C Akkoord piano | hoe speel ik die?
C akkoord piano

C Akkoord piano

Het C-akkoord is één van de makkelijkste akkoorden om te spelen. Ook is het gelijk één van de meest karakteristieke akkoorden, omdat veel mensen die net piano leren spelen, dit akkoord als eerste leren spelen. Om het C-akkoord te spelen, is het handig dat je eerst weet waar de C zit, en wat de schaal van C is.

Waar zit de C toets op de piano?

Een handig ezelsbruggetje om te onthouden, is dat de de C toets op de piano bijna altijd de meest centrale toets is op je klavier. Onthoudt dus, dat de C de C van ‘Centraal is’. Toch is het veel handiger om de C te leren herkennen op een andere manier. Namelijk wat de oriëntatie van C is ten opzichte van de andere toetsen op de piano. Je ziet op je piano clusters van 2 zwarte noten, en clusters van drie zwarte noten. Op de piano is elke witte noot direct links van de twee zwarte noten een C.Er zijn maar liefst 12 verschillende noten die je kunt spelen voordat je weer op dezelfde noot uitkomt. Als je een C speelt, en je speelt vervolgens elke noot die je tegenkomt terwijl je naar rechts (of links) op de piano gaat, dan is de 13e noot dus weer een C. Op echte piano’s en vleugels kom je meestal 7 C’s tegen. Deze muziekinstrumenten hebben 88 toetsen in totaal. Op keyboards kan het zijn dat je iets minder noten hebt.

Wat is de schaal van C op de piano?

De schaal van een noot bevat alle noten die je op harmonische wijze kunt spelen totdat je weer terug bent bij de noot waarop je begon. Die noot wordt dan ook wel de ‘root’ van de schaal genoemd. Er zijn heel veel verschillende soorten schalen. Dat kan verwarrend zijn, maar eigenlijk zijn alle schalen niets meer dan manieren waarop je van een bepaalde noot naar dezelfde noot één octaaf hoger kunt gaan, op een manier dat het aangenaam is voor het gehoor. Het aantal noten dat in een akkoord past verschilt. Een typische jazz schaal heeft bijvoorbeeld maar 6 noten in een schaal. In dit artikel gaan we het echter hebben over C majeur. In de C majeur schaal zitten 7 noten, namelijk:
  • C D E F G A B
  • 1 2 3 4 5 6 7
De schaal van C majeur bestaat dus volledig uit witte noten!Erg makkelijk om te onthouden. Een handig weetje is trouwens dat dit ook de schaal van A mineur is. Het enige dat je hoeft te doen om A mineur te spelen, is om alle (witte) noten uit de schaal van C majeur te spelen, alleen te beginnen op de A.

Hoe speel je een C-akkoord?

Nu we weten uit welke noten de schaal van C bestaat, kunnen wij heel erg makkelijk afleiden hoe je een C-akkoord speelt. Om een akkoord te spelen in welke schaal dan ook, hoef je alleen maar de root (ofwel de eerste) de derde en de vijfde noot uit de schaal te spelen. In het geval van C, zijn dit dus:
  • C E G
Eventueel kun je het akkoord sluitend maken door het akkoord af te ronden met nog een C boven de G, zodat je C E G C speelt.

Hoe speel je een C-mineur akkoord?

Om van enig majeur akkoord een mineur akkoord te maken, hoef je alleen maar de derde noot uit de schaal met een halve noot te verlagen. Je krijgt dus een C mineur akkoord, als je de E met een halve noot verlaagt. Zo speel je dus een C mineur akkoord:
  • C Eb G
Wederom kun je eventueel het akkoord volledig maken door te eindigen met een C, dus C Eb G. Om de schaal van C mineur te spelen wordt het iets ingewikkelder. Je kunt dan behalve de E, ook de A en de B een halve noot verlagen. Als je alleen de E en de A verlaagt vanuit de C majeur schaal, dan krijg je C harmonisch mineur. Dan speel je:
  • C D Eb F G Ab B
Dit geeft een oosters klinkend geluid. Als je daarbovenop ook de B met een halve verlaagt, dan krijg je C melodisch mineur. Zo speel je C melodisch mineur:
  • C D Eb F G Ab Bb

Samenvatting - Hoe speel je een C-akkoord?

De schaal van C bestaat uit alleen maar witte noten. Om C majeur te spelen, speel je de 1e, 3e en 5e uit de schaal, dus C E en G. Als je voor een melancholische klank wilt gaan, kun je de derde noot een halve toon verlagen. Je speelt dan een C-mineur akkoord, en dat bestaat uit de noten C Eb G.

Alle piano akkoorden op een rij

In onze kennisbank over piano akkoorden hebben we alle piano akkoorden op een rij gezet:

Online pianoles volgen

Online piano leren spelen?

Wil je beter piano leren spelen? De online Muziek Academie heeft online pianolessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het piano spelen eigen en speel je als nooit tevoren.
  • Leer piano spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten
Meer informatie over online pianoles

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: