F akkoord leren spelen op gitaar: Online Muziek Academie
F akkoord gitaar

F akkoord gitaar

Net zoals het B akkoord wordt Het F akkoord gespeeld met een barré. Dit kan even een uitdaging zijn, maar er zijn gelukkig meerdere wegen die naar Rome leiden. We zullen hieronder enkele bespreken.

Het F akkoord - manier 1

Laten we allereerst de officiële greep wat beter bekijken. Hieronder staan de snaren benoemd. Een Nul staat voor een open snaar die aangeslagen wordt. Een X houdt in dat een snaar niet aangeslagen hoort te worden en de rest spreekt voor zich.Gitaarakkoorden: het F akkoord

E- Wijsvinger op de eerste fret (barré)
B- wijsvinger op de eerste fret (barré)
G- middelvinger op de tweede fret
D- pink op de derde fret
A- ringvinger op de derde fret
E- wijsvinger op de eerste fret (barré)

Tip: Houdt in gedachte dat het belangrijk is je pols te ontspannen. Hierdoor zullen je vingers makkelijker bij de bovenste snaren komen. Draai je wijsvinger een klein beetje opzij, zodat je de snaren indrukt met de zijkant van je vinger. Hierdoor is het makkelijker druk te zetten en krijg je beter geluid wanneer je het akkoord aanslaat. 


Het F akkoord - manier 2

Voor degene die zijn gitaar al bijna het raam uit wilt gooien: er zijn ook makkelijkere manieren om het F akkoord te spelen:

E- Wijsvinger op de eerste fret (barré)
B- wijsvinger op de eerste fret (barré)
G- middelvinger op de tweede fret
D- pink op de derde fret
A- ringvinger op de derde fret
E- X

Door de E snaar niet aan te slaan, hoef je je wijsvinger niet dwars over alle zes de snaren te leggen. In plaats daarvan leg je de vinger alleen dwars over de eerste twee snaren Dit is al een stuk makkelijker.

Het F akkoord - manier 3

Misschien zit je dit verhaal al nagelbijtende te lezen, hopend op een derde manier. Die is er gelukkig ook en die wordt hieronder besproken:

E- Wijsvinger op de eerste fret (barré)
B- wijsvinger op de eerste fret (barré)
G- middelvinger op de tweede fret
D- ringvinger op de derde fret
A- X
E- X

Je hebt nog steeds een kleine barré nodig om het akkoord op deze manier te spelen, maar door de A snaar niet aan te slaan, kan je de ringvinger verschuiven naar de D snaar. Bij deze vingerzetting heb je de pink niet nodig, wat fijn is voor degene wiens pink nog niet zo getraind is. Hierdoor kan je al je focus verleggen naar die kleine barré. Wist je dat: De bassleutel op een notenbalk, ook wel de F-sleutel genoemd wordt? Deze staat op de vierde lijn van de vijfflijnige notenbalk. De noot op de vierde lijn geeft dus aan dat er een F toon gespeeld moet worden. Als gitarist zal je echter voornamelijk met de G sleutel te maken krijgen, tenzij je ook basgitaar speelt of wilt gaan spelen.

Meer gitaarakkoorden in de vingers krijgen

In onze kennisbank over gitaarakkoorden vind je uitleg over alle belangrijke gitaarakkoorden zoals:

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.
  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten
Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:
Reactie plaatsen