E Akkoord piano | Hoe speel ik dat akkoord?
E Akkoord piano

E Akkoord Piano

Het is ontzettend belangrijk om je de akkoorden die je op de piano kunt spelen goed eigen te maken. Het helpt je namelijk om nieuwe liedjes sneller en beter te onthouden. Kennis hebben van akkoorden betekent dat je individuele noten van nieuwe liedjes meteen een conceptueel plekje kunt geven. Mensen die hun akkoorden goed kennen, kunnen dan ook erg lui zijn. In plaats van dat ze vier losstaande noten onthouden, herinneren zij de noten van een liedje gewoon als 'E majeur-akkoord'. In dit artikel helpen we jou om de belangrijkste akkoorden in de schaal van E te leren spelen op de piano. Aan het einde van dit artikel weet je van een E-majeur akkoord is; net als wat E mineur, E7, Edim en Edim7 akkoorden zijn. Voordat we aan de akkoorden toekomen, moeten we echter eerst snel nog even beginnen met de toonladder van E, omdat het makkelijker is al deze akkoorden te begrijpen als je weet welke noten er in E zitten:

Toonladder van E majeur spelen op de piano

Welke noten zitten er in E majeur? Dat zijn: • E F# G# A B C# D# E

Het E-majeur akkoord

Het majeur akkoord van E wordt gevormd uit de eerste, derde en vijfde toon uit de schaal van E majeur. Dat zijn dus: • E G# B

E7 akkoord

Als je het E7 akkoord wilt spelen, hoef je enkel maar één noot toe te voegen aan het majeur akkoord. Dan gaat het om de zevende noot uit de schaal van E (D#), en die een halve noot verlaagd. Een E7 akkoord speel je dus zo: • E G# B D

Toonladders van E mineur

De toonladder van E mineur is heel makkelijk te onthouden. Hij verschilt namelijk maar één noot van C majeur. Het enige verschil is dat in de toonladder van E mineur de F een halve toon is verhoogt. De toonladder van E mineur is dus:
  • E F# G A B C D
Dit noemen wij de natuurlijke toonladder van E mineur. Daarbij zijn de zesde en de zevende noot dus een halve trede verlaagd ten opzichte van de majeur variant. Natuurlijk zijn er ook nog andere mineur toonladders: namelijk de harmonische en de melodische. De melodische variant van de toonladder van E mineur bestaat uit de noten E F# G A B C# D#. Harmonische mineur van E krijgt men door de noten E F# G A B C D# te spelen.

Hoe speel je een E mineur akkoord op de piano?

Het mineur akkoord van E wordt altijd gevormd door de eerste, derde en de vijfde noot uit de mineur toonladder van E te pakken. In zowel natuurlijk, harmonisch en melodisch mineur gaat het hier dus om: • E G B. Deze kunnen in drie verschillende volgorden worden gespeeld, namelijk in ‘E G B’, ‘G B E’ of ‘B E G’. ongeacht de toon waarop begonnen wordt, wordt deze verzameling noten een E mineur akkoord genoemd.

Edim akkoord

Dan is er nog het Edim akkoord. ‘Dim’ komt van het engelstalige woord diminished, wat ‘verlagen, kleiner maken of verflauwen’ betekent. En dat is ook precies hoe je dit akkoord kunt maken. Om een Edim akkoord te spelen, hoef je namelijk enkel de vijfde noot uit de schaal waarin je speelt een halve toon te verlagen. Dat is in het geval van de toonladder van E, dus de B die een halve toon wordt verlaagd. Men krijgt daarom als volgt het Edim akkoord: • E G Bb

Edim7 akkoord

Tot slot is er dan nog het Edim7 akkoord. Dit akkoord is eigenlijk niets anders dan een combinatie van het E7 akkoord en het Edim akkoord. Men voegt de verlaagde zevende noot uit de schaal van E toe aan het Edim akkoord om Edim7 te spelen: • E G Bb Db Dit akkoord wordt ook wel de ‘Duivelse tritonus’ genoemd. Het is één van de meest controversiële akkoorden, en het was in de middeleeuwen zelfs een tijdje not done om dit akkoord te spelen, wegens de sterke associaties met de duivel die het opriep. Het Edim7 akkoord geeft een duister, onheilspellend geluid. Het wordt een tritonus genoemd, omdat er telkens drie noten tussen de noten van het akkoord zitten. Dit is het meest symmetrische akkoord dat men op de piano kan spelen. Omdat een schaal uit twaalf noten bestaat en de duivelse tritonus uit vier noten bestaat die ieder drie noten van elkaar verwijderd zijn, sluit het akkoord haarfijn op zichzelf aan zonder de symmetrie te breken. Dientengevolge zijn er in totaal maar drie duivelse tritonus akkoorden op de hele piano te spelen. De Dim7 van E is dan ook gelijk aan de Dim7 van G, van Bb en die van D.

Alle piano akkoorden op een rij

In onze kennisbank over piano akkoorden hebben we alle piano akkoorden op een rij gezet:

Online pianoles volgen

Online piano leren spelen?

Wil je beter piano leren spelen? De online Muziek Academie heeft online pianolessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het piano spelen eigen en speel je als nooit tevoren.
  • Leer piano spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten
Meer informatie over online pianoles

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: