Altijd al ukelele willen spelen? Dan moet je dat nu doen!
Altijd al ukelele willen spelen? Dan moet je dat nu doen!

Altijd al ukelele willen spelen? Dan moet je dat nu doen!

De ukelele spelen, ken je het instrument al? Zo niet dan zal dit kleine Hawaiiaanse gitaartje snel je hart veroveren. De eenvoud en draagbaarheid van een gitaar is een reden dat veel mensen willen leren gitaar spelen. Maar hoewel een gitaar makkelijker te vervoeren is dan een piano, het is nog altijd een groot instrument om mee te zeulen. Van de ukelele kun je dat niet zeggen. Een beetje grote handtas past ie al in, zodat jij voortaan op de meest gekke momenten letterlijk voor de vrolijke noot kan zorgen.

De verschillen tussen een gitaar en een ukelele

Op het eerste gezicht ziet een ukelele eruit als een gitaar die iets te heet gewassen is. Of speciaal gemaakt is voor kabouters. Een ukelele heeft daardoor de kracht om puur op zijn uiterlijk al een glimlach op de gezichten van je vrienden te toveren. Maar ondanks dat hij zoveel op zijn grote neef lijkt zijn er meer verschillen tussen de gitaar en de ukelele. Zo heeft de ukelele bijvoorbeeld minder snaren dan de gitaar en zijn deze van nylon, terwijl de meeste populaire gitaren stalen snaren hebben. Bij gitaren wordt er onderscheid gemaakt tussen akoestische en elektrische exemplaren, ukeleles worden onderverdeeld op basis van hun stem: soprano, concert of alto, tenor en baritone. De stem van de ukelele heeft invloed op de grootte en uiteraard de toon. Hoe hoger de stem, hoe kleiner de ukelele. Een soprano is dus de kleinste en de bariton de grootste.

De voordelen van de ukelele vs. gitaar leren spelen

Het formaat

Zoals genoemd is de ukelele beduidend kleiner dan de gitaar. Dit heeft als voordeel dat je een ukelele veel sneller meeneemt en je dus op de gekste plekken lekker muziek kan maken. De ukelele past bijvoorbeeld makkelijk in je handbagage, waardoor je voortaan op het vliegveld niet alleen een leuke manier hebt om de tijd door te brengen, maar je jouw medereizigers van een muzikale glimlach kunt voorzien.

De prijs

Doordat de ukelele kleiner (en ook iets eenvoudiger) is, kun je een goede beginners ukelele al krijgen voor rond de €40. Voor een €100 kun je echt al mooie instrumenten vinden. De prijzen liggen dus beduidend lager dan voor gitaren. Dus al ben je niet zeker of de ukelele iets voor jou is, voor de prijs hoef je het niet te laten om dit instrument te leren te spelen.

Nylon vs. Staal

De meeste gitaren hebben stalen snaren. Dit zorgt voor een mooi geluid, maar betekend dat je wel wat eelt op je vingers moet kweken als je van plan bent veel gitaar te spelen. De nylon snaren van de ukelele zijn heel wat vriendelijker voor beginnende muzikanten.

Minder snaren

Doordat de ukelele minder snaren heeft dan de gitaar is het een eenvoudiger instrument om te leren spelen. Akkoorden heb je sneller te pakken, omdat de frets kleiner is en je dus over minder snaren druk hoeft te maken. Heb je bij de gitaar het gevoel altijd met je vingers in de knoop te komen? De ukelele zal een verademing zijn.

Het is gewoon een leuk instrument

Het geluid, de vrolijkheid, de eenvoud om mee te nemen. De ukelele is een instrument die zorgt voor plezier. Als je met muziek de mensen om je heen de kracht van een glimlach wilt geven, dan is de ukelele hiervoor het meet uitgelezen instrument. Probeer jij maar je glimlach binnen te houden het moment dat iemand een ukelele tevoorschijn tovert.

Welke ukelele kun je het beste kiezen als je het instrument wilt leren spelen?

De soprano

Als je aan een ukelele denkt, dan denk je waarschijnlijk aan een soprano. Als kleinste van de vier maten heeft de ukelele het meest die herkenbare, bijna komische, klank. In principe wordt de soprano gezien als een ukelele voor iedereen, maar als je grote handen hebt kan het gebrek aan ruimte voor frustratie zorgen en kun je misschien beter kiezen voor een maatje groter.

De alto of concert

De alto, of concert ukelele is iets langer, heeft een iets bredere nek en is uiteraard ook een klein beetje zwaarder. Je hebt hierdoor meer frets met ook meer ruimte ertussen, waardoor de concert ukelele een goede keuze is als de soprano echt te klein voelt in je handen. Ook als het geluid van de soprano iets te schel vindt, kan het zijn dat je het warmere en vollere geluid van de concert (of de tenor) meer zult waarderen.

De tenor

De tenor is de volgende stap in grootte. Hier geldt dus hetzelfde als de alto vs. de soprano. Hij is weer iets langer, breder en zwaarder. Heeft meer frets, met nog weer meer ruimte ertussen. Professionele ukelele spelers kiezen vaak voor deze variant, maar hij is geschikt voor elk niveau. De tenor heeft een meer resonerende, bijna bas-achtige toon, wat een behoorlijk verschil kan maken met het bijna ‘helium-kabouter’ geluid van de soprano.

De baritone

De baritone is niet alleen de grootste ukelele, maar is ook net iets anders gestemd dan zijn kleinere broertjes. Met een stemming die overeenkomt met de vier hoogste strings van een gitaar, is de overgang van gitaar naar baritone ukelele de meest eenvoudige. De klank van de baritone komt dan ook dicht in de buurt van een akoestische gitaar.

Begin met spelen!

Net zoals je bij onze online gitaarlessen, pianolessen en zanglessen een instrument leert bespelen via leuke en herkenbare liedjes, zo kun je voor de ukelele ook beginnen met bekende eenvoudige nummers. Het gaat erom dat je plezier hebt, want dan leer je het snelst. Online zijn er genoeg akkoorden schema’s te vinden en als je er een paar onder de knie hebt kun je jouw artistieke vrijheid erop loslaten en je eigen versies maken.