G akkoord piano - hoe speel ik dat?
G Akkoord piano

G akkoord piano

Het G akkoord is één van de meest gespeelde akkoorden op de piano. Dit komt omdat het G akkoord goed klinkt voor en na een C akkoord, wat voor veel mensen het allereerste akkoord is dat zij leren. Talloze popliedjes en klassieke stukken zijn daarnaast gecomponeerd in de toonladder van G. De Toonladder van G verschilt maar één noot van die van C, de F is namelijk een halve noot verhoogd. Dit zijn de noten uit de toonladder van G:
 • G A B C D E F# 
Laten we nu kijken hoe je akkoorden kunt maken met deze noten:

G majeur akkoord spelen op de piano

Er zijn heel veel verschillende akkoorden in G te spelen. Als iemand zegt ‘speel eens het akkoord van G’, dan wordt daar echter standaard mee bedoeld het G majeur akkoord. G majeur bestaat uit de volgende noten:
 • G B D
Je kunt deze noten in iedere volgorde spelen en toch zal het gewoon een G akkoord genoemd blijven worden. Ook kun je het akkoord ‘rond’ maken door een octaaf van G te spelen met tussen de twee G’s de noten B en D.

Uit welke noten bestaat een G mineur akkoord?

Een ander populair akkoord in G is het G mineur akkoord. Dit bestaat uit deze noten:
 • G Bb D
Wederom maakt de volgorde van de noten niet uit voor de naam van het akkoord, deze blijft simpelweg ‘G mineur’ heten. G mineur kan een hele trieste klank aan muziek geven. Waar G majeur vrolijk, opgewekt en onbezonnen kan klinken, klinkt het G mineur akkoord juist gevoelig, emotioneel en doorvoeld. Denk bijvoorbeeld eens aan ‘Somebody to Love’ van Queen, dat ook in G mineur is geschreven!

Hoe speel je de toonladder van G mineur?

Elke mineur toonladder komt in drie varianten en dat geldt ook voor die van G. Als je het hebt over ‘de’ mineur toonladder van G, dan wordt daarmee de natuurlijke mineur toonladder bedoeld. Maar daarnaast zijn er ook nog de harmonische en de melodische toonladders van G. Deze lijken erg op die van G natuurlijk mineur, maar verschillen elk één noot daarvan. Die noot verschil zorgt voor een uniek geluid. Dit zijn de noten van alle mineur toonladders van G:
 • Natuurlijke mineur toonladder: G A Bb C D Eb F
 • Harmonische mineur toonladder: G A Bb C D Eb F# G
 • Melodische mineur toonladder: G A Bb C D E F#

G7 akkoord spelen

Tot slot is er nog het G7 akkoord. Dit is een akkoord dat spanning opbouwt, die wordt opgeheven op het moment dat een C akkoord daarop volgt. Met het G7 akkoord kun je dus goed door moduleren naar de toonladder van C. Zo speel je het G7 akkoord op de piano:
 • G B D F
Nu je dit artikel gelezen hebt, ben je al een heel eind met het je eigen maken van de verschillende G akkoorden. We hebben alle basisvormen gehad: G majeur, G mineur en het G7 akkoord. Ook weet je nu welke noten er bij deze akkoorden horen, zodat je ook een melodie kunt verzinnen om te spelen bij de begeleiding van deze verschillende G akkoorden.

Alle piano akkoorden op een rij

In onze kennisbank over piano akkoorden hebben we alle piano akkoorden op een rij gezet:

Online pianoles volgen

Online piano leren spelen?

Wil je beter piano leren spelen? De online Muziek Academie heeft online pianolessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het piano spelen eigen en speel je als nooit tevoren.
 • Leer piano spelen in je eigen tempo
 • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
 • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
 • Krijg hulp van onze ervaren docenten
Meer informatie over online pianoles

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: