A Akkoord op een piano | Wat is het? En hoe leer ik het?
A akkoord piano

A akkoord piano

Iedereen die piano wil leren spelen, heeft er baat bij om eerst meer bij te leren over de theoretische achtergrond van het instrument. Net zoals dat bij elk muzikaal instrument het geval is, zijn er bepaalde regels en richtlijnen die, als je ze volgt, je de mogelijkheid geven om muziek te spelen én zelf te schrijven. De basis van elk liedje op de piano wordt gevormd door akkoorden. Ook andere instrumenten zoals de gitaar maken daar gebruik van, maar natuurlijk is de uitvoering van die akkoorden bij een piano helemaal anders. Het A akkoord is een van de meest gebruikte akkoorden en wel omdat het eigenlijk relatief eenvoudig te spelen valt. Wat is het A akkoord op piano nu precies, welke varianten zijn er en hoe speel je het precies? Vragen die uitvoerig in het volgende overzicht worden beantwoord!

Wat is het A akkoord op piano?

Het A akkoord is het akkoord dat begint met de A, of la, op het klavier van een piano. De A of la bevindt zich twee witte toetsen onder de do, de eerste noot van een standaard octaaf. Natuurlijk bestaat elk akkoord uit méér dan één noot en bij het A akkoord zijn dat de C# (of do#, de zwarte toets net na de C) en de E (of mi): A - C# - E. Zoals veel akkoorden bestaat het A akkoord op de piano uit twee gelijke intervallen, waartussen zich steeds één wie toets bevindt. Dit is vooral voor beginnende pianisten een handige tip, aangezien het vaak nog moeilijk kan zijn om de precieze posities van de noten te onthouden.

De verschillende soorten A akkoorden

Het A akkoord dat hierboven werd beschreven, is eigenlijk nog maar één mogelijke variant. In de muziekwereld bestaan er eigenlijk oneindig veel verschillende akkoorden, elk bestaande uit andere noten en met een andere klank en sfeer als gevolg. Het standaard A akkoord bestaat uit drie noten (A - C# - E) en wordt beschouwd en omschreven als het A majeur akkoord. De meest voorkomende andere versie van dit akkoord is het A mineur akkoord. Hierbij zijn de eerste en de laatste noot dezelfde maar wordt de C# vervangen door een gewone C (de witte toets tussen de A en de E). Zowel het majeur als het mineur A akkoord worden heel vaak gebruikt bij tal van bekende liedjes, van pop tot rock en RnB. Dit komt doordat ze niet enkel mooi klinken maar op het klavier van een piano ook heel gemakkelijk te spelen zijn.

Meerdere manieren om het A akkoord te spelen

Het verschil tussen beide standaard A akkoorden (majeur en mineur) is duidelijk, maar daar stopt het niet. Alle akkoorden in de muziek kunnen op verschillende manieren gespeeld worden. Het gaat hierbij niet om andere noten maar wel een andere manier om ze te spelen. Zo wordt het standaard A majeur akkoord zo gespeeld: A - C# - E. Het is echter ook mogelijk om de noten om te draaien en zo het akkoord te spelen. Als je dat doet, dan zijn er verscheidene mogelijkheden:
  1. C# - E - A
  2. E - A - C#
Beide akkoorden zullen ongeveer klinken als het standaard akkoord met de gewone volgorde maar zijn in bepaalde situaties handiger en gemakkelijker te spelen. Dit hangt volledig af van voorgaande en opvolgende akkoorden in het gespeelde lied. Het spreekt voor zich dat er ook voor het A mineur akkoord (A - C - E) verschillende opties zijn. Het principe is in dat geval hetzelfde, alleen verschillen de noten natuurlijk. Bij A mineur krijg je dit:
  1. C - E - A
  2. E - A - C
Ook deze akkoorden kunnen dienen als vervanging voor het gewone A mineur akkoord maar passen in bepaalde situaties beter omdat ze gemakkelijker te spelen zijn. Afhankelijk van het lied dat wordt gespeeld, de snelheid en zelfs de lengte van je vingers zal een andere omkering van toepassing zijn! Gebruik je bovenstaande informatie, dan kan je meer uit het A akkoord halen dan je denkt. Oefen de basis akkoorden, zowel majeur als mineur, en de verschillende omkeringen. Zo krijg je het akkoord helemaal onder de knie en word je dus een betere pianist!

Alle piano akkoorden op een rij

In onze kennisbank over piano akkoordenhebben we alle piano akkoorden op een rij gezet:

Online pianoles volgen

Online piano leren spelen?

Wil je beter piano leren spelen? De online Muziek Academie heeft online pianolessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het piano spelen eigen en speel je als nooit tevoren.
  • Leer piano spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten
Meer informatie over online pianoles

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: