E akkoord leren spelen op gitaar: Online Muziek Academie
E akkoord gitaar

E akkoord gitaar

Een van de basis akkoorden op de gitaar is natuurlijk het E akkoord. Van Elvis tot Metallica, zonder het E akkoord is er veel muziek die je niet zou kunnen spelen. Het is ook een van de makkelijkste akkoorden wat betreft de vingerzetting. Samen met een paar andere akkoorden is het ideaal om snel aan de slag te gaan en je vingers in beweging te krijgen.

Het E majeur akkoord

We richten ons nu op de basis, en wel die van het “gewone” E akkoord, ook wel E majeur genoemd. Net als de overige basis akkoorden wordt E majeur met drie vingers gespeeld, zorg er dus voor dat je je vingers op de juiste posities zet. Het akkoord is uit een bepaalde volgorde van tonen opgebouwd, de zogenaamde kwinten en tertsen; dit zie je terug in de vingerzettingen. Wanneer deze posities afwijken, ontstaat er een andere toon. Soms betekent dat een ander akkoord, maar het kan ook zijn dat het dissonant of vals klinkt. Denk eraan om je nagels te knippen voordat je de gitaar pakt. Hierdoor zijn akkoorden wat makkelijker te spelen.

Vingerzetting voor het E akkoord

Per snaar staat aangegeven welke vinger je op welke fret moet zetten. Hierbij staat de hoge E-snaar bovenaan en de lage E onderaan. Een 0 geeft aan, dat je de open snaar dient aan te slaan om het volle akkoord te krijgen. Het E majeur akkoord heeft geen snaren die je niet aanslaat.Gitaarakkoorden: het E akkoord

E akkoord gitaar

E - 0
B - 0
G - Wijsvinger op de eerste fret
D - Ringvinger op de tweede fret
A - Middelvinger op de tweede fret
E – 0


Gebruik van je vingers

Het kan zijn dat het voor jou makkelijker is om je vingers iets anders te zetten, maar dit is de methode die doorgaans wordt aangehouden. Als het voor je vingers te moeilijk is, of je wilt een makkelijkere greep hebben om sneller naar een ander akkoord over te kunnen gaan, kun je proberen je vingers anders op de frets te zetten. Uiteraard moet je wel dezelfde frets aanhouden! Vergeet ook niet om je pols te ontspannen. Als je de hals te krampachtig vastpakt, kan gitaarspelen onprettig of zelf pijnlijk gaan voelen. Bovendien komen ontspannen vingers makkelijker bij de frets.

Oefenen

Om te oefenen kun je het beste de overgang naar een ander akkoord oefenen. Hoe vaker je dit doet, hoe meer je vingers zullen wennen aan de greep. Dan zal je ook zien, dat je het akkoord makkelijk kunt maken en onthouden.

Meer gitaarakkoorden in de vingers krijgen

In onze kennisbank over gitaarakkoorden vind je uitleg over alle belangrijke gitaarakkoordenzoals:

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academieheeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.
  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten
Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarleskun je bij ons terecht voor:
Reactie plaatsen