met een capo

Het spelen van gitaar met een capo is een techniek waarbij je de toonhoogte van de gitaar verandert door een capo op de hals van de gitaar te plaatsen. Hierdoor kun je akkoorden en melodieën spelen in verschillende toonsoorten zonder de vingerzetting te veranderen.

Gitaar spelen met een capo

Om te beginnen, plaats je de capo op de gewenste positie op de gitaarhals. Dit kan bijvoorbeeld op de eerste fret zijn, waardoor alle open snaren een halve toon hoger klinken. Je kunt ook experimenteren met verschillende posities afhankelijk van het nummer dat je wilt spelen. Met de capo geplaatst, speel je nu akkoorden zoals je normaal zou doen.

De capo fungeert als een soort 'vervangende' topkam, waardoor de open snaren hoger klinken. Bijvoorbeeld, als je een C-akkoord speelt met een capo op de eerste fret, klinkt het eigenlijk als een C# (Cis) akkoord.

Naast akkoorden kun je ook melodieën en riffs spelen met een capo. Het enige verschil is dat je de posities van de noten moet aanpassen aan de nieuwe toonhoogte van de gitaar. Dit vereist wat oefening en aanpassing, maar als je bekend bent met de noten op de gitaarhals, zou dit geen groot probleem moeten zijn. Het gebruik van een capo kan je helpen om nummers in verschillende toonsoorten te spelen zonder complexe vingerzettingen te hoeven leren.

Het is een handige techniek om je repertoire uit te breiden en nieuwe speelstijlen te ontdekken. Dus pak je gitaar, plaats een capo en experimenteer met de mogelijkheden!

Stappen om gitaar te spelen met een capo

Hieronder de stappen uitgelegd om gitaar te spelen met een capo:

  1. Kies de juiste capo voor jouw gitaar. Er zijn verschillende soorten capo's beschikbaar, zoals klemcapo's, toggle capo's en scharnierende capo's. De keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur en het type gitaar dat je hebt.

  2. Plaats de capo op de gewenste fret. De capo kan op elke fret worden geplaatst, afhankelijk van het nummer dat je wilt spelen. Hoe hoger de capo, hoe hoger de toon van de gitaar.

  3. Zorg ervoor dat de capo stevig tegen de achterkant van de nek van de gitaar rust en druk hem stevig genoeg naar beneden zodat alle snaren gelijkmatig worden ingedrukt. Dit voorkomt zoemen of dempen van de snaren.

  4. Begin met spelen. Je kunt nu de gitaar bespelen alsof de capo de top van de hals is. Alle akkoorden en noten die je speelt, zullen relatief zijn aan de positie van de capo.

  5. Als je klaar bent met spelen, verwijder je de capo door hem simpelweg los te maken en van de gitaarhals te schuiven.

Het gebruik van een capo kan een handige manier zijn om de veelzijdigheid van je gitaarspel te vergroten, omdat het je in staat stelt om in verschillende toonsoorten te spelen zonder de vingerzettingen van de akkoorden te hoeven veranderen.

Stemmen van je gitaar na het plaatsen van een capo

Het is belangrijk om je gitaar opnieuw te stemmen nadat je een capo hebt geplaatst. De capo verhoogt de toonhoogte van de snaren, dus je moet ervoor zorgen dat ze nog steeds in de juiste stemming zijn.

Hier zijn enkele stappen om je gitaar opnieuw te stemmen na het plaatsen van een capo:

  • Plaats de capo op de gewenste fret.
  • Speel elke snaar afzonderlijk en luister naar de toonhoogte. De snaren moeten nu hoger klinken dan normaal.
  • Gebruik een stemapparaat om de toonhoogte van elke snaar aan te passen. Stem elke snaar hoger totdat deze overeenkomt met de gewenste toonhoogte.
  • Controleer de stemming van elke snaar door akkoorden of noten te spelen. Zorg ervoor dat alles in harmonie klinkt.
  • Als je merkt dat de snaren niet goed blijven gestemd nadat je ze hebt gestemd, kan dit betekenen dat de capo niet stevig genoeg is geplaatst. Pas de capo aan en stem opnieuw. Door je gitaar opnieuw te stemmen na het plaatsen van een capo, kun je ervoor zorgen dat je akkoorden en melodieën in de juiste toonsoort klinken.

Het kan even wennen zijn om met een capo te spelen, maar met wat oefening kun je nieuwe mogelijkheden ontdekken en je gitaarspel verbeteren.

Wat kan ik nog meer met een capo?

Naast het veranderen van de toonhoogte en het vergemakkelijken van het spelen van akkoorden, zijn er nog andere dingen die je met een capo kunt doen:

Transponeren

Een capo kan je helpen om een nummer naar een andere toonsoort te transponeren zonder de vingerzettingen van de akkoorden te hoeven veranderen. Hierdoor kun je liedjes spelen die anders te moeilijk zouden zijn.

Creëren van nieuwe klanken

Door de capo op verschillende frets te plaatsen, kun je nieuwe klanken en melodieën creëren. Experimenteer met verschillende posities om unieke geluiden te ontdekken.

Spelen van open akkoorden

Met een capo kun je open akkoorden gebruiken in verschillende toonsoorten. Dit kan handig zijn als je snel wilt schakelen tussen verschillende akkoorden.

Veranderen van de snaarspanning

Het gebruik van een capo kan de spanning op de snaren veranderen, waardoor je gitaar een ander gevoel en geluid krijgt. Dit kan handig zijn als je een specifieke klank wilt bereiken.

Creëren van een andere stemming

Door de capo op verschillende frets te plaatsen, kun je een andere stemming creëren zonder de snaren daadwerkelijk te veranderen. Dit kan leiden tot interessante en unieke geluiden.

Het gebruik van een capo biedt veel mogelijkheden om je gitaarspel te verkennen en nieuwe geluiden te ontdekken. Experimenteer en wees creatief om het meeste uit je capo te halen.