Dm akkoord gitaar (D mineur) - Online Muziek Academie
Dm akkoord gitaar (D mineur)

Dm akkoord gitaar (D mineur)

Bij open akkoorden worden open snaren gebruikt, de vingers van de linkerhand worden dan gebruikt om de tonen op de eerste paar posities van de hals te zetten. Hier zitten een aantal basisakkoorden tussen. Het D akkoord is daar een van, en ook een van de eenvoudigere akkoorden om te spelen. Als je een droevigere toon aan je D akkoord wilt geven, kun je het Dm akkoord (D mineur) spelen.

Het D mineur akkoord

Na het leren van deze basisakkoorden, zijn de mineurakkoorden de volgende stap. Het D mineur akkoord wordt doorgaans met Dm aangegeven. Hoewel het akkoord dezelfde grondtoon heeft als het “normale” akkoord en het D majeur akkoord, zorgt een enkele veranderde toon voor een meer melancholische klank. Net als bij ander mineur akkoorden, maak je het Dm akkoord door het verzetten van een enkele vinger om de hoogste terts te verminderen.

Afstand tussen de vingers

Wel zorgt dit bij het Dm akkoord voor iets meer afstand tussen de vingers. Daardoor is het akkoord iets lastiger om te spelen dan het Em of Am akkoord. Goed oefenen met deze akkoorden voordat je aan Dm begint is dus altijd de moeite waard! Let er goed op dat je de juiste vinger op de juiste fret zet. De snaren die met een X zijn aangegeven, mag je niet aanslaan, maar let wel op dat je de andere snaren goed raakt. Denk er ook aan om je nagels te knippen voor je begint. Hoe moeilijker de akkoorden zijn, hoe meer baat je hiervan hebt.

Vingerzetting van het Dm akkoord

Het onderstaande schema geeft van elke snaar aan waar je vingers komen. Hierin staat de hoge E-snaar bovenaan aangegeven, en de lage E onder. Een X bij een snaar geeft aan, dat je deze niet mag aanslaan, terwijl een 0 aangeeft dat je de open snaar aanslaat. Omdat het een D akkoord betreft, moet je de lage E en A snaar niet aanslaan.Akkoorddiagram voor het Dm akkoord (D mineur)
Dm akkoord gitaar
E - Wijsvinger op de eerste fret
B –Ringvinger op de derde fret
G - Middelvinger op de tweede fret
D - 0
A - X
E – X


Het akkoord oefenen

Je ziet hier dat door het verplaatsen van een enkele vinger het akkoord niet alleen droeviger klinkt, maar ook moeilijker wordt. De beste manier om het akkoord te oefenen is overgangen spelen van het D mineur naar het basis D akkoord, of naar andere mineur en basis akkoorden. Zorg ervoor dat je pols goed ontspannen is, hoe moeilijker het akkoord is, hoe meer je kramp wilt vermijden. Als je muziek wilt luisteren, waarin een Dm akkoord wordt gebruikt, luister dan eens naar “Songbird” van Oasis of “Shout” van Tears for Fears.

Meer gitaarakkoorden in de vingers krijgen

In onze kennisbank over gitaarakkoorden vind je uitleg over alle belangrijke gitaarakkoordenzoals:

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academieheeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.
  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten
Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarleskun je bij ons terecht voor:
Reactie plaatsen