Gitaarles voor volwassenen | Online Muziek Academie
Gitaarles voor volwassenen

Het bespelen van een muziekinstrument is een van de meest voorkomende tijdverdrijven in Nederland. Men begint vaak op jonge leeftijd met het bestuderen van een instrument. Er heerst vaak de opvatting dat je alleen als kind of jongere goed kan leren spelen op een instrument. Dit is echter niet waar! Het is een gegeven dat je op jonge leeftijd sneller dingen opneemt, maar dat wil niet zeggen dat ouderen dat niet kunnen. Als je met pensioen bent, heb je alle tijd van de wereld. Een perfect moment om een instrument volledig meester te worden. Denk dus niet dat het te laat is, want heel veel plekken bieden gitaarles voor volwassenen aan. In dit bericht kun je een aantal tips vinden over dit soort gitaarlessen.

Gitaarles voor volwassenen

Niemand is te oud

Het klinkt misschien een beetje idealistisch, maar er zijn genoeg voorbeelden te vinden van personen die op latere leeftijd de gitaar hebben leren bespelen. Zo zijn er filmpjes beschikbaar op YouTube waar ouderen les krijgen van jonge gitaarleraren. Je kunt op deze manier het leerproces van de gitaristen volgen. Je ziet dat het wat minder snel gaat, maar uiteindelijk kunnen deze gitaristen heel mooi gitaar spelen.

Waar rekening mee te houden?

Er zijn uiteraard wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je op latere leeftijd gitaar gaat leren spelen. Zo is het voor sommige potentiële gitaristen op leeftijd lastig om je twee handen afzonderlijk van elkaar te gebruiken. Bij het bespelen van een gitaar gebruik je je beide handen op verschillende manieren. Dit is anders dan bij bijvoorbeeld een piano, omdat je hand daar vergelijkbare bewegingen maakt. Je kunt dit voor jezelf oefenen door veel te bewegen met je handen. In het begin kun je dit doen zonder gitaar in je handen. Kijk naar je handen en beweeg op verschillende manieren je vingers en je handen. Dit zorgt voor meer controle over je handen.

Zie ook: Vloeiend piano spelen, zonder haperende vingers

Tips voor beginnende gitaristen

We hebben ook nog een aantal tips voor beginnende gitaristen, die gelden ongeacht de leeftijd van de persoon. Zo is het erg belangrijk om niet tegen je zin in te spelen. Het geheim van het onder de knie krijgen van de gitaar is dat je plezier moet blijven houden. Probeer zoveel en zo vaak mogelijk te spelen, maar als het even niet lukt, ga dan niet forceren. De kans is groot dat je dat ene lastige stukje de volgende dag makkelijker leert, wanneer je weer fris bent. Uren achter elkaar spelen kan erg frustrerend zijn, en frustratie staat vooruitgang vaak tegen. Zorg voor meer motivatie tijdens het gitaar spelen.

Een andere tip voor beginnende gitaristen heeft te maken met de techniek. Aangezien je heel secuur moet zijn in het aanslaan van snaren, is het belangrijk dat je dit goed kunt. Daarom kun je beginnen met veel oefeningen. Probeer niet gelijk om hele stukken te spelen. Als je de basis van het gitaarspelen onder de knie hebt, wordt het bestuderen van liedjes makkelijker. Zonder de juiste basis wordt dat erg lastig. Begin bij het begin, en ga niet te snel. Anders krijgen we namelijk weer te maken met hetzelfde punt als hierboven genoemd is; de frustratie.

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten

Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: