B Akkoord piano | Wat is het? En hoe leer ik het?
B akkoord piano

B Akkoord piano

Voor het spelen op de Piano is het goed te weten hoe je een akkoord kan spelen. Hier gaan we in op het B akkoord. Het B akkoord komt in twee variaties voor, de B-majeur en de B-mineur. Het akkoord bestaat zoals alle akkoorden uit drie noten. Noten zijn tonen die op de Piano onder een toets zitten. Elke toets is een noot en als je een combinatie van toetsen speelt krijg je een Mineur of Majeur. De combinatie van de toetsen om een Mineur of Majeur te spelen staan vast dat betekend dat het altijd drie bepaalde noten zijn. Het B-Majeur akkoord is een belangrijk akkoord bij het spelen van muziek op de Piano. De toon is vrolijk, optimistisch en heeft een sterk geluid. Het B-Mineur akkoord is minder vrolijk van toon, meer persimistisch in het geluid en komt iets triester over dan de B-Majeur.

Vijf noten

De B-Majeur schaal kent vijf noten maar je hoeft er maar drie te gebruiken bij het spelen de B, D# en F#. Het B akkoord is een akkoord wat niet super makkelijk is om te spelen, vaak spelen mensen liever een C. Het C akkoord is slechts één halve toon van B verwijderd maar speeld makkelijker. Om deze reden is het B akkoord niet zo populair als het A akkoord of C akkoord. De moeilijkheid zit hem in de plaatsing van de vingers. Toch is het de moeite waard om het akkoord goed te leren, neem er wat langer de tijd voor bij het oefenen en je zal hem zeker onder de knie krijgen.

B majeur

Het B majeur-akkoord wordt gevormd door de noten B, D # en F # te combineren. B is de grondtoon, D # is een belangrijke derde en F # is de perfecte vijfde van de grote schaal. Vanuit B verplaats je twee tonen hoger om bij D # te komen, en vanaf D # verplaats je anderhalve toon hoger om bij F # te komen. Om een goed begrip van dit akkoord te krijgen, is het belangrijk om het in zijn basispositie te oefenen. In de grondpositie staan de noten van het B-akkoord in de volgorde B D # F #. Dit is de rechterhand vingerzetting voor deze positie. Plaats je duim op B, middelvinger op D # en je ring vinger op F #. Je kan het ook spelen als D# F# B, de B is dan één octaaf hoger dan die in de basispositie. Plaats je duim op D#, je wijsvinger op F# en je pink op B. Er is ook nog de variant F# B D#. Met je duim speel je F# de middel vinger speelt B en de pink D#. De noten (losse toetsen) speel je tegelijkertijd.

De B-Mineur

Het B-mineur akkoord speel je als B D F#. B speel je met de wijs vinger D met de middelvinger en F# met de ringvinger. Ook kan je deze spelen als F# D B of D F# B.

Alle piano akkoorden op een rij

In onze kennisbank over piano akkoordenhebben we alle piano akkoorden op een rij gezet:

Online pianoles volgen

Online piano leren spelen?

Wil je beter piano leren spelen? De online Muziek Academie heeft online pianolessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het piano spelen eigen en speel je als nooit tevoren.
  • Leer piano spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten
Meer informatie over online pianoles

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: