Bariton gitaar leren spelen? | Elektrische gitaar
Bariton gitaar

Bariton gitaar

In principe is de bariton gitaar een elektrische gitaar, welke in vergelijking tot andere elektrische gitaren lager is gestemd. Daarnaast is een bariton gitaar uitgerust met zes snaren (vaak van metaal). De meeste gitaristen zullen deze gitaar niet kennen, omdat bariton gitaren niet veel worden verkocht en daardoor vrij zeldzaam zijn. Het geluid dat de bariton gitaar voortbrengt is nog niet compleet ontwikkeld. Voor gitaristen, welke een eigen muziekstijl willen creëren, is deze gitaar dan ook uitermate geschikt.

Bariton gitaar bekend om constructie

Bariton gitaren vallen zowel onder de categorie akoestische als elektrische. Akoestische bariton gitaren hebben in vergelijking tot andere akoestische gitaren een veel grotere klankkast. Bij de elektrische bariton gitaren is juist de lengte anders. De hals is namelijk veel langer, waardoor er gebruik kan worden gemaakt van nog langere snaren. Hierdoor kunnen bariton gitaren veel lager worden gestemd en zo een uniek geluid produceren.

Bariton fabrikanten

Het merk Fender is van origine de uitvinder van de bariton gitaar. Toen ze een nieuwe gitaar (Fender VI) op de markt brachten kwamen ze erachter dat de stemming erg laag was. Oorspronkelijk was het een 6-snarige basgitaar, welke door deze stemming omgetoverd was tot bariton gitaar. Een ander merk, welke ook bariton gitaren maakt, is DanElectro.Rond het jaartal 1960 produceerde ook andere gitaarfabrikanten bariton gitaren. Dit waren er niet zoveel, omdat de meeste gitaristen de voorkeur hadden voor andere akoestische of elektrische gitaren. De merken worden hieronder onderverdeeld op basis van de soort:
 • Elektrische bariton gitaren: Gretsch, Gibson, PRS Guitars, Music Man, Schecter en Jerry Jones.
 • Akoestische bariton gitaren: Santa Cruz, Tacoma en Taylor.

Elektrische bariton gitaar

Gitaristen, welke zoeken naar een gitaar met een unieke klank, zouden eens een elektrische bariton gitaar moeten proberen. Deze gitaar zal voor de gitarist een totaal andere speelervaring teweegbrengen in vergelijking tot de standaard elektrische gitaren.

Afwijkend geluid

Hoe komt eigenlijk het geluid van de bariton gitaar totstand en waarom is deze zo uniek? Er zijn meerdere factoren verantwoordelijk voor het geluid van deze gitaar. Zo zijn niet alleen de snaren langer, maar ook nogeens veel dikker. Het aantal trillingen van de snaren is dan ook minder, wat zorgt voor lagere klanken (beverig geluid). Een andere belangrijke factor is de stemming van de elektrische bariton gitaar. Deze kan namelijk een half, derde of vierde lager zijn gestemd in vergelijking tot de normale stemming.Bariton gitaar

Stemming

Misschien zou je denken dat je van een normale gitaar ook een bariton kan maken door gebruik te maken van dikkere snaren en deze ook nogeens lager te stemmen. Toch is een standaard gitaar niet gemaakt voor hele dikke snaren en zal dan ook niet hetzelfde klinken als een echte bariton gitaar. Een bariton wordt op de volgende manier gestemd:
 1. Maak gebruik van een stemapparaat (app op je mobiel/internet) om de snaren te stemmen;
 2. Draai vervolgens de stemmechaniek op je gitaar met de klok mee voor een lagere klank en tegen voor een hogere klank;
 3. Nu is het vooral belangrijk dat je de toon krijgt van een bariton gitaar, deze vind je met behulp van het stemapparaat;
 4. Zorg er wel voor dat het geluid zuiver klinkt, want op een gegeven moment zal het apparaat aangeven dat de juiste stemming is bereikt en dan is het soms verstandig om nog iets verder door te draaien.

Waarvoor werden de bariton gitaren gebruikt?

De bariton gitaren werden in het begin vooral gebruikt voor het spelen van klassieke muziek. Daarnaast was het geluid van de bariton ook geschikt om in films te gebruiken en dan met name western. Door de jaren heen was de bariton gitaar ook erg populair bij rockgitaristen (metal), welke ze nu nog steeds gebruiken.

Verschil met een basgitaar

Basgitaren kunnen net als de bariton gitaar ook zes snaren hebben. Nu is het de vraag: “Wat is eigenlijk het verschil tussen een zes-snarige basgitaar en bariton gitaar?” Het grootste verschil zit hem in de grote/omvang van de gitaar. Zo zijn elektrische basgitaren een halve centimeter langer, dan de elektrische bariton gitaren.

Bariton gitaar kopen

Bariton gitaren zijn nooit echt populair geworden, waardoor er vrijwel minder van deze gitaren bestaan. Daarnaast is een bariton gitaar erg geschikt om mee te experimenteren. Ook wordt de bariton vaak gebruikt bij het opnemen van muziekclips.Een bariton gitaar kopen lijkt misschien moeilijk, omdat deze vrij zeldzaam zijn. Toch blijkt dat ook deze gitaren eenvoudig te vinden zijn als je lang genoeg zoekt. De prijs is meestal ook niet dramatische hoog en te vergelijken met die van een standaard elektrische gitaar. Wanneer je in het bezit bent van een bariton gitaar zal het gitaarspel bijna exact hetzelfde zijn als bij andere elektrische gitaren alleen is de gitaar wat groter.

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelenWil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.
 • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
 • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
 • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
 • Krijg hulp van onze ervaren docenten
Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:
Guus Willemse
Door

Guus Willemse

op 10 Sep 2023

Op zoek naar gegevens over een baritongitaar kwam ik op deze site terecht. Ik wil namelijk van een 'gewone' elektrische gitaar een baritongitaar maken. Hier kom ik jammer genoeg niet verder dan de gebruikersinformatie en niets over de exacte verschillen.

Claudi Verhoeven
Door

Claudi Verhoeven

op 23 Jan 2024

speel je op een baritongitaar volle akkoorden (net als op een ;gewone; gitaar)of speel je gebroken akkoorden net als op een basgitaar?

Reactie plaatsen