Am akkoord gitaar (A mineur) - Online Muziek Academie
Am akkoord gitaar a mineur

Am akkoord gitaar (A mineur)

Als je gitaar leert spelen, begin je met de basisakkoorden. Een hiervan is het A akkoord, ook wel A majeur genoemd. Dit is een belangrijk akkoord dat je overal terug zult vinden, en een van de eenvoudigste akkoorden om je vingers te zetten. Wanneer je dit akkoord onder de knie hebt, wordt het tijd voor een iets afwijkende versie hiervan, het A mineur akkoord.

Het A mineur akkoord

Wanneer je de basisakkoorden hebt geleerd, bestaat de volgende logische stap uit de mineur akkoorden. In een akkoordenschema wordt het A mineur akkoord met Am aangegeven. Het Am akkoord heeft dezelfde grondtoon als het A majeur akkoord, maar heeft een veel droeviger ondertoon. Dit komt door het verzetten van een van de tonen, die normaal een terts is (de toonafstand tussen een toon en de daaropvolgende derde toon). Deze terts wordt nu “verminderd” door je vinger één fret terug te zetten. De melancholische klank die nu ontstaat wordt overal ingezet als een nummer, of een stuk van een nummer, dit nodig heeft. Na het leren van het basis E akkoord is het E mineur akkoord de volgende stap. Heel vaak zal je zien, dat dit in een akkoordenschema of tablatuur met Em is aangegeven.

Grondtoon

Hoewel de grondtoon van het Em akkoord hetzelfde is als die van E majeur, heeft het geheel een droevige ondertoon, en is daardoor zeer geschikt voor melancholische muziek. In veel nummers van Coldplay wordt het bijvoorbeeld ingezet.Als je het akkoord speelt, is het belangrijk dat je de juiste vingers op de goede positie gebruikt. Sla de snaren goed aan, demp ze niet per ongeluk af en voorkom dat je stille snaren aanslaat. Deze snaren zijn aangegeven. Altijd belangrijk is het, om je vingernagels goed te onderhouden; lange nagels kunnen zeker een nadeel zijn.

Vingerzetting van het Am akkoord

Per snaar zie je hier hoe je je vingers moet zetten. De hoge E-snaar is bovenaan en de lage E onderaan. Een 0 geeft aan, dat je hier de open snaar moet aanslaan, een X geeft aan dat je een snaar niet mag aanslaan. Net als bij het A majeur akkoord mag je ook hier de E snaar niet aanslaan.A mineur akkoord voor op de gitaar

Am akkoord gitaar
E - 0
B – Wijsvinger op de eerste fret
G - Ringvinger op de tweede fret
D - Middelvinger op de tweede fret
A - 0
E – x

Het verschil

Zoals je ziet is het enige verschil, dat je de wijsvinger naar de eerste fret verschuift. Luister maar eens hoe de toon afwijkt en een stuk droeviger is. Als je begint met oefenen, ontspan je pols zodat je vingers goed aan de frets komen en je hand niet verkrampt. Oefen met de overgang van het A majeur naar het A mineur akkoord om het goed te leren onthouden, en dan met de overgangen naar de andere basisakkoorden. Soms kan het makkelijker zijn om je aan te leren, andere vingers op de frets te zetten, omdat je er zo makkelijker bij kunt of je de overgangen makkelijker krijgt. Denk er dan wel aan, dat je altijd de juiste frets indrukt!

https://www.youtube.com/watch?v=xDytkr-uaCA

Meer gitaarakkoorden in de vingers krijgen

In onze kennisbank over gitaarakkoorden vind je uitleg over alle belangrijke gitaarakkoorden zoals:

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.
  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten
Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:
Reactie plaatsen