Septiemakkoorden gitaar: Online Muziek Academie
Septiemakkoorden gitaar

Septiemakkoorden gitaar

Akkoorden zijn samenklanken van drie of meer noten. Een basisakkoord bestaat uit drie noten. De grondnoot, terts en kwint. Bij een C-akkoord zijn dit de noten c-e-g. Op deze basisakkoorden zijn verschillende variaties mogelijk. Eén van die variaties heet het septiemakkoord, waarbij een vierde noot aan het klankspectrum wordt toegevoegd.

Wat betekent septiem?

Septiem (soms ook geschreven als septime) is afgeleid van het Latijnse woord septimus, wat “de zevende” betekent. In de muziektheorie is dat het interval van de grondnoot en de daarboven liggende zevende. Dit verklaart ook waarom bij het akkoordsymbool het cijfer 7 wordt toegevoegd aan het basisakkoord (bijvoorbeeld C7 of G7). Bij een C7 akkoord wordt er een bes toegevoegd aan het basisakkoord, c-e-g-bes, waarbij de bes dus de zevende noot is.

Wanneer gebruik je een septiemakkoord?

Septiemakkoorden komen in vrijwel alle moderne muziek voor, maar in het bijzonder in de blues en countrymuziek kom je deze akkoorden vaak tegen. De toevoeging van de vierde noot maakt dat er een wat andere, meer blues-achtige, klank wordt toegevoegd. Ook worden septiemakkoorden vaak gebruikt om een overgang te maken naar een ander akkoord. Zo wordt bijvoorbeeld na een G-akkoord vaak een G7 gespeeld om logischer de overgang te maken naar een C-akkoord.

Welke septiemakkoorden zijn er?

Aan alle basisakkoorden kan een septiem worden toegevoegd. Een septiem kan bijvoorbeeld worden gespeeld in combinatie met een mineur akkoord, de zogenaamde mineur 7-akkoorden.

In onze kennisbank over gitaarakkoorden kun je vinden hoe je deze en andere akkoorden speelt.

Is het makkelijk om septiemakkoorden te leren spelen?

De meeste septiemakkoorden zijn relatief eenvoudig te spelen, zeker als je de basisakkoorden al kent. Sommigen zijn echter wel iets lastiger te spelen, bijvoorbeeld het F7-akkoord. In onze online gitaarlessen bouwen wij je vaardigheid langzaam op. We beginnen bij de meer eenvoudige akkoorden en leren je stap voor stap hoe je ook de wat moeilijker akkoorden onder de knie kunt krijgen. Ben je nieuwsgierig geworden naar hoe onze online cursus eruitziet en hoe jij deze kunt volgen?

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelenWil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten
Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen