De beste boeken over muziek die jij moet lezen! | Online Muziek Academie
De beste boeken over muziek die jij moet lezen!

De beste boeken over muziek die jij moet lezen!

Van memoirs, tot boeken om zelf beter muziek te leren spelen, voor de muziekliefhebber zijn er heel wat boeken om uit te kiezen. Altijd al willen weten hoe je jouw talent het beste kunt verbeteren? Of wil je een kijkje achter de schermen van de gekte van de Rock’n’Roll industrie? Misschien liever inzichten van je favoriete rockster, gebundeld in een verhaal dat je met één zucht uitleest? Voor jezelf of als cadeau, dit zijn boeken die niet mogen ontbreken in de boekenkast van de muziekliefhebber.

Lees over je muziekhelden

Geschreven door de muzikant zelf, of door iemand die ze van dichtbij heeft meegemaakt. Memoirs of biografieën zijn altijd een bijzondere bron van informatie en inspiratie. Drie bijzondere boeken op een rijtje die je een unieke kijk geven in het leven van je favoriete muziekhelden.

Taylor Swift: this is our song – Tyler Conroy

Opgesteld door een superfan is dit boek een verzameling van interviews, geweldige fan-art, profielen van andere fans, verzamelingen van Taylor’s beste quotes en zelfs kruiswoord puzzels en kleurplaten. Maar bovenal is het een boek vol met artikelen over Taylor doorheen haar carrière, van reviews tot een artikel uit een krant over een zangoptreden tijdens een sportwedstrijd als kind.
Hij is helaas alleen in het engels te verkrijgen, maar is zeker de moeite waard om aan te schaffen. Het staat niet alleen mooi als koffietafel boek, maar is zo’n prachtige bundel aan informatie dat je nieuwe ontdekking blijft doen elke keer als je hem open slaat.

De kunst van het vragen – Amanda Palmer

Memoir van rockster Amanda Palmer, waarin ze dieper in gaat op haar Ted-talk van 2013, beschrijft hoe het is om als levend standbeeld in een trouwjurk op straat geld te vragen en hoe ze het meest succesvolle muziek kickstarter-project heeft gelanceerd. Zoals de titel doet vermoeden is de rode draad in het boek ‘vragen stellen’ en dit doet ze door ons mee te nemen op de reis naar haar beroemdheid en het pad naar moederschap. Ze gaat niet alleen in op de succesverhalen, maar gaat ook dieper in op emotionele, praktische en filosofische kant van het stellen van vragen.

Can’t stand up for falling down: Rock’n’Roll War Stories – Allan Jones

Dit boek is een verzameling verhalen. Als muziekjournalist heeft Allan Jones 15 jaar lang de populaire column ‘Stop me if you’ve Heard this one before’ geschreven, waar hij over zijn avonturen verteld in de gekte van de Rock’n’Roll in de jaren 70 en 80. Met menig bekende ster heeft Allan Jones aan de bar gezeten en het boek leest dan ook alsof je samen met je grote muziekhelden een biertje proost.
Samengebundeld kom je in dit boek verhalen tegen over de meest iconische sterren, denk aan: Lou Reed, Van Morrison, Neil Young, The Sex Pistols, The Smiths, R.E.M., The Clash, Leonard Cohen, Pearl Jam en David Bowie. Van knokpartijen achter de schermen, drugs, rellen, hotelkamer bekentenissen en toerbus gekte, dit boek neemt je op unieke wijze mee in de wereld van de Rock’n’Roll.

Leer beter muziek spelen

Een andere interessante reden om een boek te pakken is omdat je meer wilt weten en leren over de magie van het spelen en muziek maken zelf. Deze twee boeken zijn een must voor elke kunstenaar en artiest en mogen zeker niet op je boekenplank ontbreken. Leen ze niet bij de bieb, maar koop een exemplaar want je zult ze gegarandeerd regelmatig nog eens open willen slaan. Om jezelf een hart onder de riem te steken, of om weer inspiratie te krijgen.

Ontwikkel je talenten – Daniel Coyle

Hoewel de talent code misschien niet direct in de categorie ‘muziek’ valt is het een must-read voor iedereen die een nieuwe vaardigheid wilt leren. Of dat nu piano of gitaar leren spelen is of dat je wilt leren zingen en dansen of misschien wil je een nieuwe sport oppakken? Dit boek laat je zien wat het geheim is achter alle ‘talenten’ in deze wereld. Je wordt meegenomen naar allerlei ‘hotspots’ op de wereld waar de grootste talenten pianoles of voetbal hebben geleerd. Daniel analyseert wat de geheimen zijn van de beste leraren en coaches en geeft je handvaten hoe jij deze theorie kunt gebruiken om je eigen talent (of die van anderen) te maximaliseren.

The war of Art – Steven Pressfield

Wederom een boek dat niet specifiek gericht is op muziek persé, maar is een gids elke creatieveling. Droom jij ervan om niet alleen gitaar te leren spelen, maar ook echt je eigen unieke muziek te gaan maken? Elke creatieveling, of je nu schrijver, kunstenaar, entrepreneur of muzikant bent zal enorm veel herkennen in dit boek van Steven Pressfield. Met maar 165 pagina’s zul je hem snel uitlezen, maar verwacht je eraan dat je hem regelmatig weer eens openslaat om jezelf een hart onder de riem te steken. Het boek bestaat uit drie delen, waarbij je eerst helder (en herkenbaar!) je grootste Nemesis als creatieveling krijgt voorgeschoteld: weerstand. Hoewel je wat moedeloos kunt worden van het eerste deel is het de moeite waard om door te lezen want in deel 2 ‘Turning Pro’ legt Steven uit hoe je met weerstand om kunt gaan en wat je er ‘tegen’ kunt doen. Het laatste deel gaat dieper in op de wereld nadat je jouw weerstand hebt overwonnen.

En, welk boek ga jij het eerste lezen?