Wat is een Capo - Online Muziek Aacademie
Wat is een capo?

Het woord capo komt van capotasto dat topkam betekent. Een capo is een klem die je op je gitaar kunt zetten om de snaren hoger te laten klinken. Je verplaatst als het ware de topkam, wat de naam verklaart. Als je de capo bijvoorbeeld bevestigt bij de tweede fret, dan maak je daarmee de snaren eigenlijk korter en klinken alle snaren een hele toon hoger.

Capo

Vereenvoudig je muziek

Een capo kan een handig hulpmiddel zijn als je een liedje wilt spelen waar lastige akkoorden in staan, met bijvoorbeeld veel barré-akkoorden. Een barré-akkoord speel je door één vinger plat tussen twee frets te plaatsen, terwijl de andere vingers van je hand het akkoord vormen. Je gebruikt je vinger eigenlijk als een tijdelijke capo. Dit is vooral voor de beginnende gitarist best lastig en kan soms ook best pijnlijk zijn. Een capo kan dan uitkomst bieden, omdat je dan eenvoudiger akkoorden kunt spelen en de muziek toch op de juiste toonhoogte klinkt.

Transponeren om met anderen te musiceren

Als je met anderen muziek maakt, kan het soms van pas komen als je je muziek eventueel een toontje (of meer) hoger kunt spelen met dezelfde akkoorden. Stel dat je met een band een stuk gaat spelen. De muziek blijkt echter te laag voor een van de zangers. Dan is het simpel op te lossen door je capo op de gewenste plek te plaatsen. Je hoeft dan niet het liedje opnieuw met andere akkoorden te oefenen en dat kan tijd en frustratie schelen.
Je kunt als volgt berekenen waar je de capo moet plaatsen: per fret wordt het geluid een halve toon verhoogd. Wil je de muziek twee tonen hoger maken, dan plaats je de capo bij de vierde fret. Let erop dat je hem in het vakje zo dicht mogelijk bij de volgende fret plaatst. Maar plaats hem niet te dichtbij, anders wordt het geluid dof.

Experimenteren met klank

Een andere reden om een capo te gebruiken kan klankvorming zijn. Een D-akkoord zonder capo klinkt anders dan een D-akkoord verkregen met behulp van een fret. Daarnaast levert een combinatie van beide, als je met een andere gitarist samenspeelt, weer een andere klankkleur op. Het is leuk daarmee te experimenteren.

Verschillende soorten capo’s

Er zijn verschillende soorten capo’s in de handel in verschillende prijsklassen. Je zou hem eventueel nog zelf kunnen maken, met behulp van een potlood en een elastiek. Maar dat is niet echt aan te raden, omdat het erg onpraktisch is in gebruik. Welke soort capo je nodig hebt, hangt onder andere af van je instrument. De capo moet namelijk goed passen op de ronding bij de frets, anders zouden de snaren niet goed ingedrukt kunnen worden. Voor elk type gitaar, akoestisch of elektrisch, zijn er geschikte capo’s te vinden.

Zie ook: soorten capo’s voor gitaar

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten

Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: