Is de Hal Leonard Pianomethode echt goed?
Is de Hal Leonard Pianomethode echt goed?

Is de Hal Leonard Pianomethode echt goed?

Als je gaat zoeken naar goede lesboeken om piano te leren spelen zul je snel de boeken van Hal Leonard tegen komen. In een ander artikel over lesboeken om piano te leren spelen raden we deze methode ook aan, maar in dit artikel gaan we wat dieper op de boeken van Hal Leonard in.

Laten we beginnen met het feit dat er van Hal Leonard ontzettend veel boeken zijn. De twee belangrijkste, waar we ons in dit artikel op gaan richten, zijn de pianomethode voor volwassenen en het pianomethode lesboek, welke voor kinderen tot een jaar of 10 is bedoeld. Beide methodes bestaan uit meerdere delen, voor de volwassenen om piano te leren spelen zijn er twee boeken, voor kinderen zijn er vier. Dit heeft ermee te maken dat ze er bij Hal Leonard vanuit gaan dat je als volwassene sneller door de stof gaat en er in de kindermethode meer tijd genomen wordt om door de lesstof te gaan.

De Hal Leonard methode is voor pianodocenten

Een veelgehoorde klacht van de Hal Leonard methode is dat de boeken eigenlijk bedoeld zijn als lesmateriaal voor pianodocenten en niet geschikt zijn om zelf piano te leren spelen van het boek. Sommige beginnende pianisten vinden de stof in de boeken te complex uitgelegd en hebben het idee dat ze alsnog de hulp van een professionele leraar nodig hebben. Dat gezegd te hebben zijn de reviews op Amazon en bol duidelijk in het voordeel van de lesmethode. Maar liefst 69% geeft de boeken vijf sterren en nog geen 20% geeft 3 sterren of minder op Amazon. De meeste reviews zijn erg enthousiast en veel mensen geven ook aan juist sneller te leren via de Hal Leonard methode dan ze hadden verwacht.

Noten vs. Akkoorden leren spelen

De Hal Leonard methode is erop gericht om je zo snel mogelijk te leren noten lezen en piano vanaf bladmuziek te leren spelen. Naast het leren welke noot op papier gelijk staat aan de noot op de piano betekend dit dat je moet leren om je handen en vingers onafhankelijk van elkaar te bewegen. Dit vraagt simpelweg om fysieke skills die moeilijk uit te leggen zijn in een boek, maar vragen om inzet en oefening van de leerling. Een docent kan hierbij natuurlijk helpen, maar filmpjes op YouTube of online lessen zoals bij de online muziek academie kunnen ook een uitkomst bieden. Frustratie van gebruikers van de Hal Leonard methode komen vaak voort omdat ze eerst hebben leren spelen via akkoorden (met bijvoorbeeld Alfred’s methode) of met de Hal Leonard methode boeken gitaar hebben leren spelen. Ze zijn dan gewend relatief snel progressie te zien en zijn gefrustreerd dat het bij het leren van de piano relatief lang duurt voordat ze iets ‘volwaardigs’ kunnen spelen.

(Een goede tip om te leren je handen onafhankelijk van elkaar te leren bewegen is om met de ene hand een tikkende en de andere hand een strijkende beweging te maken op hetzelfde moment. De volgende stap is om het ritme van beide handen verschillende te maken. Je tikt bijvoorbeeld 3 keer met je linkerhand terwijl je rechterhand maar 1x heen en weer strijkt.)

De geschiedenis van Hal Leonard

Hoewel Hal Leonard klinkt als één naam is het een samenstelling van de middelste namen van twee broers: Harold Hal Edstrom en Everett Leonard Edstrom. Oorspronkelijk zaten ze met z’n tweeën in een band met dezelfde naam en nadat ze hiermee stopten richtte Everett in 1947 een muziekwinkel op met dezelfde naam. Zijn broer Harold bleef muziek spelen en werd vooral goed in het spelen van meer modernere muziek. In die tijd was er niet veel bladmuziek van moderne muziek te vinden en al snel zagen Harold en Everett een gat in de markt. Ze begonnen de moderne muziek uit te schrijven en als bladmuziek uit te geven. Uiteraard werkten ze samen met de makers van de muziek zodat de copyrights gerespecteerd bleven. Snel groeide ‘Hal Leonard’ uit tot een succesvolle uitgever van muziek.

In de jaren ’50 was er plots een hele hype rondom de ‘huiskamer orgel’. Dit is niet het makkelijkste instrument om te leren spelen en zonder youtube of andere online bronnen was je als enthousiaste beginnend muzikant erg afhankelijk van uitgebrachte lesmethodes. Hal Leonard sprong direct op deze trend in en bracht een instructie methode uit onder de naam ‘The Pointer System’. Het bleek een effectieve lesmethode zijn en was al snel de meest verkochte methode om orgel te leren spelen. Dit smaakte voor de broers naar meer en eind jaren ’50 brachten ze ook twee lesmethodes uit voor gitaar en piano.

Door de jaren heen zijn ze hun lesmethodes blijven ontwikkelen en de huidige lesmethode voor piano stamt uit 1998. Naast de lesmethodes werkt Hal Leonard nog steeds samen met veel bekende artiesten, muzikanten en producenten samen en brengen ze regelmatig nieuwe boeken uit. Van een speciaal boek met de populaire nummers uit Frozen tot een verzameling klassiekers speciaal aangepast voor beginners heb je bij de uitgever Hal Leonard de keuze uit veel, heel veel soorten bladmuziek.

In 2014 hadden ze al meer dan 200.000 titels in hun catalogus, worden hun producten in meer dan 65 verschillende landen verkocht, leveren ze alleen al in de US en Canada aan zo’n 7500 muziekwinkels, hebben ze meer dan 500 werknemers en hebben ze kantoren in Australië, China, België, Duitsland, ons eigen Nederland, Italië, Engeland, en Zwitserland.

Reviews over de Hal Leonard methode

Zowel Nederlandse reviews op bol.com als engelse reviews op Amazon zijn over het algemeen altijd zeer positief om piano te leren spelen voor volwassenen en kinderen. Zo noemt iemand op Amazon de methode de perfecte balans tussen genoeg diepgang en toch snel genoeg om het gevoel te krijgen vooruit te gaan. Iemand anders is verbaasd hoe snel ze door de methode gaat en hoe snel ze al de liedjes onder de knie heeft. De nummers die de Hal Leonard methode behandeld zijn leuk en motiverend om te spelen en de uitleg wordt over het algemeen als helder en duidelijk omschreven. Ook de methode voor kinderen krijgt op bol een gemiddelde van 4.6 sterren. De rijke illustratie wordt vaak als pluspunt genoemd en ouders bemerken dat hun kinderen snel en gemotiveerd voortgang boeken met de methode. Er zijn zelfs ouders die gewoon lekker met hun kinderen mee doen met de kindermethode en blij zijn met de resultaten. Wel wordt er nog specifiek genoemd dat voor kinderen ouder dan 10/11 jaar het wat te kinderachtig kan zijn, vandaar dat deze methode wordt aangeraden voor kinderen onder de 10.