D akkoord piano | Hoe speel ik dit akkoord?
D akkoord piano

D Akkoord piano

Wat hebben ‘Hey Ya!’ van Outkast, ‘Sweet home Alabama’ van Lynyrd Skynyrd en ‘Highway to Hell’ met elkaar gemeen? Je raadde het al: ze maken allemaal gebruik van het D-akkoord. Als je net de piano leert spelen, zijn er heel veel liedjes die je graag wilt leren spelen. Dat is waarschijnlijk de reden dat je nu wilt weten hoe je een D-akkoord op de piano speelt. In dit artikel leggen we alles uit over het D-akkoord: van hoe je hem speelt in majeur in en mineur, tot met welke noten deze akkoorden goed samen gaan. Voor de aanstormende klassieke piano virtuosi onder ons is deze pianoles over het D-akkoord overigens ook erg handig. Zonder deze kennis kun je onmogelijk de volgende Wibi Soerjadi worden. Weten hoe je een D-akkoord speelt, helpt je bijvoorbeeld ook bij het snel onder de knie krijgen van Canon in D van Pachelbel.

Hoe speel je het D majeur-akkoord op de piano?

Om een D-akkoord te spelen, heb je maar drie noten nodig. In het geval van het D majeur-akkoord, zijn dit de noten:
  • D F# A
Het is overigens niet verplicht om ze ook in deze volgorde te spelen. Of je ze nou in volgorde van F# A D speelt, of in de volgende van A D F#; alle drie deze mogelijke volgorden maken het D majeur uit.

Wat zijn de noten van het D-akkoord in mineur?

Om een D mineur akkoord te spelen, gebruik je de volgende noten:
  • D F A
Zoals je kunt zien is een D mineur niets anders dan een D majeur-akkoord, alleen is de F# verlaagd zodat het weer een normale F is. Dit is een universeel trucje dat je op elk majeur-akkoord kunt toepassen. Het maakt niet uit om welk akkoord het gaat, als je van een majeur akkoord een mineur wilt maken, verlaag je de derde noot uit de schaal met een halve noot. Daarvoor is het wel handig dat je weet welke noten er in de toonladder van D zitten:

Welke noten zitten er in de D toonladder?

Als je de majeur toonladder van een bepaalde noot wilt vinden, kun je dit doen door te tellen. Je begint op de noot waarvan je de schaal wilt weten, in dit geval D. Vervolgens sla je telkens een toets aan die of een halve noot hoger op de piano zit, of een hele noot. Met deze volgorde, kun je de majeur schaal van enige muzieknoot herleiden: Heel, heel, half, heel, heel, heel, half.

Alle piano akkoorden op een rij

In onze kennisbank over piano akkoorden hebben we alle piano akkoorden op een rij gezet:

Online pianoles volgen

Online piano leren spelen?

Wil je beter piano leren spelen? De online Muziek Academie heeft online pianolessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het piano spelen eigen en speel je als nooit tevoren.
  • Leer piano spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten
Meer informatie over online pianoles

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: